Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +25 °C
Skaidrs
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna

Pensiju plāni par 106 miljoniem latu vairojuši pensiju otrā līmeņa kapitālu

Pensiju otrajā līmeni no sistēmas pastāvēšanas sākuma līdz šā gada jūnija beigām bija iemaksāti 754 miljoni latu un pensiju plāni šajā periodā nopelnījuši 106 miljonus latu, kopējai fondu vērtībai attiecīgi sasniedzot 860 miljonus latu, pastāstīja "Swedbank" Ieguldījumu pārvaldes sabiedrības vadītājs Harijs Švarcs.

Viņš uzsvēra, ka pensiju fondu ienesīgums ir tiešā veidā saistīts ar notikumiem pasaules finanšu tirgos un procentu likmēm Latvijā un Eiropā. Iepriekš konservatīvie pensiju plāni uzrādījuši spēcīgākus rezultātus, lielā mērā, pateicoties augstākām latu procentu likmēm pirms diviem gadiem, kuru pozitīvā ietekme bija jaušama vēl pērn.

Šogad, kad latu procentu likmes ievērojami kritušās un krities arī procentu likmju līmenis Eiropā un Austrumeiropā, ienesīguma rādītāji samazinājušies.

Runājot par aktīvajiem pensiju plāniem, kas iegulda daļu sava kapitāla uzņēmumu akcijās, Švarcs norādīja, ka pagājušajā gadā turpinājās spēcīga akciju tirgus izaugsme, augot valstu ekonomiskajiem rādītājiem un uzņēmumu peļņai.

"Šogad finanšu tirgus visā pasaule nomākušas bažas par strauju ekonomiskās attīstības tempu kritumu ASV un Eiropā, bažas par situāciju Grieķijā un tās potenciālo ietekmi ne tikai uz eirozonu un Eiropu, bet visu pasauli. Rezultātā akciju cenas šogad pasaulē samazinājušās, kas tiešā veidā ietekmējis arī Latvijas aktīvo pensiju plānu rezultātus," skaidroja eksperts.

Švarca skatījumā svarīgi atcerēties, ka tiem pensiju otrā līmeņa dalībniekiem, kuriem līdz pensionēšanās brīdim atlikuši desmit gadi vai mazāk, piesardzīgāk būtu izvēlēties konservatīvos ieguldījumu plānus. Savukārt tiem, kuriem līdz pensijai atlikuši vairāk nekā desmit gadi, aktīvie plāni varētu sniegt daudz labāku atdevi ilgā laika periodā un pasargāt to ieguldījumus no inflācijas.

Pēc viņa teiktā, pašlaik vairums konservatīvo pensiju plānu turpina uzrādīt pozitīvus pieauguma rezultātus un tuvākajā laikā, visticamāk, šī tendence saglabāsies. Aktīvo pensiju plānu rezultāti savukārt esot daudz vairāk atkarīgi no finanšu situācijas pasaulē, problēmām Grieķijā, Eiropā, ASV un šo problēmu potenciālā atrisinājuma veida un laika.

"Tuvākajā laikā situācija finanšu tirgos saglabāsies ļoti nestabila, jo pašlaik vērojamās problēmas ASV un Eiropā vēl ne tuvu nav atrisinātās. Lieliem kritumiem sekos lieli kāpumi, līdzīgi kā tas novērojams pēdējās dienās, lai arī negatīvais sentiments varētu tomēr dominēt. Lielākās pasaules ekonomikas cieš no parādu krīzes, kas vēl ilgus gadus nospiedīs šo valstu attīstību. Vienas dienas risinājums šeit nav sagaidāms," nākotni iezīmēja Švarcs.

Jau vēstīts, ka valsts fondēto pensiju shēmas vidējais ieguldījumu plānu gada ienesīgums šā gada pirmajā pusgadā bija 0,2% salīdzinājumā ar 6,4% pagājušā gada attiecīgajā laikā, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) informācija.

Atsevišķiem ieguldījumu plāniem ienesīgums gada pirmajā pusē bija robežās no mīnus 3,6% līdz 5,1%, kamēr 2010.gada attiecīgajā laikā - no 0,4% līdz 14,7%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses