Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Eksperti: Baltijas valstu galvaspilsētu tirdzniecības centros valda telpu deficīts

Šā gada pirmajos sešos mēnešos Baltijas galvaspilsētās valdīja izteikts modernu tirdzniecības telpu trūkums, kas ļāva esošo un jaunbūvēto tirdzniecības centru īpašniekiem noteikt visai augstas maksas par veikalu telpu nomu, liecina starptautisko nekustamo īpašumu kompāniju "Colliers International" un "Re&Solution" apkopotā informācija.

Abu kompāniju pārstāvji norāda, ka brīvo telpu īpatsvars modernos jaubūvētajos tirdzniecības centros visā Baltijā ir ļoti zems un tikai retos gadījumos pārsniedz nedaudz procentos virs nulles. "Tirgus ir kvalitatīvu telpu badā," norāda "Colliers International" speciālisti.

Pēc "Colliers International" apkopotajām ziņām, vismazākais brīvo platību īpatsvars ir Tallinas un Viļņas tirdzniecības centros - Tallinā tirgošanai vajadzīgās telpas vispār nevar iznomāt, savukārt Viļņā brīvo platību īpatsvars ir tikai 0,1%, kas arī liecina, ka telpu tirgū praktiski nav. Vienīgi Rīgā brīvo platību īpatsvars ir 2,7% apjomā no visu tirdzniecības centru kopplatības, taču šo īpatsvaru eksperti skaidro ar pārbūves darbiem esošajos tirdzniecības centros, kuru laikā daļa nomnieku atstāj telpas, bet vēlāk tajās atgriežas.

Neraugoties uz lielo telpu pieprasījumu, šā gada pirmajos sešos mēnešos Baltijā ekspluatācijā nodoti vien četri jaunbūvētie tirdzniecības centri - trīs Viļņā un viens Rīgā. Savukārt atlikušajā gada laikā nevienā no galvaspilsētām nav gaidāma jaunu tirdzniecības centru atvēršana.

Lai arī jaunu tirdzniecības centru būvniecība tiek plānota visās galvaspilsētās, to attīstības process ir pietiekami sarežģīts un daudzi attīstītāji labprātāk pievēršas vienkāršāku projektu īstenošanai, skaidro "Re&Solution" pārstāvji, savukārt ar tirdzniecības centru attīstību tādēļ nodarbojas tikai pieredzes bagātākie attīstītāji, piemēram "VP Market", "Linstow" un "E.L.L.".

Abu uzņēmumu pārstāvji norāda, ka lielu daļu Baltijas tirdzniecības centru telpu pieprasījuma veido dažādas starptautiskās mazumtirdzniecības ķēdes. Pēc "Re&Solution" un "Colliers International" vērojumiem, pirmajā pusgadā kopumā Baltijas galvaspilsētu tirdzniecības centros ienāca 15 starptautiskie mazumtirdzniecības uzņēmumu, bet vēl viens plāno sākt savu darbību jau tuvākajā laikā.

Eksperti vienprātīgi atzīst, ka ārvalstu tirdzniecības tīkli arī nākotnē izrādīs pastiprinātu interesi par darbību Baltijas valstu tirgos. "Var apgalvot, ka interese no to puses arvien pieaug un Latvijā vien šādu tīklu telpu pieprasījums tuvāko divu gadu laikā pārsniegs 30 tūkstošus kvadrātmetru. Tas būtībā ir apjoms, kas salīdzināms ar tādu tirdzniecības centru kā "Mols"," komentē "Colliers International" speciālisti.

Abas kompānijas novērojušas, ka lielais telpu pieprasījums jau ilgāku laiku tirgū notur visai augstas veikalu platību nomas maksas.

Saskaņā ar "Colliers International" un "Re&Solution" apkopoto informāciju, visdārgāk par lielo veikalu platību nomu jāmaksā Tallinā - no septiņiem līdz 19 eiro par kvadrātmetru. Otra dārgākā maksa lielo telpu nomniekiem jāmaksā Viļņā - 6 līdz 14 eiro par kvadrātmetru, savukārt Rīgā par lielo veikalu platību nomu jāmaksā 6 - 13 eiro par kvadrātmetru.

Par vidēji lielu veikalu telpu nomu Tallinā jāmaksā no 10 līdz 35 eiro par kvadrātmetru, Viļņā no septiņiem līdz 24 eiro par kvadrātmetru, bet Rīgā no 10 līdz 26 eiro par kvadrātmetru.

Mazo telpu noma visdārgākā ir Tallinā - 20 līdz 64 eiro par kvadrātmetru. Otra dārgākā maksa par mazo telpu nomu ir Rīgā - 30 līdz 54 eiro, savukārt Viļņā par mazo telpu nomu jāmaksā no 15 līdz 46 eiro par kvadrātmetru.

Pēc Abu kompāniju ekspertu prognozēm, telpu trūkums arī turpmāk veicinās kaut arī nelielu, taču pastāvīgu nomas maksas pieaugumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Eleving Group IPO tuvojas noslēgumam

Otrdien, 8. oktobrī, noslēgsies Latvijā dibinātās finanšu tehnoloģiju uzņēmumu grupas Eleving Group sākotnējais publiskais akciju piedāvājums (IPO). Investori no Baltijas un Vācijas var parakstīties u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses