Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

"Balsts": dzīvokļu īres pieaugums var apturēt sērijveida dzīvokļu cenu kritumu

Dzīvokļu īres pieaugums Rīgas mikrorajonos var apturēt sērijveida dzīvokļu cenu kritumu, teikts nekustamo īpašumu kompānijas "Balsts" sagatavotajā nekustamo īpašumu tirgus pārskatā.

"Ja īre turpinās palielināties tādā pašā tempā kā šogad, tad arvien lielāka potenciālo pircēju daļa vēlēsies īpašumu iegādāties ilgtermiņa peļņas nolūkos. Tādā veidā palielināsies darījumu skaits, kas var apturēt sērijveida dzīvokļu cenu kritumu, un cenas varētu stabilizēties," norādīja "Balsta" valdes priekšsēdētājs Aigars Zariņš.

Pēc pārskatā teiktā, šāda tendence skaidrojama ar to, ka pēdējā gada laikā īres kāpums ir bijis ļoti straujš. Salīdzinājumā ar 2006.gada novembra vidējo īri mikrorajonos īrēt dzīvokli kļuvis par 30-35% dārgāk. Tādējādi ikmēneša īre strauji tuvojas ikmēneša kredīta maksājuma apjomam, ko cilvēki maksātu, ņemot kredītu bankā, atmaksājot to un iegūstot dzīvokli īpašumā.

Kompānija norāda, ka pieprasījums pēc īres dzīvokļiem vēl joprojām pārsniedz piedāvājumu un tāda situācija ir saistīta ar stingrajiem kredīta saņemšanas nosacījumiem bankās īpašuma iegādei. Kompānijas eksperti vēsta, ka oktobrī un novembrī Rīgas mikrorajonos palielinājušās par aptuveni 5% un pašlaik dzīvokli mikrorajonos var īrēt par 310-410 latiem mēnesī atkarībā no dzīvokļa atrašanās vietas un tā lieluma.

Turpretī sērijveida dzīvokļu cenas Rīgas mikrorajonos novembrī samazinājušās par aptuveni 2,8% un pašlaik ir 1495 eiro (1050,7 lati) par vienu kvadrātmetru.

"Balsts" arī vēstī, ka vajadzība pēc mājokļiem joprojām ir augsta, jo pašlaik ir novērojama pircēju aktivitātes palielināšanās.

Pēc pārskatā teiktā, zemesgrāmatā reģistrēto darījumu skaits Rīgā un Rīgas rajonā pēdējo trīs mēnešu laikā ir zemāks, nekā tas bija iepriekš, kaut gan oktobrī un novembrī reģistrēti vairāk darījumu nekā septembrī, kad reģistrēts rekordzems darījumu skaits. Iespējams, ka šis samazinājums ir tieši saistāms ar dažu attīstītāju nespēju saņemt nepieciešamo kredītu, lai projektus pabeigtu, kā plānots.

"Balsts" eksperti stāsta, ka joprojām saglabājas tendence, ka jauno projektu būvniecība un nodošana ekspluatācijā tiek "iesaldēta" vai atlikta. Tādējādi šie dzīvokļi netiek savlaicīgi reģistrēti zemesgrāmatā, un tas daļēji izskaidro darījumu skaita samazinājumu.

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes ziņām pagājušajā gadā Latvijā privāto īres dzīvokļu vidējā īre pieaugusi par 59% jeb 0,33 latiem, sasniedzot 0,89 latus par kvadrātmetru. Savukārt nekustamā īpašuma kompānijas "Latio" un "Ober Haus" savos ikmēneša pārskatos vairākkārt norādījušas, ka patlaban tirgū ir liels pieprasījums pēc īres dzīvokļiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Eleving Group IPO tuvojas noslēgumam

Otrdien, 8. oktobrī, noslēgsies Latvijā dibinātās finanšu tehnoloģiju uzņēmumu grupas Eleving Group sākotnējais publiskais akciju piedāvājums (IPO). Investori no Baltijas un Vācijas var parakstīties u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses