Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Cilvēki ceļo biežāk un braucieniem aizņemas vairāk naudas

Latvijas iedzīvotāji ceļo biežāk, bet izdevīgāk, un ir atvērtāki spontāniem lēmumiem. Daļa ceļotāju vairs stingri nepieturas pie iepriekš izvēlētiem ārzemju braucienu datumiem, tā vietā "ķerot" pēdējā brīža piedāvājumus, lai atpūstos lētāk. Tomēr kopumā cilvēki ceļojumiem tērē vairāk naudas un aizņemšanās tūrisma brauciena finansēšanai joprojām ir populārs risinājums.

Uzkrājuši ceļošanas pieredzi, Latvijas iedzīvotāji iemācās aizvien efektīvāk organizēt savus tūrisma braucienus, lai iztērētu tiem mazāk līdzekļu. Biļetes visbiežāk tiek iegādātas 6-9 mēnešus pirms brauciena, vai pēdējās trīs nedēļās, jo šajos posmos ir izdevīgākās cenas. 

"Ķerot pēdējo brīdi, cenas tiešām var būt ļoti labas. Protams, pastāv risks, ka vietas lidmašīnā var beigties jebkurā dienā, vai izvēlētā viesnīca vairs nebūs pieejama, taču vienmēr var atrast pieejamus alternatīvus variantus. Eksotiskie galamērķi gan tiek plānoti laikus, jo izmaksas ir lielākas, līdz ar to pieprasījums ir krietni mazāks," tendences ieskicē interneta tūrisma platformas Lastmin.lv attīstības direktors Kirils Himičevs. 

Viņš norāda, ka vidējais atpūtas brauciena ilgums ir 7 naktis un izvēlētos galamērķus diktē sezonalitāte. Ģimenes ar bērniem galvenokārt ceļo vasarā un skolēnu brīvlaiku nedēļās, izvēloties viesnīcas ar iekļautu ēdināšanu un akvaparku. Vasarā šīs grupas iecienītākais galamērķis ir Grieķijas un Turcijas kūrorti, bet ziemā – Ēģiptes. Savukārt jaunieši ārvalstis apmeklē cauru gadu, cenšoties izvēlēties finansiāli izdevīgākos piedāvājumus. Bez minētajām trīs eksotiskajām zemēm Latvijas iedzīvotāji iecienījuši atpūtu arī Bulgārijā, Albānijā, Horvātijā, Melnkalnē, Spānijā un Itālijā. Tūrisma aģentūrā novērots, ka klientu rindas papildina aizvien jauni ceļotāji, kuri iepriekš nav aizrāvušies ar ceļošanu. Netrūkst arī tādu, kuri pusmūža gados dodas pirmajā ārvalstu atpūtas braucienā. 

Vēlēšanās ceļot biežāk atspoguļojas arī aizņemšanās paradumos. Bigbank bankas apkopotā informācija liecina, ka 2018.gadā izsniegto ceļojumam paredzēto patēriņa kredītu summa pieauga par 22%, salīdzinājumā ar gadu iepriekš. 2019.gada pirmajos piecos mēnešos kopējā summa pieauga par vēl 3%.

"Paraugoties datos redzam, ka visaktīvāk cilvēki ceļošanai aizņemas vasaras sākumā – jūnijā un jūlijā. Summas ir gana lielas un turpina pieaugt. Ja 2017.gadā ceļojumiem paredzētā patēriņa kredīta aizdevums bija vidēji 2400 eiro, tad pērn un šā gada sākumā jau sasniedza 2700 eiro. Acīmredzot cilvēki vēlas ceļot biežāk un tālāk, redzēt vairāk un apzinās, ka var atļauties vairāk līdzekļu ieguldīt atpūtas braucienos," novērojumus komentē Bigbank Latvijas filiāles vadītājs Ģirts Kurmis.

Bigbank AS ir Igaunijas banka, kas specializējas patēriņa kredītu izsniegšanā un izdevīgu termiņnoguldījumu pakalpojumu sniegšanā. Uzņēmums izvērsis darbību ārpus Igaunijas, izveidojot filiāles Somijā, Zviedrijā, Latvijā, Lietuvā un Spānijā, kā arī piedāvājot pārrobežu pakalpojumus Austrijā, Vācijā un Nīderlandē. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses