Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Ukraina mudina Krieviju pieņemt realitāti ES līguma sakarā

Ukrainas premjerministrs Mikola Azarovs trešdien mudināja Krieviju pieņemt "realitāti", ka viņa valsts izveidos brīvās tirdzniecības zonu ar Eiropas Savienību (ES). "Pēc asociācijas līguma parakstīšanas ar ES Ukraina ar ES radīs brīvās tirdzniecības zonu - tas neizbēgami ir jāpieņem kā realitāte," trešdien, runājot ar žurnālistiem, sacīja premjers.

"Mainās visa pasaule, ekonomisko attiecību globālā sistēma. Bet būvēt žogu, lai sevi aizsargātu no pārmaiņām, radot mākslīgas barjeras, ir vienkārši bezjēdzīgi," skaidroja Azarovs.

ES un Ukrainas līguma parakstīšana vairākkārt tikusi atlikta Kijevas un Briseles domstarpību dēļ, īpaši jau sakarā ar bijušās Ukrainas premjerministres Jūlijas Timošenko turēšanu apcietinājumā. Tomēr, spriežot pēc situācijas, kāda tā ir izveidojusies patlaban, līgums tomēr tiks parakstīts novembrī Viļņā ES Austrumu partnerības samita gaitā. Tiesa gan, Eiropas Parlamenta deputāti vēl šonedēļ norādīja, ka līguma parakstīšana ir atkarīga no tā, vai Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs risinās selektīvā taisnīguma problēmu, garantēs Ģenerālprokuratūras neitralitāti un atbrīvos no ieslodzījuma Timošenko, lai viņa varētu sākt ārstēšanos Vācijā.

Līdz ar līguma parakstīšanu Ukrainas eksportam tiks pavērti ES tirgi, turklāt tas arī iezīmēs izšķirošu Ukrainas pagriezienu Rietumu virzienā. Šāda notikumu attīstība savukārt raisa nopietnas bažas Maskavā, kas uzskata, ka Kijeva atrodas dziļi tās ietekmes sfērā.

Jūlijā notikušo Putina tikšanos ar Ukrainas kolēģi Viktoru Janukoviču analītiķi raksturoja kā Maskavas pēdējā brīža mēģinājumu pārliecināt Kijevu neparakstīt vienošanos ar ES. Tā kā sanāksmē netika panākts nekāds progress, Krievijas muita sāka veikt pilnīgi visa Ukrainas eksporta rūpīgas pārbaudes. Putina padomnieks Sergejs Glazjevs atzina, ka tas bijis brīdinājums Kijevai.

Ukraina pagājušajā nedēļā apliecināja, ka pastiprinātās muitas kontroles ir izbeigtas un spriedze attiecībās ar Maskavu kliedēta. Tomēr vēl ceturtdien Putins brīdināja Kijevu - ja Ukraina parakstīs politisko un tirdzniecības līgumu ar ES, Maskavas vadītā Muitas savienība spers soļus sava tirgus aizsardzībai.

ES tirdzniecības komisāra preses pārstāvis Džons Klensijs piektdien uzsvēra, ka jebkāds Krievijas spiediens pret Ukrainu, kas tiek izdarīts laikā, kad Kijeva gatavojas parakstīt asociācijas līgumu ar ES, ir "nepieņemams". "ES skatījumā jebkādi Krievijas ekonomiskie draudi, kas ir vērsti pret Ukrainu un ir saistīti ar šīs valsts iespējamo asociācijas līguma parakstīšanu ar ES, ir nepieņemami," norādīja amatpersona.

Krievijas muitas veiktā pastiprinātā kravu pārbaude uz Ukrainas un Krievijas robežas bijusi vienreizēja akcija, bet, ja Ukraina parakstīs asociācijas līgumu ar ES, Krievija muitas kontroli padarīs stingrāku, 18.augustā sacīja Putina padomnieks Sergejs Glazjevs. Abu pušu eksperti situāciju saista ar Maskavas apņemšanos piespiest Ukrainu iestāties Muitas savienībā un nepieļaut, ka novembrī tiek parakstīts brīvās tirdzniecības līgums ar ES.

"Nevajag to dramatizēt. Lieta tāda, ka Krievijas muitas dienests veica profilaktiskus pasākumus, kas ir saistīti ar muitas režīma administrēšanas izmaiņu gatavošanu, ja Ukraina ar ES parakstīs asociācijas vienošanos," padomnieks sacīja žurnālistiem. "Secinājumi pagaidām nav izdarīti, pagaidām notiek informācijas apstrāde. Tagad situācija ir normalizējusies, bet mēs katram gadījumam gatavojamies muitas administrēšanas pastiprināšanai, ja Ukraina pēkšņi spers šo pašnāvniecisko soli, parakstot asociācijas līgumu ar ES."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits