Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Skatīs koncepciju par uzņēmumu padziļinātās sadarbības programmu

Otrdien Ministru kabinetā tiks skatīta koncepcija par Padziļinātās sadarbības programmu (iepriekš zināma kā Uzticamo uzņēmumu saraksts) ar mērķi radīt sistēmu, kurā uzņēmumi, kas ir pierādījuši savu izcilību attieksmē pret valsti, no valsts puses saņem īpašu attieksmi un pretimnākošu sadarbību. Koncepcija paredz iespējamos programmas veidošanas principus un darbības mehānismu, kā arī iespējamos ieguvumus no dalības.

Padziļinātās sadarbības programmas mērķis ir veicināt ciešāku sadarbību ar Valsts ieņēmumu dienestu (VID) nodokļu saistību izpildei, kā arī nākotnē atvieglot sadarbību arī ar citām valsts pārvaldes iestādēm, samazināt administratīvos šķēršļus un nodrošinātu iespēju ātrāk novērtēt komersantu atbilstību kvalifikācijas prasībām.

Programmā paredzēts reģistrēt juridiskas personas, kuras atbilst noteiktiem kritērijiem un piekrīt publiskot vispārēju informāciju par savu uzņēmumu. Reģistrēšanās programmā veicinātu tajā esošo komersantu savstarpējo sadarbību, pamatojoties uz norādītās informācijas publisko ticamību.

Šobrīd Latvijā attiecībā uz nodokļu piemērošanu, atskaišu iesniegšanu, sodu piemērošanu, kā arī valsts kopējo attieksmi pastāv pilnīgi vienāda pieeja visām juridiskajām personām. Valsts, slēdzot sadarbības līgumus ar juridiskajām personām, šobrīd ņem vērā tikai formālas un uz konkrēto brīdi izpildāmas prasības, neņemot vērā kopējo praktisko darbību ilgākā laika periodā.

Tā rezultātā veidojas situācija, kad juridiskas personas, kas pilda visas saistības ar valsti un cenšas ievērot visas normatīvajos aktos noteiktās prasības, attiecībās ar valsti nonāk vienlīdzīgā situācijā vai pat zaudē tām juridiskajām personām, kas neuzskata par vajadzīgu strādāt godprātīgi.

Lai juridiskā persona varētu pieteikties iekļūšanai programmā, tai būs jāizvērtē sava saimnieciskā darbība un atbilstība sākotnējiem kritērijiem, kas paredz, ka saimnieciskā darbība tiek veikta ilgāk nekā 3 gadus; nav nodokļu parādu vai tie uz pieteikuma iesniegšanas brīdi nepārsniedz 100 latus; juridiskajai personai nav uzsākts maksātnespējas, tiesiskās aizsardzības vai ārpustiesas tiesiskās aizsardzības process; juridiskā persona nav administratīvi sodīta par pārkāpumu, kas attiecas uz juridiskās personas nodokļu saistībām vai pienākumiem u.c.

Atbilstību izvirzītajiem kritērijiem vērtēs Padziļinātās sadarbības programmas  komisija. Ja komisijas apstiprinās komersanta iekļaušanu programmā, uzņēmuma pamatinformācijas dati tiks publiskoti FM un VID mājaslapās.

Iekļūstot programmā, uzņēmumam būs iespēja atviegloti un ātri komunicēt ar VID un izmantot piedāvātās priekšrocības no valsts kontrolējošo iestāžu puses, kas paredzēs PVN atmaksu trīs dienu laikā, vienkāršotas muitas procedūras, individuālu VID konsultantu, savlaicīgu informācijas par VID konstatētajiem iespējamiem nodokļu nenomaksas riskiem saņemšanu, kā arī VID rakstiskas atbildes sagatavošanu ātrāk nekā noteiktajā kārtībā.

Priekšrocības no programmas ieviešanas būs lielāka juridisko personu uzticamība, kas ļautu samazināt valsts kontrolējošo dienestu kontroļu skaitu, kontrolējošās iestādes savus resursus varētu novirzīt uz tām juridiskajām personām, kas nav programmā. Vienošanās ar valsti par praksi konkrētiem darījumiem dotu iespēju droši darboties, neuztraucoties par interpretācijas maiņu.

Plānots, ka sākotnēji dalībnieku saraksts būtu attiecināms uz ierobežotu uzņēmumu skaitu (kas tomēr pārsniegtu izmēģinājumprojektā iesaistīto uzņēmumu skaitu - 17), lai tālāk pārliecinātos par dalībnieku sarakstu kā efektīvu instrumentu valsts un uzņēmuma sadarbības nodrošināšanā un identificētu riskus saistībā ar priekšrocībām, kas piešķirtas dalībnieku sarakstā iekļautajām juridiskajām personām. Paredzēts noteikt 12 mēnešu pārejas periodu, kurā dalībnieku saraksta kritērijiem kvalificētos ierobežots juridisko personu skaits, tas ir, galvenokārt lielie uzņēmumi. Savukārt pēc sākotnējās ieviešanas pārejas perioda beigām iespēja iekļūt dalībnieku sarakstā tiks nodrošināta jebkurai juridiskajai personai, kura pierādījusi izcilību attieksmē pret valsti.

Plānots, ka sākotnējos 12 programmas mēnešos izvērtējama pretendentu atbilstība arī tādiem kritērijiem kā neto apgrozījums, kas iepriekšējā taksācijas gadā pārsniedz trīs miljonus latu; budžetā iemaksāto nodokļu kopsumma, kas iepriekšējā taksācijas gadā pārsniedz 500 000 latu; vidējais darbinieku skaits, kas pēdējos sešos mēnešos ir vismaz 25 un vidējā bruto darba samaksa pēdējos sešos mēnešos nav mazāka par 600 latiem.

Koncepcijā aplūkots arī otrs risinājums – neieviest šādu programmu, kā rezultātā saglabātos līdzšinējā situācija, kad juridiskās personas, kas pilda visas saistības ar valsti un veic savlaicīgu nodokļu nomaksu, nonāk vienlīdzīgā situācijā vai pat zaudē tām juridiskajām personām, kas neuzskata par vajadzīgu strādāt godprātīgi un maksāt nodokļus.

Koncepcijas projekta izstrādes gaitā tika izveidota darba grupa, kuras sastāvā bija pārstāvji no FM, VID, kā arī pieaicinātās personas – eksperti no Latvijas Zvērinātu revidentu asociācijas, Latvijas Darba devēju konfederācijas, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, Ekonomikas ministrijas un Nodokļu konsultantu asociācijas. Darba grupa Uzticamo uzņēmumu saraksta izstrādes ietvaros veidoja izmēģinājumprojektu, kurā piedalījās 17 juridiskās personas.

Pilotprojekta laikā visas 17 juridiskās personas pildīja pieteikšanās anketu, kā rezultātā veikti vairāki precizējumi un papildinājumi. Papildus tam arī aktīvi iesaistījās diskusijās par izvirzīto kritēriju piemērojamību un atbilstību, kā arī priekšrocību papildināšanu un koncepcijas uzlabošanu.

Tā kā līdz šim Latvijā nav realizēts pasākums, kas būtu līdzvērtīgs šobrīd plānotajai programmai, tad šobrīd nav iespējams izvērtēt iepriekšējo pieredzi, kā arī sniegt uz iepriekšējās pieredzes rezultātiem pamatotu nākotnes vērtējumu.

Koncepcijas ietvaros ar jēdzienu "uzņēmums" tiek saprasta  juridiskā persona, kas veic komercdarbību, kā arī kooperatīvā sabiedrība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses