Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Laikraksts: līdz ar zemes kadastrālo vērtību kāpumu nākamgad varētu pieaugt arī nomas maksas un nodevas

Latvijā nākamgad, visticamāk, pieaugs nomas maksas gan par valstij un pašvaldībām, gan privātpersonām piederošas zemes nomu, trešdien raksta "Dienas Bizness" (DB).

Laikraksts norāda, ka nomas maksu un nodevu kāpumu izraisīs nekustamo īpašumu kadastrālās vērtības bāzes izmaiņas, kas stāsies spēkā no 2008.gada 1.janvāra.

DB piebilst, ka valdības atbalstītais risinājums, kas ļaus ierobežot strauju nekustamā īpašuma nodokļa pieaugumu, ko varētu izraisīt nekustamo īpašumu kadastrālo vērtību bāzes pārskatīšana, neierobežos izmaksu pieaugumu dažādās citās pozīcijās, kas piesaistītas nekustamā īpašuma kadastrālajai vērtībai.

«Visos pārējos gadījumos jaunās kadastrālās vērtības stāsies spēkā, nekādi izņēmumi nav paredzēti. Piemēram, valsts nodeva par īpašuma nostiprināšanu zemesgrāmatā tiek rēķināta no kadastrālās vērtības. Jaunās kadastrālās vērtības attieksies arī uz visiem zemes nomas līgumiem, kur nomas maksa ir noteikta procentos no īpašuma kadastrālās vērtības. Ir līgumi, kuros ir norādītas konkrētas summas, kas izrēķinātas no līguma slēgšanas brīdī esošajām kadastrālajām vērtībām. Neredzu pamatu, kādēļ tās būtu jāmaina,» laikrakstam sacījis valsts zemes dienesta ģenerāldirektors Mārtiņš Lazdovskis.

Viņaprāt, lai arī likumā ir noteikts, ka nomas maksa par valsts vai pašvaldības zemes nomu ir līdz 5% no attiecīgā zemesgabala kadastrālās vērtības, tas nenozīmē, ka visos gadījumos iznomātājam būtu automātiski jāpalielina nomas maksa.

Rīgas domes Īpašumu departamenta preses sekretārs Alvis Rudzišs DB norādījis, ka Rīgas pašvaldības līgumos ar zemes nomniekiem netiek moteikts, ka nomas maksa tiek aprēķināta atkarībā no zemes kadastrālās vērtības - līgumos noteikta konkrēta maksa par kvadrātmetru, taču tajos paredzēta iespēja veikt nomas maksas pārrēķinu pēc noteikta laika vai zemes kadastrālās vērtības maiņas gadījumā.

Šogad Rīgas dome izstrādājusi noteikumus, kas noteiks pašvaldības īpašumā esošo zemesgabalu nomas maksas aprēķināšanas kārtību, taču pagaidām noteikumu virzība ir apturēta, jo 1.augustā spēkā stājušies Privatizācijas pabeigšanas likuma grozījumi noteic, ka valdībai līdz šī gada 1. novembrim ir jāizstrādā Ministru kabineta noteikumi, kas regulēs zemes nomas maksas aprēķināšanas kārtību pašvaldībās, stāstījis domes pārstāvis.

Rudzišs DB prognozējis, ka, pieaugot zemes kadastrālajai vērtībai, Rīgas domei būs jālemj arī par nomas maksu pārskatīšanu.

Laikraksts arī piebilst, ka uzņēmējiem patlaban vēl nav īstas skaidrības par to, kā kadastrālo vērtību izmaiņas ietekmēs zemes nomas maksu.

DB atgādina, ka saskaņā ar VZD aprēķinātajām un valdības apstiprinātajām nekustamo īpašumu kadastrālās vērtības izmaiņām, pēc aktualizācijas lauksaimniecības zemes vērtība Latvijā vidēji pieaugs divas reizes, individuālo dzīvojamo māju apbūves zemes vērtība - 5,6 reizes, komercapbūves zemes - vidēji 5,5 reizes, bet ražošanas apbūves zemes vērtība - aptuveni 5,5 reizes.

Tādēļ valdība nolēmusi no nākamā gada samazināt nekustamā īpašuma nodokli (NĪN) no pašreizējiem 1,5 % līdz 1%, vienlaikus turpmākos trīs gadus ierobežojot arī NĪN maksājumu pieaugumu. Pēc VZD aplēsēm, nākamgad nekustamā īpašuma nodokļa maksājumi būs par vidēji 25% lielāki nekā šogad.

No 1.augusta VZD mājaslapā izveidots modulis, kurā ievadot nekustamā īpašuma kadastra numuru, zemes vai būves kadastra apzīmējumu īpašnieks var iegūt informāciju par to kadastrālo vērtību, kāda viņa īpašumam būs no 2008. gada 1. janvāra, un attiecīgi izrēķināt, cik liels būs 1% lielais nekustamā īpašuma nodoklis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Eleving Group IPO tuvojas noslēgumam

Otrdien, 8. oktobrī, noslēgsies Latvijā dibinātās finanšu tehnoloģiju uzņēmumu grupas Eleving Group sākotnējais publiskais akciju piedāvājums (IPO). Investori no Baltijas un Vācijas var parakstīties u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses