Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 27. oktobris
Lilita, Irita, Ita

papildināta - Valsts glābj «Parex banku»

Sestdien valdība nolēma pārņemt Parex bankas akciju kontrolpaketi 51% apmērā. Valdība ārkārtas sēdē ir nolēmusi pārņemt kontroli ar Hipotēku un zemes banka starpniecību. Finanšu ministrs Atis Slakteris (TP) paziņojis, ka, pieņemot šādu lēmumu, valdība ir rīkojusies nodokļu maksātāju un komercbanku klientu interesēs – gan noguldītāju, gan kredītņēmēju. "Šis atbildīgais solis ir signāls, kas norāda uz valdības rīcībspēju un izlēmību. Banku sektors valstij ir īpaši svarīgs, jo tas veido valsts ekonomikas asinsriti.»

„Tagadējais sadarbības modelis palīdz mūsu klientiem, akcionāriem un menedžmentam. Mūsu klienti, kas uzticējuši savus naudas līdzekļus bankai, arī šajā reizē atbalstīs vadības lēmumu, jo pēdējo 20 savu pastāvēšanas gadu laikā Parex ne vienu reizi vien ir pierādījis savu pieņemto lēmumu savlaicīgumu,” paudis Parex bankas padomes priekšsēdētājs Guntars Grīnbergs.

Valdības lēmuma rezultātā Parex banka kļūs par Hipotēku un zemes banka meitas sabiedrību. 51% balsstiesīgo akciju nonāks Hipotēku un zemes bankas īpašumā un par šīm akcijām to tagadējiem īpašniekiem Valērijam Karginam un Viktoram Krasovickim kopā tiks samaksāti divi lati.

Atlikušās akcijas, kas pieder esošajiem akcionāriem ar balsstiesībām jeb 34% no bankas kapitāla, tiks ieķīlātas par labu Hipotēku un zemes bankai, līdz ar to šo akciju balsstiesību izmantošana tiks nodota Hipotēku un zemes banka., 15% akciju no Parex bankas kapitāla tiks atstātas mazākuma akcionāru īpašumā.

Līdzšinējais Parex bankas valdes priekšsēdētājs V.Kargins tiks aizstāts ar valsts izvirzītu personu.

Hipotēku bankas pilnsapulcē, kas notiek sestdienas vakarā un kuru pārstāv Finanšu ministrijas valsts sekretārs Mārtiņš Bičevskis, tiks pieņemts lēmums par Parex bankas pārņemšanu. Tas nozīmē, ka banka jau tuvāko stundu laikā kļūs par Hipotēku un zemes bankas meitas uzņēmumu. Hipotēku un zemes bankas īpašumā nonāks arī visi Parex bankai piederošie uzņēmumi.

Parex bankas īpašniekiem ir pieprasīti arī galvojumi par to, lai bankas finanšu rādītāji atbilstu dokumentos fiksētajiem.

Finanšu ministrs A.Slakteris atzina, ka valdības lēmums bija izšķiršanās pieļaut bankas bankrotu vai glābt situāciju un nodrošināt finanšu sistēmas stabilitāti valstī.

Gan premjers Ivars Godmanis, gan finanšu ministrs pauda cerību, ka valdības lēmums atļaut Hipotēku bankai pārņemt banku nodrošinās noguldītāju uzticību Latvijas banku sistēmai un tās stabilitātei.

Neviens no abiem lielākajiem Parex bankas līdzīpašniekiem - V.Kargins un V.Krasovickis, uz Parex bankas sarīkoto brīfingu šodien vēlu vakarā nebija ieradušies. Paziņojumus valdes vārdā sniedza bankas viceprezidents Mārtiņš Jaunarājs un valdes locekle Līga Puriņa.

Abi izteica gandarījumu par valdības lēmumu palīdzēt bankai grūtajā finanšu situācijā un uzsvēra, ka ar šo valdības lēmumu klientiem ir drošākas iespējamās garantijas, ka ar bankas likviditāti un kapitāla pietiekamību viss būs kārtībā.

L.Puriņa prognozēja, ka šis būs īstermiņa lēmums un ilgs ne vairāk kā divus gadus: «Ja izdosies noturēt ieguldījumu stabilitāti, tad Latvijas valstij tas izmaksās ne vairāk kā divus latus.» No viņas teiktā varēja sarast, ka bankas finanšu situācija sarežģījusies līdz ar pasaules finanšu krīzi. Viņa pauda pārliecību, ka Latvijas valdības lēmums bankai palīdzēs to sekmīgi pārvarēt.

Nekādu sīkāku informāciju par bankas finanšu radītājiem viņi nesniedza. Uz jautājumu, kāpēc preses brīfingā nav ieradušies abi lielākie līdzīpašnieki, bankas viceprezidents M.Jaunarājs neatbildēja.

Ja bankai būs nepieciešama nauda, tad Latvijas Banka nodrošinās skaidras naudas aizdevumus pret ķīlu.

Parex bankas peļņa šā gada deviņos mēnešos ir 12,4 miljoni latu.

Šī gada trešā ceturkšņa finanšu dati liecina, ka bankas aktīvi bija 3,14 miljardi latu, izsniegto kredītu apjoms - 1,90 miljardi latu, piesaistīto noguldījumu apjoms - 1,94 miljardi latu.

No 2008.gada sākuma piesaistīto noguldījumu apjoms bankā pieaudzis par 6%, bet no privātpersonām piesaistīto noguldījumu apjoms pieaudzis pat par 33%. Bankas kapitāls un rezerves veido 208 miljonus latu.

Parex bankā un tās filiālēs visā Latvijā strādā vairāk nekā 2600 cilvēki. Bankai ir pārstāvniecības, filiāles un meitasuzņēmumi 14 pasaules valstīs.

Hipotēku bankas vienīgā īpašniece ir valsts. Pēc aktīvu apjoma Hipotēku banka septembra beigās bija astotā lielākā no 26 Latvijas bankām.

Hipotēku banka šogad deviņos mēnešos strādāja ar 2,19 miljonu latu peļņu. Bankas aktīvi 2008.gada 30.septembrī bija 948,783 miljonu latu apjomā, kas ir par 3,5% vairāk nekā pagājušā gada beigās. Bankas pamatkapitāls ir 48,513 miljonu latu apjomā.

(papildināta ar Parex bankas paziņojumu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZINI

"Mūsu klienti, kas uzticējuši savus naudas līdzekļus bankai, arī šajā reizē atbalstīs vadības lēmumu."

Parex bankas paziņojums

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses