Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

PR: Finanšu ekspertu ieteikumi uzņēmumiem

Apvienojoties labākajiem finanšu nozares speciālistiem pirmoreiz Latvijā tiek izdota finanšu piesaistes rokasgrāmata, kur vienuviet apkopota informācija par uzņēmumu attīstībai pieejamiem alternatīviem finansējuma piesaistes veidiem. Grāmata „No idejas līdz panākumiem” tapusi kā astoņu autoru kopdarbs. Lūk, daži grāmatas autoru ieteikumi uzņēmumiem šī brīža ekonomiskajā situācijā:

Daiga Auziņa-Melalksne, NASDAQ OMX Riga valdes priekšsēdētāja:
- Saglabāt vēsu prātu, strādāt efektīvāk un apsvērt jaunas biznesa iespējas vai pat citus virzienus – šis laiks ir laba iespēja nodarbināt smadzenes pastiprinātā režīmā un pārskatīt savu līdzšinējo darbošanos. Iespējams, izdosies saskatīt jaunas iespējas.
- Izskatīt pilnīgi visus kapitāla piesaistes variantus, jo ir acīmredzams, ka bankas aizdevumi ir ļoti dārgi, un kreditēšanas tirgus ir apstājies. Investoru piesaiste, dalīšanās ar peļņu un lēmumu pieņemšanu nav vislielākā nelaime, kas var notikt. Gluži pretēji – tā ir jauna iespēja, jo, ja esi gatavs dalīties, tev pastāv iespēja naudu atrast.
- Menedžēt personisko stresu – pretējā gadījumā pastāv augsts risks „izdegt” vai pat sabrukt fiziski.

Mikus Janvars, Evli Securities Korporatīvo finanšu direktors:
- Jārīkojas izlēmīgi, jo pašreizējā skarbā vide novēlotu rīcību var arī nepiedot.
- Saglabāt vēsu prātu un būt atvērtiem pret inovatīviem risinājumiem gan kapitāla piesaistes, gan arī citās jomas.

Mārtiņš Krūtainis, SEB Enskilda valdes loceklis:
- Pašlaik finanšu tirgi piedzīvo vienu no smagākajiem periodiem pēdējo 30 gadu laikā, kas protams atstāj iespaidu uz uzņēmumu iespēju piesaistīt kapitālu izmantojot publiskos tirgus.  Tomēr šajā laikā uzņēmumi var pievērst uzmanību iekšējo procedūru sakārtošanai un citiem priekšdarbiem, lai atgriežoties tirgus aktivitātei, tie ir spējīgi izmantot jaunās iespējas, jo pat normālos tirgus apstākļos uzņēmumiem šie sagatavošanās darbi bieži prasa no sešiem mēnešiem līdz pat gadam.

Juris Grišins, Eko investors Fonda vadītājs,  
Ģirts Tihomirovs, Eko investors Investīciju vadītājs:
- Ieteikums nebaidīties apspriest savas jaunās idejas un biznesa plānus ar profesionāliem investīciju speciālistiem. Tieši tāpat, kā savu veselības stāvokli apspriežam ar ārstu, finanšu stāvokli apspriežam ar banku. Bet bankas ne vienmēr ir labākās biznesa potenciāla novērtētājas, jo skatās no sava riska viedokļa. Trakas, jaunas idejas vislabāk apspriest ar alternatīvo investīciju speciālistiem, kuri var dot savu profesionālo vērtējumu un arī daudzus labus ieteikumus no savas prakses, ko pēc tam var izmantot. Tajā pašā laikā jebkurš profesionāls investors ļoti rūpēsies par konfidencialitāti, jo no tā ir atkarīgs viņa darbs.
- Ieteikums uzņēmējiem domājot par nākotnes biznesu, neaprobežoties tikai ar to naudu, kas šobrīd ir. Svarīgākais ir ideja, jo laba ideja vienmēr atrod finansējumu.
- Neaprobežoties ar Latvijas tirgu, bet domāt plašāk!

Jānis Dubrovskis, Parex Bankas Parāda kapitāla piesaistes nodaļas vadītājs:
- Šobrīd daudzu uzņēmumu vadītāji aktīvi meklē jaunus risinājumus un tirgus savu preču un pakalpojumu pārdošanai. Taču tik pat būtiski ir izvērtēt uzņēmuma finansējuma pašreizējo struktūru un iespējamās izmaiņas, kas padarītu organizāciju stiprāku un nodrošinātu strauju izaugsmi arī ekonomikas lejupslīdes laikā.

Grāmatas „No idejas līdz panākumiem” autori ir labi zināmi savas nozares speciālisti: Daiga Auziņa-Melalksne, NASDAQ OMX Riga valdes priekšsēdētāja; Jānis Dubrovskis, Parex bankas Parāda kapitāla piesaistes nodaļas vadītājs; Juris Grišins, Eko investors Fonda vadītājs, Mikus Janvars Evli Securities Korporatīvo finanšu direktors; Mārtiņš Krūtainis, SEB Enskilda valdes loceklis, Jānis Skutelis, BaltCap Management Investīciju pārvaldnieks; Ģirts Tihomirovs, Eko Investors Investīciju vadītājs; Aiva Vīksna, Latvijas Privāto investoru asociācijas valdes priekšsēdētāja.

N.B.
Grāmata plašākai sabiedrībai tiks prezentēta pirmdien, 2.martā. Tās izdevējs ir Lietišķas informācijas dienests, un tā būs pieejama interesentiem visās Latvijas grāmatnīcās.

Papildus informācija:

Dita Kļaviņa-Lauberte
Komunikācijas Aģentūra/ Edelman Affiliate
Mob. tālr.: +371 26 332 110
Tālrunis: 67 201459
e-pasts: [email protected]

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses