Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Domes sēdes piedāvā rīkot bumbā

Vērienīga, dzelzceļa sliežu caurvīta teritorija, kas atrodas dažu minūšu braucienā no Vecrīgas, jau pēc pieciem septiņiem gadiem pārvērtīsies par jauno galvaspilsētas administratīvo centru. Šeit, Torņakalnā, netālu no Nacionālās bibliotēkas atradīsies divi kompleksi - uz vienu pārcelsies visas Rīgas domes (RD) institūcijas, uz otru - dažādu valsts struktūru darbinieki.

Plānots arī uzcelt modernu Latvijas televīzijas ēku, vieta paredzēta arī jaunām dzīvojamām ēkām un zaļajai zonai. Kā vislabāk attīstīt šo teritoriju, starptautiskā arhitektu konkursa ietvaros domāja 17 arhitektu komandas. Otrdien RD, kas cer pārvākties uz jaunām telpām ap 2013.gadu, paziņoja, ka par vislabāko atzīts Lielbritānijas arhitektu biroja darbs, jo tas vislabāk atbildis Rīgas izmēriem, neesot arī centies konkurēt ar Gaismas pili.

Kā vērtējat uzvarētāju darbu?


Endriks Mands
, Tallinas domes pilsētas plānošanas departamenta direktors:

Konkurss bija ļoti veiksmīgs - iesniegto darbu kvalitāte bija ļoti augsta. Man patika, ka uzvarētāji savā darbā paturēja Rīgai raksturīgās proporcijas, tajā pašā laikā dodot arī kaut ko svaigu, nebijušu. Tas necentās atdarināt Vecrīgu. Domāju, ka minimālisms, vienkāršais piegājiens un labā plānošana bija uzvarētāju veiksmes atslēga.

Jans Kristiansens, Kopenhāgenas pilsētas galvenais arhitekts:

Manuprāt, svarīgākais, ar ko dalībniekiem vajadzēja tikt galā, bija jautājums: "Ar ko šī vieta būs īpaša?" Tas bija liels izaicinājums radīt jaunu Rīgas imidžu, jo Eiropā visi to pazīst tikai pēc baznīcas torņu silueta. Būtiski bija arī paredzēt dzelzceļa attīstīšanu reizē ar modernas pilsētas veidošanu. Pirmās vietas ieguvēji piedāvā vienkāršību un minimālismu reizē ar ļoti iedvesmojošu arhitektūru. Tas ir klasisks un reizē moderns projekts.

Uzdevums bija grūts


Tas, ka Torņakalnā taps jaunais administratīvais Rīgas centrs, bija skaidrs pirms vairākiem gadiem, tas paredzēts arī pilsētas attīstības plānā 2006.-2018.gadam.

Gan konkursa dalībnieki, gan žūrijas locekļi, uzsver, ka izvēlētā vieta ir ļoti sarežģīta. "Vajadzēja atrast līdzsvaru starp intensīvu pilsētas apbūvi un blakus esošajiem zaļumiem. Būtiski, lai šī apbūve, kaut arī ambicioza, tomēr nenomāktu tuvumā plānoto Nacionālās bibliotēkas ēku, kurai vajadzētu kļūt par šīs vietas simbolu," skaidro Rīgas pilsētas arhitekts Jānis Dripe, piebilstot, ka kopumā visi darbi bija kvalitatīvi. "Mani pārsteidza negaidītā aktivitāte - 17 iesniegti darbi. Ceru, ka arī uz jau trešo reizi izsludināto Dziesmu svētku estrādes konkursu saņemsim tikpat daudz priekšlikumu," viņš uzsver.

Būs jauni laukumi


To, ka Torņakalns ir sarežģīta vieta, Dienai apstiprina arī uzvarētāju, Londonā strādājošā arhitektu biroja Fletcher priest architects pārstāvis Ēriks Havadi: "Tuvumā ir tik daudz teritoriju, kam ir jau izstrādāti projekti, ar ko mums jārēķinās, tai skaitā jaunās bibliotēkas ēka. Jārespektē bija arī dzelzceļš un citi transporta mezgli. Grūti arī bija atrast šīs ievērojamās teritorijas (457 151 m2) sasaisti ar pārējo pilsētu".

Ē.Havadi stāsta, ka viņa biroja arhitekti centušies iekļauties noteiktajos limitos. Kā šīs teritorijas centrālo un stāvu ziņā augstāko elementu viņi piedāvā veidot Rīgas domes ēku. "Tā iecerēta 10-12 stāvu augsta, pārējās valsts pārvaldes ēkas ir aptuveni piecu sešu stāvu augstas," saka uzvarētāju pārstāvis. Iepretim Dzelzceļa muzejam paredzēts izveidot jaunu skvēru, kas varētu kļūt par saiti ar tuvējo Uzvaras parku.

Jauniem laukumiem un zaļām platformām, kas vietām sedz ielas un dzelzceļa sliedes, teritoriju piedāvā papildināt arī otrās vietas ieguvēji no biroja Uģis Šēnbergs, arhitekts. "Mēs gribam paplašināt Uzvaras parku. Apbūve nepārsniedz četrus piecus stāvus, ir tikai viens akcents - domes sēžu zāle, kas ir astoņus stāvus augsta un atrodas it kā kupolā," saka U.Šēnbergs.

Pirmā būvēsies RD


Lai gan konkursā ir noteikts uzvarētājs, sarunas par galīgo teritorijas attīstības priekšlikumu, kas kalpos par pamatu teritorijas detālplānojuma izstrādei, atbilstoši likumdošanai turpinās pirmo trīs vietu ieguvēji - Fletcher priest architects, Uģis Šēnbergs, arhitekts un MG Arhitekti.

Žūrija iegūtās idejas uzskata par reālām, piebilstot, ka tas, cik ātri tās virzīsies uz priekšu, lielā mērā atkarīgs no RD, kas ir projekta pasūtītājs. Patlaban izskanējis, ka šo kompleksu paredzēts realizēt līdz 2013.gadam. J.Dripe uzskata, ka šis termiņš reāls ir galvenokārt attiecībā uz RD administrācijas pārcelšanos. "Valsts varētu attīstīt savas iestādes pakāpeniskāk. Pieļauju, ka dažas teritorijas vispār vēl nebūs pieejamas būvniecībai līdz pat 2012.gadam," viņš piebilst, paskaidrojot, ka tas lielā mērā saistīts ar dažādajām īpašumtiesību formām.

J.Dripe arī atklāj, ka pašlaik norit sarunas ar valsti par atsevišķu zemes gabalu maiņu Torņakalnā pret pilsētas zemi lidostas tuvumā.

Rīgas mēram Jānim Birkam (TB/LNNK), kurš arī darbojās žūrijā, vissvarīgākais šķiet jautājums par apbūves funkcionalitāti un pieejamību, ko uzvarētāju darbs arī nodrošinot.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Eleving Group IPO tuvojas noslēgumam

Otrdien, 8. oktobrī, noslēgsies Latvijā dibinātās finanšu tehnoloģiju uzņēmumu grupas Eleving Group sākotnējais publiskais akciju piedāvājums (IPO). Investori no Baltijas un Vācijas var parakstīties u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses