Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Prieks lidot virs ūdens

2024. gadā Parīzes olimpiskajās spēlēs burāšanas sacensībās debitēs pavisam jaunā IQFoil vindsērfinga klase, kas pasaulē pazīstama vien dažus gadus un no malas izskatās ļoti iespaidīgi, jo zemūdens spura ļauj sportistiem pacelties gaisā. Augusta sākumā vēsturē pirmajā pasaules jaunatnes čempionātā šajā klasē trešo vietu U-15 grupā izcīnīja 13 gadu vecais rīdzinieks Miks Bušmanis, kārtējo reizi pierādot, ka mūsu atlētiem patīk jaunās olimpiskās disciplīnas. Vairāk stāsta pats jaunais sportists!

"Burāšanā esmu piekto gadu. Pēc mammas krusttēva ieteikuma vispirms ar to sāka nodarboties mans brālis Edijs, un viņam sekoju arī es. Uz ūdens man vienmēr paticis būt, bet tieši burāšanā iepatikās ātrums un iespēja lēkāt pa ūdeni. Iepriekš esmu trenējies arī peldēšanā un futbolā, bet burāšana patīk vislabāk.

Šis bija pirmais pasaules jaunatnes čempionāts IQFoil klasē, un es ar šo dēli braucu ilgāk par daudziem citiem konkurentiem. U15 grupā varēšu startēt arī nākamgad un gribu kāpt tikai augstāk, tāpēc nākamais mērķis ir jau septembrī Horvātijā izcīnīt pirmo vai otro vietu Eiropas čempionātā. Šajā klasē visi sportisti startē ar vienādu inventāru, tā ir godīgāk.

Ar Foil klases vindsērfingu braucu jau 2–3 gadus. Šajā klasē ir iespēja lidot virs ūdens, un man tas ļoti patīk – arī atrodoties uz dēļa, tiešām ir sajūta, ka lido. Paralēli burāju Techno 293 klasē, kurā startē sportisti līdz 17 gadu vecumam, – tajā dēlis šļūc pa ūdeni, tāpēc ir daudz lielāka pretestība, mazāks ātrums. Foilā, tiklīdz pacelies gaisā, pretestība pazūd. Lielākais ātrums, ko esmu sasniedzis, bijis virs 40 km/h. Ļoti foršas sajūtas.

Trenējos vismaz trīs reizes nedēļā, bet nedēļas nogalēs bieži ir sacensības. Treniņu vieta man ir netālu no skolas, tāpēc uzreiz pēc mācībām dodos turp. Uz ūdens neejam vienīgi tad, kad ir vētra vai ļoti stiprs vējš. Ķīšezerā ir ideāli apstākļi, jo tur gandrīz nekad nav bezvēja. Burājam arī rudenī – līdz desmit grādu ūdens temperatūrai nav nekādu problēmu. Savukārt ziemā, kad uzsalst ledus, braucam ar ledus dēli.

Burāšanā galvenais ir spēcīgas rokas. Esmu viegls un spēcīgs, spēju pievilkties aptuveni 15 reižu. Arī mani hobiji ir saistīti ar ūdeni – vasarās dažreiz nodarbojos ar tādiem ūdenssporta veidiem kā veikbords un sērfošana, ziemā eju peldēt baseinā. Tāpat ziemā man patīk snovbords. 

Viens no maniem treneriem ir pasaules čempions Formulas klasē Jānis Preiss – viņš ir starp tiem cilvēkiem, kam es gribu līdzināties. Man prātā ir olimpiskās spēles, bet galvenais mērķis ir katru dienu kļūt arvien labākam, sasniegt arvien augstākus rezultātus."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēlme pēc piedzīvojuma

Kaut arī visi viņi pat nav bijuši Porto pilsētā, ducis Latvijas spēlētāju šosezon veidoja vēsturē pirmās Portugāles hokeja komandas Porto kodolu, sacenšoties Spānijas čempionātā. Šis piedzīvojums a...

Intervijas

Vairāk Intervijas


Portrets

Vairāk Portrets


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā