Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Latio: 2007.gadā sērijveida dzīvokļu cenas kritušas par 7,3%

Decembrī, līdzīgi kā iepriekš, saglabājās tendence - pircēji gaida tālāku cenu kritumu un samazina pieprasījumu pēc dzīvokļiem. Aktivitāti papildus mazināja sezonālais svētku faktors. Mājokļa iegādes plāni tika pārcelti uz nākamo gadu.
Decembra tendences
  • Turpinājās sērijveida dzīvokļu cenu kritums. Vidējā sērijveida dzīvokļu cena, salīdzinot ar novembri, samazinājās par 2,1% un noslīdēja līdz līdz 1 415 EUR/m2. Salīdzinot ar pērnā gada decembri, cenas zemākas par 7,3%.

  • Arī savrupmāju pārdevēji biežāk sāk piekrist būtiskam cenu samazinājumam.

  • Pieaug īres piedāvājumu skaits visos mājokļu segmentos, tajā skaitā arī savrupmājas.

  • Komercplatību nomas tirgū saglabājas aktivitātes kritums. Potenciālie nomnieki atliek lēmumu pieņemšanu uz nākamā gada sākumu.

  • Tautsaimniecībai atdziestot, samazinās kopējais pieprasījums komercplatību nomas tirgū, straujāk samazinoties pieprasījumam pēc lielajām platībām, bet pieaugot pieprasījumam pēc mazajām platībām.

  • Palielinās komercplatību iznomātāju īpatsvars, kuri sāk piedāvāt nomniekiem papildu bonusus, nemainot cenu.

  • Pieaug pieprasījums pēc profesionālo industriālo platību attīstītāju pakalpojumiem, ražošanas un loģistikas uzņēmumiem, vairāk vēloties platības nomāt, nevis pirkt vai būvēt.

  • Latio: Raksturīgākās sērijveida dzīvokļu cenas Rīgas mikrorajonos decembrī, EUR

Kas pirka sērijveida dzīvokļus decembrī?


Pieprasījumu veido arī denacionalizēto namu īrnieki, kuru īpatsvars tirgū arvien palielinās, un pašvaldības piešķirtajam pārcelšanās pabalstam ir ierobežots laiks. Taču viņiem pārsvarā ir zems ienākumu līmenis, kas neļauj kvalificēties bankas kredīta saņemšanai, lai gan pašvaldības pārcelšanās pabalsts var kalpot kā pirmā iemaksa mājokļa iegādei.

Atsevišķi pircēji kā iemeslu steidzamai īpašuma iegādei min šogad gaidāmo vienotā banku kredītu reģistra izveidi. Reģistrs, kas ļaus uzzināt personas kopējo kredītsaistību apjomu pret bankām, tiek uztverts kā papildu faktors kreditēšanas nosacījumu pastiprināšanai. Lai gan reģistrs kā kredītu ņemšanu ierobežojošs faktors varētu kļūt tikai tiem aizņēmējiem, kuri jau ir pārlieku daudz aizņēmušies vairākās bankās.

Decembrī dzīvokļus galvenokārt pirka tie, kuriem dzīvokļi ir nepieciešami dzīvošanai. Pircējus pārsvarā interesēja piedāvājumi ar iespējami zemāku cenu. To apliecina ne tikai Zemesgrāmatas dati par pirkumu darījumu skaitu ar sērijveida dzīvokļiem pieaugumu, bet arī darījumu skaita īpatsvars Ķengaragā, kur ir salīdzinoši zemāka piedāvājuma cena.

Līdzīgi kā iepriekš, visvairāk darījumi notikuši ar divistabu dzīvokļiem. Būtiski palielinājies arī darījumu skaits ar lēto sēriju trīsistabu dzīvokļiem.

Dārgie nebanku sfēras kredīti


Decembrī tirgū arvien aktīvāk savus pakalpojumus sāka piedāvāt nebanku sfēras uzņēmumi. Kredītu šajos uzņēmumos var saņemt vieglāk, bet tas izmaksā ievērojami dārgāk nekā bankās.

Ne tikai bankas, bet arī paši potenciālie pircēji sāk nopietnāk izvērtēt savu kredītspēju. Par iemesliem, kas apgrūtina mājokļu iegādi, tiek minētas ne tikai problēmas ar pirmo iemaksu, bet arī banku aizdevumu procentu likmju celšanās, kas palielina ikmēneša maksājuma apmēru.

Dzīvokļu piedāvājums mazinājās


Pamatojoties uz lielāko nekustamā īpašuma portālu sniegto informāciju, dzīvokļu piedāvājums Rīgā decembrī, salīdzinot ar novembri, samazinājās. Aktivitātes samazinājumu no pārdēvēju puses eksperti skaidro ar svētku tuvošanos, kad darījumu kārtošana tiek atlikta uz nākamo gadu, un nevēlēšanos pārdot īpašumu par šodienas viņuprāt zemajām cenām.

Līdzīgi kā iepriekšējos mēnešos pārdevējiem darījumus sekmēja ievērojams cenas samazinājums par 20-30%, rēķinot no vidējās piedāvājuma cenas attiecīgajā segmentā vai arī 10-15% no bankas atzīta novērtējuma apjoma.

Palielinās pārdevēju īpatsvars, kuri piekrīt ievērojami samazināt cenu, ja pircējs izrāda nopietnu interesi. Atšķirība no iepriekšējiem mēnešiem, arvien vairāk pārdevēju cenšas pabeigt darījumu ar pircējiem, kas iemaksājuši rokas naudu, nevis izmanto iespēju šos līdzekļus paturēt, ja pircējs nespēj vai nevēlas maksāt sākotnēji sarunāto cenu.

Īres tirgū palielinās dārgo dzīvokļu piedāvājums


Decembrī saglabājās tendence - palielinās dzīvokļu īres piedāvājums par cenu virs 300 latiem mēnesī, neskaitot komunālos maksājumus. Pieprasījums pēc šādiem dzīvokļiem nav atbilstošs.

Par 300 latiem augstākus īres maksājumus pārsvarā akceptē ārvalstu pilsoņi, kuri strādā Latvijā. Viņiem noteicošais ir dzīvokļa novietojums un labiekārtojuma pakāpe. Galvenokārt tiek pieprasīti augstvērtīgi mēbelēti dzīvokļi rekonstruētās ēkās Vecrīgā, tuvējā vēsturiskajā centrā vai atbilstošās vietās Pārdaugavā. Kā papildus nosacījumi tiek izvirzīti ēkas apsardzes, lifta un citu ērtību esamība.

Saglabājas tendence, ka dzīvokļu īres piedāvājumu arvien papildina dzīvokļu pārdevēji, kuri vēlas atlikt pārdošanu uz pārdošanai labvēlīgāku laiku - ar īres ienākumiem daļēji vai pilnībā segt kredītu izmaksas. Tādu pārdevēju mēneša ieņēmumi no īres ir daudz mazāki nekā īpašuma cenas samazinājums. Tas varētu liecināt, ka pārdevēji sava īpašuma cenu kritumu uzskata par īslaicīgu un gaida, ka drīzumā sekos cenu kāpums. Šāds uzskats pašreizējos tirgus apstākļos ir priekšlaicīgs.

Pašreiz ļoti maz uzņēmēju domā par mājokļu ilgtermiņa izīrēšanu kā pastāvīgu biznesa nišu.

Rīgā saglabājas pieprasījums pēc īres dzīvokļiem par cenām: vienistabas dzīvoklim - 170-200 lati mēnesī, divistabu dzīvoklim - līdz 250 latiem mēnesī un trīsistabu dzīvoklim līdz 300 latiem mēnesī, neskaitot komunālos maksājumus.

Līdzīgi kā iepriekš īres cenas stabilizē iedzīvotāju ienākumu apjoms. Papildu spiedienu uz īres cenām rada arvien pieaugošais komunālo maksājumu apjoms, kas neietilpst īres cenās.

Rīgas rajonā potenciālie īrnieki kā vēlamo cenu par vienistabas vai divistabu dzīvokļa īri min - līdz 100-150 latiem mēnesī, neskaitot komunālos maksājumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Eleving Group IPO tuvojas noslēgumam

Otrdien, 8. oktobrī, noslēgsies Latvijā dibinātās finanšu tehnoloģiju uzņēmumu grupas Eleving Group sākotnējais publiskais akciju piedāvājums (IPO). Investori no Baltijas un Vācijas var parakstīties u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses