Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Dzīvokļu rindā esošos izmitinās jaunajos projektos

Lai straujāk mazinātu rīdzinieku rindu uz pašvaldības dzīvokļiem, dome turpmāk plāno ne tikai būvēt daudzdzīvokļu mājas, bet arī apsver iespēju tās pārpirkt vai nomāt no privātfirmām. Pēc nekustamo īpašumu speciālistu vērtējuma, šāds piedāvājums varētu ieinteresēt uzņēmumus, kas nemitīgi augušo būvniecības izmaksu dēļ domā par objekta pārdošanu.
Rīgas dome gatava gandrīz 30 miljonus iztērēt piecsimt dzīvokļu pirkšanai jaunuzceltās mājās.

Pašlaik rindā uz pašvaldības dzīvokli gaida 11,5 tūkstoši ģimeņu. Domes mērķis ir līdz nākamajām vēlēšanām 2009.gada vasarā samazināt to par vairāk nekā četriem tūkstošiem - 3063 dzīvokļus plānots uzbūvēt, 500 nopirkt un 800 iznomāt.

Plāns pildās


2002.gadā nodibinātais pašvaldības uzņēmums Rīgas pilsētbūvnieks (RP) līdz šim ir nodevis ekspluatācijā 21 dzīvojamo māju jeb nedaudz vairāk kā 2000 dzīvokļu, ieskaitot šogad pabeigtos 466. Nākamgad plānots uzcelt vairāk nekā 1700 dzīvokļu. Taču augušo būvniecības izmaksu dēļ pašvaldībai vairs nav tik izdevīgi celt pašai kā iepriekš, tāpēc finanšu departaments ierosinājis pirkt jaunas dzīvojamās mājas, stāsta par komunālo jomu atbildīgais vicemērs Jānis Dinevičs (LSDSP). Iegādāties mājokļus dome gatava par 1200 latiem kvadrātmetrā. Sākot celt objektu šobrīd, jārēķinās ar tādām pašām izmaksām (1100 Ls/m2), plus vēl laiku, kas nepieciešams projektu saskaņošanai, dažādu konkursu rīkošanai un būvniecībai, skaidro RP finanšu direktors Jānis Kosītis.

Četri nosacījumi


Šo otrdien dome RP uzdeva konkursa kārtībā sameklēt projektu attīstītājus, kuriem tiks izvirzīti četri pamatnosacījumi. Pirmkārt, mājām jāatrodas Rīgas pilsētas vai rajona robežās. Otrkārt, ne mazāk kā 80% dzīvokļu jābūt vienistabas vai divistabu. Treškārt, cena par kvadrātmetru nedrīkst pārsniegt 1200 latus. Ceturtkārt, dzīvoklim jābūt pabeigtam ar pilnu apdari: ja ēka atrodas būvniecības stadijā, tās nodošanas termiņam jābūt līdz 2009.gada maijam. Šādi pilsētas īpašumā plānots pārņemt 500 dzīvokļus, to pirkšanai ņemot aizdevumu 28,8 miljonu latu apmērā uz 20 gadiem.

J.Kosītis uzsver: konkursu starp finanšu struktūrām uzņēmums izsludinās tikai pēc tam, kad tiks parakstīti līgumi ar attīstītājiem. Pieteikties tos konkursam firma plāno aicināt janvārī un jau martā, iespējams, noslēgt pirmos darījumus. "Manuprāt, tie, kas dārgo būvniecības izmaksu dēļ šobrīd nespēj pabeigt un pārdot savus objektus, piekritīs domes nosacījumiem, jo viņiem būs garantija, ka visi dzīvokļi tiks nopirkti. Tas arī motivēs nolaist cenu. Izdevīgāk taču pārdot nekā nepārdot neko," saka J.Kosītis.

Piesaistīs apjoms


Ne pašvaldības uzņēmums, ne nekustamo īpašumu firmu pārstāvji gan nevar nosaukt konkrētu objektu, kas atbilstu domes izvirzītajiem nosacījumiem.

"Cena ap 1700 eiro kvadrātmetrā (apmēram 1200 latu - red.) jaunā daudzdzīvokļu mājā varētu būt, piemēram, Jelgavā, bet Rīgā tās ir virs 2000 eiro (virs 1400 latiem - red.)," saka SIA Latio dzīvokļu un savrupmāju tirdzniecības nodaļas vadītāja Vija Gailīte. Tomēr viņa piekrīt pašvaldības viedoklim, ka piedāvājums varētu likties interesants tiem attīstītājiem, kas līdzekļu trūkuma dēļ apsver iespēju iesaldēt to vai citu objektu būvniecību. Likt nolaist cenu, kurā pašlaik daudzi iekļauj 20-30% lielu peļņu, varētu piedāvātais pirkuma apjoms, piebilst SIA Ober Haus mārketinga vadītājs Andris Doveiks. Tiesa, pēdējos gados netiek būvētas mājas tikai ar mazas kvadratūras dzīvokļiem, kā vēlas dome. Turklāt jārēķinās, ka vēl pirms būvniecības sākšanas liela daļa dzīvokļu tiek pārdoti, norāda Nekustamo īpašumu projektu attīstītāju asociācijas valdes loceklis Ilvars Metnieks.

Nomās uz gadiem


Pašvaldība tomēr ļoti cer uz uzņēmēju atsaucību, vienlaikus plānojot konkursa kārtībā sākt meklēt namīpašniekus, kas būs ar mieru tai nevis pārdot, bet gan iznomāt dzīvojamās mājas. Tā ir gatava slēgt ar viņiem līgumus uz 10-20 gadiem. Kopumā dome vēlētos nomāt 800 dzīvokļus, ik gadu tam tērējot ne vairāk kā sešus miljonus latu. Kad būs konkurss, komunālā departamenta dzīvokļu pārvaldes vadītāja Ārija Stabiņa nezina, norādot, ka janvārī tikai sāks izstrādāt tā nolikumu. "Ja nebūs, ko nomāt, tad rezervēto naudu, iespējams, varēs novirzīt dzīvokļu pirkšanai," viņa piebilst.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Eleving Group IPO tuvojas noslēgumam

Otrdien, 8. oktobrī, noslēgsies Latvijā dibinātās finanšu tehnoloģiju uzņēmumu grupas Eleving Group sākotnējais publiskais akciju piedāvājums (IPO). Investori no Baltijas un Vācijas var parakstīties u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses