Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +32 °C
Skaidrs
Piektdiena, 28. jūnijs
Kitija, Viesturs, Viestards

Novērtēt mirkļa nozīmi

Atšķirīgā spēļu ritmā un fiziskajā kondīcijā, bet ar vienādu mērķi – kvalificēties olimpiskajam turnīram – treniņnometni pirms vasaras saulgriežiem sāka Latvijas basketbolisti.

Trenera Lukas Banki un žurnālistu sarunās dominēja jautājumi par vairāku vadošo spēlētāju gatavību, kas zināmā mērā parāda pietiekami sarežģīto situāciju pirms jūlija sākumā Rīgā paredzētā izšķirošā turnīra, tomēr treneris pauda pārliecību par komandas spējām sasniegt izvirzīto uzdevumu. Jau šīs nedēļas vidū, 26. jūlijā, Arēnā Rīga notiks viena no divām pārbaudes spēlēm šajā ciklā – viesos Ēģipte. 

"Pēc aizvadītās sezonas pēdējās, 82. spēles uzreiz lidoju uz Rīgu, jo man bija ļoti svarīgi parādīt, ka šis ir īpašs brīdis un tam nepieciešama īpaša attieksme," treneris norādīja, ka viņam vispirms ir jārāda priekšzīme, iesaistoties valstsvienības darbā arī pēc ļoti grūtas sezonas klubā. Uz līdzīga viļņa noskaņojās arī komandas kapteinis Dairis Bertāns: "Laikus noskaņoju sevi tam, ka šovasar nebūs iespēju atpūsties, taču iemesls ir izcils. Zinām, kam gatavojamies, uz ko ejam." Latvijas vīriešu basketbola valstsvienība vienīgo reizi olimpiskajās spēlēs piedalījusies 1936. gadā Berlīnē, kur "Sapņu komanda" pārspēja Urugvaju (20:17), taču zaudēja Kanādai (23:34) un Polijai (23:28), taču pēc neatkarības atgūšanas tik tuvu olimpiskajiem riņķiem vēl nav bijusi. To palīdzēja sasniegt pērn Pasaules kausa debijā izcīnītā piektā vieta.

Banki teiktais par sarežģīto sezonu klubu sastāvā bijis starp vadmotīviem arī spēlētāju vidū, jo šosezon mums ir ne tikai Nacionālās basketbola asociācijas čempions, bet arī Spānijas, Itālijas un Lietuvas vicečempioni, arī Rumānijas čempions. Vairākiem potenciālajiem līderiem tā pagājusi, atgriežoties pēc savainojumiem (Artūrs Žagars, Jānis Strēlnieks, Rihards Lomažs). Citi (Kristaps Porziņģis, Andrejs Gražulis, Aigars Šķēle) pie tiem tikuši sezonas gaitā. "Situācija ir ļoti sarežģīta," komentējot Porziņģa iespējas iesaistīties izlases darbā šovasar, atzina treneris Banki, skaidrību solot šīs nedēļas sākumā. Atsevišķi no komandas trenējas viens no Pasaules kausa komandas galvenajiem varoņiem Andrejs Gražulis, kuram pavasarī tika veikta ceļgala operācija. Lai gan spēlētājs pats norādīja, ka rehabilitācijas procesu vērtēs dienu no dienas un sajūtas uzlabojoties, treneris neslēpa, ka maza ir iespēja Andreju iesaistīt kontakta treniņos pirms kvalifikācijas sākuma.  

Labākas ziņas ir aizsargu pozīcijās, kur pēc vairāku mēnešu izlaišanas izšķirošās spēles Lietuvas čempionātā jau aizvadīja Artūrs Žagars. Ar izlasi ir arī Jānis Strēlnieks, kurš traumu dēļ pēdējos gados komandai spējis palīdzēt vien epizodiski. "Visi viņam uzticas, jo viņš ir spēlētājs, kurš spēj pārējos padarīt labākus. No pirmās dienas redzēju viņā daudz enerģijas un entuziasma, un viņš izmantos visas savas iespējas iekļūt komandā," gandarīts par redzēto treniņos bija Banki. Par vietu sastāvā gatavi cīnīties arī Jānis Timma un Mareks Mejeris, kuri kā vieni no pēdējiem no kandidātu loka tika svītroti pirms Pasaules kausa. Atšķirībā no iepriekšējiem sasaukumiem Banki vadībā šoreiz visi kandidāti sevi jau ir iepriekš apliecinājuši valstsvienības sastāvā. Uzticēšanās pārbaudītām vērtībām gan ir saprotama, ņemot vērā īso gatavošanās posmu – tam šoreiz atvēlētas vien divas nedēļas.

Sešu komandu kvalifikācijas turnīrā Rīgā tās sadalītas divās grupās, kur mājinieki spēlēs pret Filipīnām un Gruziju, bet otrā grupā sacentīsies Brazīlija, Melnkalne un Kamerūna. Divas labākās savā starpā izspēlēs pusfinālu un finālu, lai sadalītu vienīgo pieejamo ceļazīmi uz olimpisko turnīru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi