Laika ziņas
Šodien
Migla
Pirmdiena, 7. oktobris
Daumants, Druvvaldis

Baltijas vērtspapīru tirgū mainās sarakstu struktūra

No pirmdienas OMX Baltijas vērtspapīru tirgū stāsies spēkā jauna vērtspapīru sarakstu struktūra - mainīsies prasības uzņēmumu iekļaušanai Baltijas Oficiālajā sarakstā, turklāt tiks apvienots otrais un brīvais saraksts, pavēstīja Rīgas Fondu biržas Korporatīvo komunikāciju departamenta vadītājs Āris Dreimanis.

Viņš norādīja, ka izmaiņas esošajā sarakstu struktūrā ir nepieciešamas, lai harmonizētu tirgus struktūru un kritērijus visās Baltijas valstīs, tādējādi palielinot to atbilstību investoru interesēm. Restrukturizācijas projekts ir nākamais solis pretim vienota Baltijas vērtspapīru tirgus izveidei.

Dreimanis informēja, ka nākotnē Baltijas Oficiālā saraksta emitentiem būs jāatbilst vienam no diviem likviditātes kritērijiem - brīvā publiskā apgrozījumā būs jāatrodas vai nu vismaz 25% akciju vai arī akcijām, kuru tirgus kapitalizācija ir lielāka par 25 miljoniem eiro.

Biržā uzskata, ka tas būs solis pretim Baltijas Oficiālā saraksta augstākai likviditātei un radīs priekšrocības emitentiem, kuri vēlas piesaistīt plašāku investoru interesi. Iepriekšējās konsultācijas ar investīciju speciālistiem, tostarp institucionālajiem investoriem, liecina, ka minētais publiskā apgrozījumā esošais akciju apjoms ir nepieciešams investīciju kvalitātei un likviditātei.

Uzņēmumu atbilstība jaunajām Baltijas Oficiālā saraksta prasībām pirmo reizi tiks izvērtēta 2007.gada novembrī. Tiem uzņēmumiem, kuri neatbildīs Baltijas Oficiālā saraksta kritērijiem tiks dots sešu mēnešu garš pārejas laiks, pēc kura atkārtoti tiks vērtēta uzņēmuma atbilstība saraksta prasībām un lemts par uzņēmuma palikšanu sarakstā vai kotācijas turpināšanu Baltijas otrajā sarakstā.

Savukārt otrā un brīvā saraksta apvienošana palīdzēs samazināt sarakstu sadrumstalotību Baltijas valstīs un padarīt to struktūru investoriem pārskatāmāku, skaidroja Dreimanis.

Viņš informēja, ka pēc restrukturizācijas apvienotajā sarakstā uzņēmumiem vairs netiks izvirzītas prasības attiecībā uz brīvā apgrozījumā esošo akciju apjomu (kas pašreiz Baltijas otrajā sarakstā ir noteiktas 15% vai 25% apjomā), taču spēkā paliks otrajam sarakstam pašreiz saistošās informācijas atklāšanas prasības.

Pēc sarakstu apvienošanas līdzšinējo Brīvā saraksta uzņēmumu akcijas tiks iekļautas indeksu "OMX All-Share", "OMX Baltic Sector indexes", "OMX Riga All-Share" aprēķinos. Līdzšinējo Brīvā saraksta uzņēmumu akcijām tiks piešķirts arī GICS ("Global Industry Clasification Standard") kods, padarot vieglāku uzņēmumu salīdzināšanu ar citiem līdzīgiem uzņēmumiem.

Dreimanis piebilda, ka viens no sarakstu restrukturizācijas iemesliem ir arī plānotā alternatīvā tirgus "First North" izveide Baltijā. Alternatīvais tirgus darbosies paralēli regulētajam vērtspapīru tirgum, taču ar daudz mērenākām informācijas atklāšanas un uzņēmumu iekļaušanas prasībām kā regulētajā tirgū.

Pašreiz Baltijas tirgū tiek kotētas 99 uzņēmumu akcijas ar kopējo tirgus kapitalizāciju virs 14 miljardiem eiro, tostarp oficiālajā sarakstā tiek kotētas 31 uzņēmuma akcijas, otrajā sarakstā - 37 uzņēmumu akcijas, bet brīvajā sarakstā - 31 uzņēmuma akcijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Eleving Group IPO tuvojas noslēgumam

Otrdien, 8. oktobrī, noslēgsies Latvijā dibinātās finanšu tehnoloģiju uzņēmumu grupas Eleving Group sākotnējais publiskais akciju piedāvājums (IPO). Investori no Baltijas un Vācijas var parakstīties u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses