Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Sporta veidu popularitātes jaunā saraksta galvgalī Latvijā joprojām futbols un basketbols

Futbols un basketbols Latvijā joprojām ir sporta veidu popularitātes saraksta virsotnē, turpretī hokejs no trešās vietas pirms gada ir noslīdējis uz piekto, palaižot garām volejbolu/pludmales volejbolu un vieglatlētiku/skriešanu, ceturtdien paziņoja pētījuma autori.

Jau otro gadu pētījumu ''Sporta mārketings Latvijā'' veica "ASAP Promo" ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS, Izglītības un zinātnes ministrijas un Latvijas Olimpiskās komitejas atbalstu.

Pētījuma uzdevums bija aprēķināt indeksu, kas raksturo dažādu sporta veidu popularitāti Latvijā. Tika aptaujāti 1063 iedzīvotāji par 65 sporta veidiem vai to grupām.

Galvenais pētījuma uzdevums ir palīdzēt iespējamajiem sponsoriem. Kopējā tabulā sporta veidi vai to grupas apvienotas pēc iedzīvotāju aptaujas par aktīvo un pasīvo līdzdalību sportā, sporta interneta un TV auditoriju datiem un citu statistisko informāciju par sporta izglītības iestādēm, sporta federāciju aktivitātēm, biedriem un to rīkotajiem pasākumiem.

Atsevišķi vērtējot, pēc pašu iedzīvotāju līdzdalības populārākie ir futbols, vieglatlētika/skriešana, volejbols/pludmales volejbols, basketbols un riteņbraukšana. Pēc sporta auditorijas, kas rāda, kam visvairāk cilvēki seko līdzi, populārākie ir hokejs, futbols, basketbols, vieglatlētika/skriešana un motosports. Savukārt pēc sporta statistikas indeksa, kas izveidots no deviņiem rādītājiem, kurus iesniegusi Latvijas Sporta federāciju padome un Izglītības un zinātnes ministrija, populārākie ir volejbols/pludmales volejbols, futbols, basketbols, orientēšanās un vingrošana.

''Pētījums prezentē stabilitāti,'' pavēstīja Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretārs Mareks Gruškevičs.

''Mūsu mērķis bija noteikt vienotu indeksu. Esam apkopojuši statistikas datus par 65 dažādiem sporta veidiem 13 dažādos parametros,'' paskaidroja SKDS direktors Arnis Kaktiņš. ''Nedomāju, ka, piemēram, hokejs ir tik daudz slīdējis uz leju, cik pārējie divi sporta veidi cēlušies uz augšu.''

Kopējais sporta veidu popularitātes indekss iegūts no trim apakšindeksiem. Indekss var svārstīties no 1, kad visos parametros ir viszemākie rādītāji, līdz 65, kad visos parametros ir visaugstākie rādītāji.

Dati liecina, ka futbols ieņem vienu no līderpozīcijām nodarbināto skaita ziņā. Pēc pasīvās līdzdalības sportā tas ierindojas pēc hokeja, kas ir pārliecinošs līderis.

Arī basketbols ir viens no sporta veidiem, kam iedzīvotāji visvairāk seko. Tas ir līderis audzēkņu skaita ziņā sporta izglītības iestādēs, kā arī valsts piešķirtā finansējuma apmēra ziņā. Volejbols/pludmales volejbols un vieglatlētika/skriešana ir sporta veidu sarakstā, ar kuriem pēdējā gada laikā nodarbojušies visvairāk iedzīvotāju. Vieglatlētika ir līdere rīkoto Latvijas un Latvijas jaunatnes meistarsacīkšu skaita ziņā.

Hokejam ir vislielākais sekotāju pulks - to, kas tam seko medijos un apmeklē sacensības klātienē.

Pētījuma rīkotāji paziņoja, ka detalizētāku informāciju interesentiem iespējams iegūt par maksu. 2009. gada pētījuma rezultātus šādi ieguvušas daudzas organizācijas, kas vēlējušās uzzināt situāciju sporta mārketingā un reklāmas iespējas. Mazāk tā interesējusi sporta veidu federācijas.

Rīkotāji arī atzina, ka gada laikā visvairāk - 76 procenti - aptaujāto sekojuši līdzi Rīgas ''Dinamo'' hokeja komandas gaitām. Otrajā vietā ar 17 procentiem bijis futbola klubs ''Skonto'', bet trešajā ar 13 procentiem - BK ''Ventspils''.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Latvijas sporta veidu TOP 10

(iekavās vietas iepriekšējā gada sarakstā):
1. (1.) Futbols, minifutbols, pludmales futbols 62 p.
2. (2.) Basketbols 61
3. (4.) Volejbols, pludmales volejbols 60
4. (5.) Vieglatlētika, skriešana 59
5. (3.) Hokejs 59
6. (7.) Riteņbraukšana, riteņbraukšana trekā, BMX 56
7. (9.) Motosports 52
8. (12.) Florbols 49
9. (13.) Bokss 47
10. (10.) Daiļslidošana, ātrslidošana, šorttreks 46

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi