Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Liels solis mazajā futbolā

Ilgi lolotu sapni šogad piepildījis uzņēmējs Kristofers Ritovs, kurš kopā ar domubiedriem realizējis slēgtās mazo laukumu jeb mini-pitch futbola halles projektu Rīgā. Modernākā futbola halle Baltijā savas durvis Pārdaugavā netālu no Kalnciema tilta vērs septembrī, bet laukumu rezervācija pilnā sparā rit jau šobrīd. "Esmu pārliecināts, ka Playoff Arena ieņems nozīmīgu vietu Rīgas futbola infrastruktūrā un būs liels ieguvums sabiedrībai," Ritovs atgādina par ierobežotajām futbola treniņu iespējām Latvijā rudens un ziemas periodā, tāpēc cer izveidot šādu haļļu tīklu visā Latvijā un varbūt pat aiz tās robežām.

No Francijas pārrodas ar ideju

Kristofera Ritova ikdiena jau vairāk nekā desmit gadu aizrit starp Latviju un Franciju, uz kurieni viņu 2009. gadā aizveduši izglītības ceļi, bet vēlāk viņš šajā valstī attīstījis savu biznesu celtniecības jomā. "Tur arī pirmo reizi uzspēlēju mini-pitch futbolu. Draugi uzaicināja, un biju patīkami pārsteigts, ka spēlēt četri pret četri nelielā laukumā var būt tik aizraujoši. Pats nāku no basketbola vides, divpadsmit gadu trenējos Valtera Basketbola skolā un turpināju spēlēt arī augstskolā, tomēr, kā jau jebkurš puika, bērnībā daudz dzenāju arī futbola bumbu. Uzskatu, ka šis ir izcils futbola formāts amatieriem, jo, izrādās, nemaz nav jāprot iedot filigrānu četrdesmit divus metrus garu piespēli vai tikpat tālu jāvico pakaļ bumbai, ko esi pārsitis pāri vārtiem. Tādiem cilvēkiem kā es šādas lietas futbolu padara nebaudāmu, bet mini-pitch laukumā, kas norobežots ar bortiem, bumba visu laiku ir spēlē, viss notiek intensīvi," mazo laukumu priekšrocības uzskaita Ritovs. Katrs no septiņiem norobežotajiem laukumiem Playoff Arena būs 11x20 metru liels. Eiropā šāda veida halles guvušas lielu popularitāti, tostarp arī valstīs, kurās futbolu zem klajas debess var spēlēt visa gada garumā. 

"Pirmā doma par šādas halles veidošanu Latvijā man radās pirms vienpadsmit gadiem, pašam pirmo reizi izmēģinot šādu futbolu, bet lēmumu, ka to realizēšu, pieņēmu pirms gadiem trim, kad vienā vakarā Francijā šosejas malā ieraudzīju mini-pitch halli un iedomājos par šo konceptu," atceras Ritovs. "Ja pareizi saprotu, Rīgā ir četras pludmales volejbola un divas futbola halles. Visu cieņu pludmales volejbolam, kas man pašam ļoti patīk un ko bieži vien spēlēju, taču, ja runājam par masveidību, šī proporcija nav loģiska. Kā nišas sporta veidam var būt divreiz vairāk haļļu nekā futbolam?" retoriski vaicā Kristofers. Sarunās ar futbola cilvēkiem viņš guvis apstiprinājumu tam, ka Rīgā un visā Latvijā trūkst futbola infrastruktūras ziemas apstākļiem. Pirmais mēģinājums realizēt projektu 2017. gadā gan cieta neveiksmi, jo neizdevās atrast piemērotas telpas. "Ir skaidrs, ka pilnībā no jauna uzbūvētas halles projekts nav īstenojams, jo tas izmaksātu pusotru līdz divus miljonus eiro. Pielāgojot jau esošas telpas, izdevumi sarūk līdz 450 tūkstošiem eiro," rēķina uzņēmējs. Tolaik šī ideja uz brīdi tika nolikta malā un Ritovs turpinājis darboties celtniecības lauciņā Francijā, līdz šī gada sākumā, pavadot atvaļinājumu dzimtenē, pieķēris sevi pie domas, ka pēc pagājušiem trīs gadiem jācenšas šo projektu atdzīvināt. "Izdevās. Atradām piemērotas telpas, vienojāmies ar īpašnieku par ilgtermiņa nomas līgumu un ar milzu sparu ķērāmies klāt realizācijai," stāsta halles projekta autors. Viņš norāda, ka kopš janvāra tam velta sešas dienas nedēļā un milzumdaudz stundu dienā.

Ideāli entuziastiem, noderīgi bērniem

Apjumtu futbola haļļu trūkums jau gadiem ir būtiska problēma Latvijā, jo ziemas periodā kvalitatīvi spēlēt un trenēties iespējams vien divās vietās Rīgā – Elektrum Olimpiskajā centrā un Skonto hallē. Profesionālo klubu pārstāvjiem bieži vien nākas meklēt treniņu iespējas siltākās zemēs, bet bērniem un jauniešiem ikdiena ir nodarbības sporta zālēs uz cietās dēļu grīdas ierobežotā platībā. Ritovs nenoliedz, ka šādas mini-pitch halles izveidošana problēmu risinās tikai daļēji, jo no desmit gadu vecuma bērniem nepieciešami treniņi plašākos aukumos, tomēr treneriem ir iespēja pielāgot treniņu procesu arī šādā formātā: "Esmu redzējis, ka treneris sporta zālē ar florbola bortiem sadala basketbola laukumu trīs daļās un bērni šādi spēlē futbolu. Playoff Arena būs iespējams tieši tas pats, taču uz piemērota seguma un komfortablos apstākļos." Jau šobrīd daļu laika laukumos rezervējuši sporta skolu pārstāvji, tostarp treneri, kuri iecerējuši tajos rīkot arī individuālos treniņus. Ritovs saskata iespējas maza izmēra laukumos integrēt daļu treniņu darba arī profesionāliem  sportistiem, turklāt šādi laukumi esot nevainojami piemēroti dažādiem saliedēšanās pasākumiem vai atjaunošanās nodarbībām.

Laukumu rezervācija pilnā sparā rit kopš jūnija sākuma. "Ir milzīgs prieks, ka rezervācijas jau šobrīd aizpildās itin raiti. Dienas pirmajā pusē ir liela interese no sporta skolām un treneriem, bet pēc sešiem dominē amatieri, kuri futbolu spēlē pēc darba," stāsta Kristofers Ritovs. Viņš neslēpj, ka projektā ieguldījis ne tikai visus savus un savas ģimenes līdzekļus, bet arī uzņēmies prāvas kredītsaistības, taču interese un atsaucība jau šobrīd ļauj kaldināt arī tālākus plānus. "Ar lielāko prieku veidosim jaunus šādus projektus, ja tas gūs atsaucību. Mums ir plāns ne tikai par šo vienu halli, bet arī par veselu tīklu zem Playoff Arena zīmola. Ir iecere atvērt otru šādu halli Rīgā – Daugavas otrā krastā. Savukārt tālākie mērķi saistās ar visu Latviju un kaimiņvalstīm.

Atbalsta un iedrošina pat svešinieki

Trenējoties basketbolā, Kristofers savulaik nostiprinājis pārliecību par to, cik svarīgs cilvēka dzīvē ir sports, pat ja dzīves līkloči vēlāk aizved citās nozarēs. "Ne visiem ir jākļūst par profesionāliem sportistiem. Jebkurā sporta veidā taču trenējas ārkārtīgi daudz bērnu, un tikai nulle komats procentu no viņiem kļūst par sportistiem, bet vēl mazāka daļa spēj ar to nodrošināt iztiku sev un ģimenei. Man pašam nevienā brīdī nebija varianta, ka varētu kļūt par profesionālu sportistu. Arī vecāki tā uzskatīja un mērķtiecīgi virzīja mani pa izglītības ceļu. Sports jau paliek tāpat. Tas ir vajadzīgs veselībai, tas nodrošina aizraujošu brīvā laika pavadīšanu, ir nepieciešams rakstura un stājas pilnveidošanai." Aizraušanās ar sportu Kristoferam Ritovam nu ļauj gūt neaizmirstamas emocijas. "Šī halle, ko veidojam, man rada ārkārtīgi lielu prieku, jo saņemu daudz iedrošinošu vārdu un ziņu no līdzcilvēkiem. Burtiski katru dienu man kāds, tostarp pilnīgi nepazīstami cilvēki, novēl izdošanos šī projekta īstenošanā. Apgalvo, ka turēs īkšķus, un paslavē, ka to jau sen vajadzēja. Tā ir brīnišķīga sajūta," ar platu smaidu stāsta Kristofers Ritovs. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zinātāji zina vislabāk

Latvijas spožākajiem prātiem sportā reizi divās nedēļās ir svētku diena, jo notiek Sporta viktorīnas spēle, kurā viņiem tiek dota iespēja pārbaudīt savas spējas un uzzināt ko jaunu. Šī gada 2. februār...

Intervijas

Vairāk Intervijas


Portrets

Vairāk Portrets


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā