Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Smirnovs - eiro ieviešana neizbēgama; Gulbe - sakārtojot ekonomiku, varēsim izlemt, vai pievienoties

Jautāts komentēt Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimševiča teikto, ka eirozonai briesmas nedraud un Latvijai tajā jāiestājas, ekonomists un Ventspils augstskolas pasniedzējs Dmitrijs Smirnovs norāda, ka tam piekrist var tikai daļēji - eiozonai nekas nedraud, bet viņš ir pret iestāšanos tajā.

"Eiro un eirozonas valstīm nekas nedraud - šogad eiro kurss pret dolāru varētu samazināties par kādiem 20%, bet tas nebūt nenozīmē eiro sabrukumu" viņš norāda.

Tajā pat laikā Pēc D. Dmirnova domām Latvijai nav jāpievienojas eirozonai. "Pasaulē tiek samazināts valūtu skaits un šajā gadījumā Eiropas valstis jau kļūst kā štati lielākā valstī."

Tajā pat laikā viņš norāda uz šī procesa nenovēršamību - "Ja iestāsimies Latvija būs pašvaldība Eiropas Štatos, kur, kā jau patlaban iespējams redzēt, krīze tiek izmantota vēl ciešākas sadarbības veidošanai, jo krīzes laikā ir pieejams aizdevums un Eiropas fondi. Iestājoties Latvijai būs vieglāk aizņemties starptautiskā tirgū un mums arī faktiski vairs nav atstāta izvēle. Neatkarība faktiski nemaz vairs nevar eksistēt."

Šajā gadījumā pēc ekonomista domām jautājums jau nav vairs par to, vai eiro ieviest, bet kad to darīt. Šajā gadījumā, jo ātrāk tas notiekot, jo labāk. "Tā faktiski valsts pazaudēs neatkarību un pirms tam vēl pastāv lata devalvācijas draudi," viņš gan brīdina.

Pretējās domās ir Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) vadītāja Ingūna Gulbe.Viņa norāda, ka Latvijai jāvirzās uz eiro ieviešanu, bet to, vai eirozonā iestāties, varēsim izlemt, kad būsim izpildījusi Māstrihtas kritērijus.

Viņa gan norāda, ka Latvijai pašlaik svarīga ir tieši pati virzīšanās uz eiro, bet ja I. Gulbei prasītu, vai jau rīt Latvijā jāievieš eiro, viņa nespētu konkrēti atbildēt.

"Šobrīd jāvirzās uz šo mērķi - jāsakārto ekonomika, bet tajā dienā, kad būsim to izdarījuši un Latvijas ekonomikas stāvoklia atbildīs Māstrihtas kritērijiem, tad jāskatās vēlreiz. Taču līdz tam vēl ir gadi un tikmēr šajā virzienā nepārprotami ir jāiet," uzskata LTVC vadītāja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses