Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Kopš vasaras sākuma zemniekiem jau izmaksāta atlīdzība 140 000 latu apmērā

Sākoties aktīvai lauksaimniecības darbu sezonai, notikuši arī pirmie ar lauksaimniecību saistītie negadījumi. Šogad atlīdzības par cietušajiem mājdzīvniekiem un par spectehnikas zaudējumu vai bojājumiem izmaksātas teju 140 000 latu apmērā, liecina apdrošināšanas sabiedrības Balta dati.

No šogad cietušajiem 200 mājdzīvniekiem absolūti lielākā daļa ir zemnieku mājlopi, kuri šo gadījumu rezultātā visbiežāk gājuši bojā, piemēram, govis apēdušas dažādus svešķermeņus, mirušas pēc dzemdībām vai mājlopi lauzuši ekstremitātes, kā dēļ dzīvnieku nācies likvidēt. Cietuši gan šķirnes zirgi, gan govis, gan arī aitas un cūkas.

2012.gadā par mājdzīvnieku apdrošināšanu atlīdzībās izmaksāts gandrīz tik pat, cik izmaksāts par spectehnikas apdrošināšanu. Abos gadījumos apjoms ir teju 70 000 latu. Liela daļa mājdzīvnieku pavasarī cieta no knišļu kodumiem, īpaši Jēkabpils apkārtnē, guva traumas vai kā citādi gāja bojā.

Zemnieku tehnika šogad visbiežāk cietusi dažādos nestandarta negadījumos, kas skaitās tā sauktie nespecificētie riski. Šādas nelaimes notiek tehnikas izmantošanas brīžos, piemēram, traktori vai cita lauksaimniecības tehnika apgāžas, ietriecas priekšmetos, uzbrauc tiem, sabojājot virsbūvi vai citas detaļas. Šogad aprīlī nozagts arī viens John Deere traktors 21 400 latu vērtībā.

Kopumā 2011.gadā Balta veikusi atlīdzību izmaksu 53 spectehnikas apdrošināšanas gadījumos. Veikto izmaksu vidējā atlīdzība bija aptuveni 1 874 lati. Aptuveni 67 procentos gadījumu iestājušies tā dēvētie nespecificētie riski. 9 procentos gadījumu nelaimi veicinājuši krītoši priekšmeti, 9 procentos gadījumu notikušas apzagšanas un zādzības, bet 7 procentos gadījumu – bojāšana, vandālisms vai ļaunprātīga bojāšana. Vēl 5 procentos gadījumu spectehnika cietusi ceļu satiksmes negadījumos.

Daži negadījumu piemēri, ar kuriem lauksaimnieki pērn saskārušies darbā ar spectehniku:

  • Kādā zemnieku saimniecībā, rokot dīķi, traktors iestiga piecu metru dziļumā. Atlīdzība 10 500 latu apmērā
  • Vairāki labības kombaini tītavās ierāvuši akmeni. Vidējās izmaksas vienam gadījumam ap 7 200 latiem.
  • Trīs traktori, strādājot uz lauka, sadūrušies ar koku vai citu priekšmetu. Vidējās izmaksas vienam gadījumam aptuveni 1690 latu.

Pēdējos gados zemnieki saskārušies ar apjomīgiem apdrošināšanas gadījumiem, piemēram, saistībā ar kaltēm, kad atlīdzību izmaksas bijušas ļoti lielas. Nesen celtas, modernas būves, kas aprīkotas ar jaunu tehniku un elektroniku. Nopietnākajās nelaimēs kompensācijas sasniegušas vairāk nekā 100 000 latu apmēru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses