Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Delfi: pēc Saeimas lēmuma strauji kāpušas privatizācijas sertifikātu cenas

Iespējams, saistībā ar Saeimas pieņemto lēmumu atvieglot zemes privatizāciju Rīgā un Jūrmalā, ļaujot to iegūt īpašumā arī par privatizācijas sertifikātiem, pēdējo nedēļu laikā strauji augušas privatizācijas sertifikātu cenas starpnieku darījumos. Kopš 21.jūnija sertifikātu cena pieaugusi par vairāk nekā pieciem latiem jeb 28,3%, raksta portāls "Delfi".

"Delfi" atgādina, ka Saeima pavasara sesijas pēdējā plenārsēdē 21.jūnijā, galīgajā lasījumā skatot grozījumus privatizācijas pabeigšanas likumā, svītroja no likuma ierobežojumus Rīgas un Jūrmalas zemes privatizācijai, ļaujot turpmāk kompensācijas sertifikātu vietā izmantot privatizācijas sertifikātus. Saeimas opozīcijas pārstāvji tobrīd norādīja, ka lēmums ir īpaši izdevīgs lielajiem sertifikātu turētājiem.

Portāls atsaucas uz Privatizācijas aģentūras (PA) apkopotajiem datiem par licencēto starpnieku darījumiem privatizācijas sertifikātu tirgū 20.jūnijā – dienu pirms Saeima grozīja privatizācijas pabeigšanas likumu, no starpniekiem privatizācijas sertifikāti pirkti par 17, 34 latiem. Arī iepriekšējās nedēļās sertifikātu cenas starpnieku darījumos nav būtiski mainījušās un, piemēram, 13.jūnijā sertifikāti no starpniekiem pirkti par 17,43 latiem, savukārt vēl nedēļu iepriekš – 5.jūlijā – par 17,50 latiem.

Savukārt pēc Saeimas pieņemtajiem grozījumiem privatizācijas pabeigšanas likumā jau nākamajā dienā sertifikātu cenas pamazām sāk kāpt – PA apkopotā informācija par 22.jūniju liecinot, ka privatizācijas sertifikāti no starpniekiem tiek iepirkti par 17.57, 25.jūnijā cenas mazliet atkal nokrīt līdz 17.46 latiem, bet jau nākamajā dienā atsāk kāpt. 27.jūnijā sertifikāti no starpniekiem tiek pirkti jau par 18,79 latiem, 28.jūnijā – par 20,62 latiem, 29.jūnijā – 21,42 latiem, bet šo pirmdien sertifikāti no starpniekiem tika iepirkti jau par 22,46 latiem.

Šajā laikā pieaugušas arī cenas, iepērkot sertifikātus no fiziskām personām, raksta "Delfi". Ja 20.jūnijā privatizācijas sertifikāti no fiziskām personām tika pirkti vidēji par 15,08 latiem, tad šo pirmdien vidējā cena kāpusi līdz 17,22 latiem.

Saeima 21.jūnijā atbalstīja Tautas partijas deputāta Kārļa Leiškalna sagatavo priekšlikumu privatizācijas pabeigšanas likumā, kas paredz svītrot no likuma ierobežojumus Rīgas un Jūrmalas zemes privatizācijai, ļaujot turpmāk kompensācijas sertifikātu vietā izmantot privatizācijas sertifikātus.

Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likuma 34.pants noteica, kad privatizācijas sertifikāti kā maksāšanas līdzeklis var tikt izmantots īpašuma kompensācijas sertifikātu vietā, taču ne zemes privatizācijai Rīgā un Jūrmalā.

Leikškalns (TP) bija iesniedzis priekšlikumu izslēgt vārdus "izņemot zemi Rīgā un Jūrmalā" un Saeimas deputāti ar 43 balsīm par un 33 pret šo priekšlikumu atbalstīja.

Leiškalns portālam "Delfi" iepriekš sacīja, ka šis ierobežojums pārkāpj cilvēktiesības, jo zemes vērtību var noteikt tirgus, nevis atrašanās vieta – Rīgā, Jūrmalā vai Daugavpilī. "Cena ir jānosaka pēc zemes vērtības – to nosaka tirgus, mēs nedrīkstam cilvēktiesības ierobežot tādā veidā," sacīja Leiškalns. Savukārt Saeimas opozīcijā esošās partijas "Jaunais laiks" deputāts Dzintars Zaķis portālam "Delfi" iepriekš atzina, ka Leiškalna ierosinātie un Saeimas apstiprinātie grozījumi likumā "ievērojami paplašinās to cilvēku skaitu, kuri varēs veikt privatizāciju".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Eleving Group IPO tuvojas noslēgumam

Otrdien, 8. oktobrī, noslēgsies Latvijā dibinātās finanšu tehnoloģiju uzņēmumu grupas Eleving Group sākotnējais publiskais akciju piedāvājums (IPO). Investori no Baltijas un Vācijas var parakstīties u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses