Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Atšķirīga no citām programmēšanas skolām

Par perspektīvām informācijas tehnoloģiju (IT) jomā un izglītībā stāsta Jehvi Programmēšanas skolas Igaunijā līdzdibinātājs Rainers Sternfelds un līdzvadītāja Karīna Kēnapasa.

Šobrīd ikvienam interesentam ir pieejams liels skaits dažādu iespēju apgūt programmēšanu, izmantojot visdažādākās mācību metodes. Jehvi Programmēšanas skola, kas pirmos studentus plāno uzņemt šoruden, sevi tikmēr pozicionē kā īpaša. Kas ir šis īpašais, atšķirīgais no citiem piedāvājumiem jūsu programmās un metodoloģijā?

Rainers Sternfelds. Es šeit vēlētos sākt ar īsu ievadu par to, kā mēs nonācām līdz idejai par Jehvi Programmēšanas skolu, kura izmanto platformu 01 Edu System, balstītu uz savstarpējo mācīšanos un ir paredzēta jebkuram cilvēkam bez priekšzināšanām programmēšanā, ja vien viņš sasniedzis 18 gadu vecumu. Esmu vairākus gadus pavadījis ASV, Kalifornijas pavalstī, kur izveidoju savu IT kompāniju, kas nodarbojās ar klimata un laika apstākļu datu apstrādi. Vienu vasaru nodrošināju mājvietu jaunam vīrietim no Igaunijas, kurš bija ieradies ASV ar mērķi studēt universitātē un vasarā piedalījās Skolā 42 – tā ir starptautiska, privāta, nekomerciāla bezmaksas programmēšanas skola, ar platformu, līdzīgu 01 Edu System. Mans viesis ar ļoti labiem panākumiem izturēja visas sākotnējās pārbaudes un testus, izturēja atlasi un varēja kļūt par pilntiesīgu Skolas 42 studentu, taču problēma radās tur, ka studijām šajā skolā netiek piešķirta ASV vīza, jo ASV vīzu bija iespējams saņemt tikai tradicionālo universitāšu studentiem.

Vienlaikus es un mani kolēģi ieinteresējāmies par šīs Skolas 42 piedāvājumu un nonācām pie secinājuma, ka tas ievērojami atšķiras no tām apmācību programmām, ko piedāvā dažādas tiešsaistes platformas, tradicionālās universitātes un programmēšanas skolas. Galvenā atšķirība ir tur, ka šī piedāvājuma ietvaros apvienotas tiešsaistes un klātienes mācību sniegtās iespējas, kas nozīmē – no pirmdienas līdz piektdienai jūs mācāties individuāli, risināt individuālus uzdevumus, bet vienlaikus atrodoties ciešā sadarbībā ar savu skolasbiedru, ja iespējams tā teikt, tuvāko loku, savukārt nedēļas nogalēs klātienē pildāt komandas, grupu uzdevumus, būtībā strādājot situācijā, kas jau ir maksimāli pietuvināta darba videi IT kompānijās.

Vairākums cilvēku uzskata, ka programmēšana ir kaut kas tāds, ar ko cilvēki nodarbojas vienatnē un pa naktīm. Tas zināmā mērā tā arī ir, taču, ja jūs vēlaties strādāt programmēšanas kompānijā, šāds modelis nebūs pieprasīts un efektīvs. Kompāniju produkti veidojas komandās, sadarbojoties lielam skaitam cilvēku, un, jo lielākas būs jūsu prasmes un spējas strādāt komandā, jo pieprasītāki būs jūsu kā programmētāja pakalpojumi. Tas divu gadu apmācību modelis, kuru piedāvājam mēs, kā arī savstarpēja apmācība un komandas darbs, iztiekot bez pasniedzējiem, šādas prasmes nodrošina, un tā arī ir galvenā atšķirība no vairākuma citu piedāvājumu. 

Vēl viens būtiskais moments ir tāds, ka vienlaikus ar valsts un pašvaldību iestādēm Jehvi Programmēšanas skolu atbalsta arī liels skaits tā saucamo digitālās ekonomikas uzņēmumu un IT kompānijas. Tādi uzņēmumi kā Wise, SEB, LHV, Superangel, Bolt, Astrec Data, Pipedrive, Adcash un citi, kā arī privātie digitālās ekonomikas atbalsta fondi nodrošina gandrīz pusi skolai nepieciešamā finansējuma.

Igaunijā šobrīd vērojams liels programmētāju un IT speciālistu trūkums – trūkst ap deviņiem tūkstošiem šādu darbinieku, un gadu no gada šis skaitlis turpina pieaugt. Rezultātā, no vienas puses, mums ir piedāvājums, kā sagatavot cilvēkus bez iepriekšējas pieredzes darbam IT sfērā, bet, no otras puses, ir uzņēmumi, kuri ir gatavi nodrošināt šos cilvēkus ar darbu. Līdzīgu skolu, bet tādu ir ap 30 visā pasaulē un tās pabeiguši kopumā vairāk par 40 tūkstošiem cilvēku, pieredze ir ļoti veiksmīga un liecina, ka ap 95% absolventu nekavējoties atrod darbu, tostarp tāpēc, ka daudzi studenti jau pēc pirmā studiju gada savu nākamo darba vietu būtībā ir atraduši sadarbības ar kompānijām ietvaros vai arī sāk attīstīt savu biznesu paralēli studijām. Visi šie faktori – praktiskā apmācība, sagatavošana komandas darbam un nozares uzņēmumu lielā interese par speciālistiem –  ir tas, kas Jehvi Programmēšanas skolu atšķir no citiem piedāvājumiem.

Kā viss iepriekš minētais izpaužas praksē? Kāda ir iestāšanās kārtība, kur paredzētas studijas, kas var kļūt par studentiem?

Karīna Kēnapasa. Jehvi Programmēšanas skola ir pirmā Igaunijas programma, kas paredzēta darbaspēka pārkvalificēšanai programmatūru izstrādei, izmantojot jau iepriekš pieminēto jaunu, datorizētu savstarpējas mācīšanās konceptu. Mācību programma un tās laikā izmantotie apmācību moduļi arī ir tieši tādi paši kā līdzīgās programmēšanas skolās visur citur pasaulē, ieskaitot ASV Silīcija ieleju, tātad tāds pats ir arī izglītības līmenis un apmācību rezultāti. Šeit nav nekādas atšķirības. Jehvi Programmēšanas skola atradīsies Igaunijas Austrumviru apriņkī un sākotnēji darbosies Austrumviru Arodizglītības centrā Sillamē pilsētā, bet pēc savas ēkas būvniecības pabeigšanas pārcelsies uz Jehvi pilsētu. Darbību skola sāks šā gada rudenī, un sākotnēji tiks uzņemti 200 studenti, bet ar laiku jaunu studentu skaitu paredzēts palielināt līdz diviem tūkstošiem. Pieteikties var ikviens vecumā no 18 gadiem, ar iegūtu pamatizglītību, un nav nepieciešama iepriekšēja programmēšanas pieredze, nedz pamata zināšanas par šo tēmu. Skola ir atvērta gan Igaunijas, gan mūsu tuvāko kaimiņvalstu iedzīvotājiem, un mēs, protams, ļoti ceram arī uz lielu Latvijas iedzīvotāju interesi. Mācības skolā būs bez maksas, tāpat bez maksas tiks nodrošināta dzīvesvieta studentiem Sillamē un Jehvi. Studijas galvenokārt notiks angļu valodā, taču mācību un citi materiāli būs pieejami gan angļu, gan krievu valodā.

Lai kļūtu par Jehvi Programmēšanas skolas studentu, jāiziet divi atlases posmi. Vispirms ikvienam interesentam nepieciešams veikt kognitīvo funkciju testu vietnē www.kood.tech, kur tiks pārbaudīta pieteikuma iesniedzēja atmiņa, analītiskā domāšana un problēmu risināšanas prasmes. Šie uzdevumi saistīti nevis ar programmēšanu, bet galvenokārt ar loģisko domāšanu. Nekāda iepriekšējā sagatavošanās šim testam nav nepieciešama, un tas aizņems ap pusotru stundu jūsu laika un nedalītas uzmanības. Nepieciešama vienīgi vēlēšanās veikt pārbaudi un labs interneta pieslēgums.

Balstoties uz šīs pārbaudes rezultātiem, 600 pretendentu tiks uzaicināti uz intensīvu triju nedēļu pārbaudes periodu jeb tā saucamo atlases sprintu, kas notiks Austrumviru Arodizglītības centrā Sillamē. Atlases sprinta laikā tiks pārbaudītas pretendentu prasmes problēmu risināšanā gan individuāli, gan komandās, dodot šiem cilvēkiem iespēju novērtēt, vai viņiem ir piemērota savstarpējā mācīšanās un vai viņi ir pietiekami motivēti, lai kļūtu par programmētājiem un IT speciālistiem. Savukārt jau pēc atlases sprinta rezultātiem šā gada septembra vidū 200 pieteikumu iesniedzēji varēs sākt divu gadu studijas. Studiju pirmie 18 mēneši pamatā būs veltīti kopīgiem kursiem, bet pēdējais pusgads – jau šaurākai specializācijai, piemēram, finanšu tehnoloģijām. Ir vairāki šādi moduļi, kurus apgūstot tiek iegūtas jau specifiskas zināšanas par konkrēto novirzienu.

Šeit ir būtiski, ka līdzīgu šādu skolu pieredze liecina – studijas, izmantojot 01 Edu System, ir ārkārtīgi intensīvas, paredz maksimālu koncentrēšanos, tādēļ strādāt paralēli tām ir gandrīz neiespējami. Pat ja savstarpējā mācīšanās metode arī ļauj studentiem mācīties savā tempā un paveikt uzdevumus attālināti, vislabākais veids programmas apgūšanai tomēr ir atrasties klātienē skolā, un arī šis faktors jāņem vērā tiem, kuri vēlēsies pieteikties mācībām.

Vai tomēr nav tā, ka Programmēšanas skola paredzēta nevis visu vecumu, bet gan gados jauniem cilvēkiem? Ja jums ir, piemēram, četrdesmit gadu, mājoklis, ģimene, bērni, finanšu saistības, jau izveidoti savi profesionālie ieradumi, varbūt ir izveidota karjera, tad, pastāvot interesei par programmēšanu un vilinošām nākotnes perspektīvām, jūs diezin vai vēlēsieties divus gadus pavadīt Sillamē, turklāt, visticamāk, bez iespējām strādāt un nopelnīt naudu pat ikdienas tēriņiem?

R. S. Es teiktu, ka tā lielā mērā ir taisnība, taču ne vienmēr. Ja paraugāmies uz Igaunijai ģeogrāfiski tuvākās līdzīgas skolas, kas atrodas Helsinkos, statistiku, tad jā, vidējais studentu vecums tajā ir 27 gadi, tomēr vecākais no studentiem ir 56 gadus vecs. Gana liels ir arī studentu skaits vecumā no 30 līdz 50 gadiem, viņi ir pieņēmuši lēmumu investēt savā nākotnē, bet mācības programmēšanas skolā, kas tās nodrošina bez maksas, es uzskatu par šādām investīcijām, jo tas ir pats ātrākais ceļš, kā pārkvalificēties un nodrošināt sevi ar labi apmaksātu un ilgtermiņā pieprasītu darbu jau divu gadu laikā. Runājot par finanšu aspektiem, jā, mēs apzināmies, ka daudziem tie var kļūt par šķērsli studijām, pat neraugoties uz bezmaksas studijām un dzīvošanu, tādēļ strādājam pie tā, lai atrastu iespējas izmaksāt studentiem stipendijas, kā arī nodrošināt cita veida finanšu palīdzību cilvēkiem, kuriem tā reāli nepieciešama. Nešaubos, ka jau tuvākajā nākotnē šie jautājumi pamatā tiks atrisināti.

Kādēļ tieši Austrumviru apriņķis, nevis, piemēram, Tallina vai Tartu?

R. S. Ja mēs sadalām nākamos Jehvi Programmēšanas skolas studentus divās lielās grupās – viena ir jaunākā paaudze, cilvēki vecumā zem 25 gadiem, bet otra – dažādās profesijās strādājoši cilvēki vecumā līdz pat 65 gadiem, tad viegli ieraudzīsim, ka abām šīm grupām Austrumviru apriņķī turpmākās nodarbinātības jautājums ir ļoti aktuāls. Šajā, pamatā krievvalodīgajā Igaunijas reģionā turpinās deindustrializācija, ir augsts bezdarba līmenis, un Igaunijas valdības prognozes liecina, ka nākamo 10–15 gadu laikā vēl darbu zaudēs liels skaits reģiona iedzīvotāju, kas saistīts pamatā ar derīgo izrakteņu (degakmens – red.) ieguves pārtraukšanu ekoloģisku apsvērumu dēļ. Degakmens ieguve un pārstrāde ir nozare, kurā strādā ap pieciem tūkstošiem cilvēku un ar kuru ir saistīta pakalpojumu sfēra, kā arī daudzi citi uzņēmumi. Tādēļ nepieciešams jau laikus domāt par jaunu darba vietu un jaunu iespēju radīšanu reģiona iedzīvotājiem. Mūsu skola šajā ziņā var spēlēt ļoti būtisku lomu un kļūt par vienu no jaunās ekonomikas stūrakmeņiem. Tāpat skolai tieši šajā reģionā tika nodrošināts visplašākais gan valsts, gan reģionālo un vietējo varas iestāžu atbalsts, tādēļ tās atrašanās Austrumviru apriņķī ir lielā mērā loģiska.

Runājot par iespējamajiem studentiem no Latvijas – skolas atbalstītāju un potenciālo darba devēju sarakstu veido gandrīz tikai Igaunijas kompānijas. Tas nozīmē, ka nākamie studenti pēc studijām sāks strādāt Igaunijā, bet Latvijā neatgriezīsies?

R. S. Negribu piekrist šādam apgalvojumam. Jā, mūsu atbalstītāju saraksts pamatā sastāv no Igaunijas kompānijām, taču par tām visām vienlaikus var teikt, ka šie uzņēmumi dibināti Igaunijā, taču kļuvuši par starptautiskām vai vismaz reģionālām kompānijām, ar struktūrvienībam un filiālēm kā minimums abās pārējās Baltijas valstīs, bet visbiežāk vēl daudzviet citur. Programmētāji un IT speciālisti ir nepieciešami visur, kur strādā šie uzņēmumi, un es neredzu nekādu problēmu tur, ka mūsu skolā izglītību ieguvis Latvijas iedzīvotājs nevarētu atrast darbu Latvijā, ja viņš to vēlas. Darbam starptautiskās kompānijās vienmēr ir arī sava specifika, ko izsaka pats jēdziens – starptautiskās. Vismaz daļas speciālistu gadījumā tas nozīmē arī augstu mobilitāti un darbu dažādās valstīs. Vēl viens būtisks moments ir, ka mūsu absolventiem nešaubīgi būs plašas iespējas atrast darbu, tajā skaitā Latvijā un ļoti ticams, ka daudzos gadījumos arī viņu dzīvesvietās, ja viņiem esošie piedāvājumi kādu iemeslu dēļ nebūs pieņemami. Protams, uzņēmumi, kas atbalsta mūsu skolu, cer, ka absolventi sāks darbu viņu komandās, un daudziem studentiem centīsies jau laikus izteikt atbilstīgus piedāvājumus, tomēr tos pieņemt vai nepieņemt jau būs katra studenta izvēle. Tāpēc mēs gaidām arī interesentus no Latvijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Grib digitalizēt biznesu

Attīstoties uzņēmuma darbībai, digitālā transformācija var ievērojami uzlabot tā efektivitāti.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses