Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

PR: Gaidāma globālā izaugsme un kreditēšanas krīzes beigas

Paredzot globālās kreditēšanas krīzes beigas, Coface paaugstina valstu kredītreitingus, taču joprojām piesardzīgi izturas pret “burbuļu” risku, kuriem plīstot visticamāk, atkal radīsies negatīvas sekas uzņēmumiem (W veida attīstības scenārijs.) Tomēr Coface eksperti prognozē L veida attīstības scenāriju un paredz, ka situācijas pasliktināšanās varētu nenotikt. 2010. gadā paredzam 2,7% izaugsmi, ko veido 1,4% industriāli attīstītajās valstīs un 5,3% perspektīvajās valstīs.

Sākot ar 2009. gada otro pusgadu, Coface ir novērojis nemaksāšanas gadījumu apjoma samazinājumu – pēc 19% pieauguma 2009. gada pirmajā pusgadā, otrajā gada pusē tas samazinājās par 40%. Neskatoties uz to, 2010. gadā Coface prognozē ļoti pakāpenisku atveseļošanās procesu attīstītajās valstīs.

Nemaksāšanas gadījumu apjoma samazinājums skaidri norāda, ka kreditēšanas krīze ir galā. Tās beigas sakrīt ar ekonomikas lejupslīdes beigām lielākajā daļā industriāli attīstīto valstu 2009. gada trešajā ceturksnī. Tādējādi pēc vairākkārtējas kredītreitingu pazemināšanas Coface uzlabo kredītreitingus visām rūpnieciski attīstītajām valstīm, izņemot Lielbritāniju, Portugāli, Īriju, Grieķiju un Spāniju, kurām tiek saglabāts reitings A3 vai A3 ar negatīvu monitoringu.

Māris Lukins, Coface Latvija izpilddirektors: „Savukārt, perspektīvo tirgu pie kuriem pieskaitāma arī Latvija, dinamika maina līdzsvaru pasaules izaugsmē. Jaunattīstības valstis beidzot ir kļuvušas neatkarīgākas no attīstītajām valstīm, taču pavisam specifiskā un jaunā veidā. Tāpat kā visi pasaules ekonomikas veidotāji, arī perspektīvās valstis nevarēja izvairīties no krīzes, jo uzņēmumu parādsaistības bija pārāk lielas un tirdzniecības apjomu samazināšanās noveda pie kreditēšanas krīzes, proti, būtiska nemaksāšanas gadījumu apjoma pieauguma. Taču lielākajā daļā gadījumu tās cīnījās ar krīzi saviem spēkiem, pierādot, ka tās ir spējīgas izmantot iepriekšējās krīzēs gūto pieredzi, un veidot spēcīgus pamatus ekonomikas atveseļošanas politikas ieviešanai.”

Ja apstiprināsies, ka kreditēšanas krīze ir beigusies, 2010. gadā situāciju industriāli attīstītajās valstīs joprojām apdraud jauni “burbuļi” :
- Lielākos draudus rada nevis valsts defolta iespēja, bet gan vajadzība nekavējoties ieviest budžeta ierobežojumus, kas kaitē izaugsmei un līdz ar to arī uzņēmumiem, tāpēc īpaši bīstams ir publiskā parāda sektora burbulis;
- Pēc izteikta kreditēšanas pieauguma, kas veicināja Ķīnas uzņēmumu attīstību, atbildīgās iestādes ir nolēmušas ierobežot kredītu pieejamību sektoros ar pārmērīgiem ražošanas resursiem. Šāda, Ķīnai raksturīgā, īstermiņa līdzsvarojošā politika var apdraudēt uzņēmumus, kuru stāvoklis nav tik stabils. Līdz ar to īpaša uzmanība būtu jāpievērš procesiem Ķīnas tirgū.
- Ekonomisko situāciju var ietekmēt arī resursu cenu “burbulis” (situācija biržās). Finanšu tirgos valdošā optimisma dēļ, kas neatbilst faktiskajam ekonomikas stāvoklim, industriāli attīstīto valstu biržās ir sagaidāma izteikti nestabila situācija.

Papildus informācija
Sandra Smiltniece
pārdošanas daļas vadītāja
tel. 67847636
e-pasts: [email protected]

Par Coface
Coface misija ir vienkāršot tirdzniecību starp uzņēmumiem visā pasaulē, piedāvājot saviem 130 000 klientiem četras pakalpojumu līnijas, kas ļauj pilnībā vai daļēji decentralizēt sadarbības partneru attiecību vadību un apdrošināt debitoru parādus: kredītrisku apdrošināšanu, faktoringu, informāciju par reitingiem un uzņēmumiem un debitoru parādu kontroli. Pateicoties darbam, ko veic 7000 darbinieki 67 pasaules valstīs, jau vairāk nekā 45% no 500 pasaulē lielākajiem uzņēmumiem ir Coface klienti. Coface mātes uzņēmuma Natixis akciju kapitāls (pirmā līmeņa) 2009.gada jūnijā sasniedza 13,4 miljardi eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pozitīvas vēsmas kreditēšanā

Eiropas Centrālās bankas (ECB) sāktā procentu likmju samazināšana un ekonomikas dalībnieku noskaņojuma stabilizēšanās Latvijā šovasar iezīmējusi nelielu aktivizēšanos kreditēšanā. Savukārt noguldījumu...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses