Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Svētdiena, 27. oktobris
Lilita, Irita, Ita

Latio: Nav ekonomiska pamata uzskatīt, ka tuvākajā pusgadā mājokļu cenas sāks pieaugt

Februārī turpinājās sērijveida dzīvokļu cenu kritums. Vienistabas un divistabu dzīvokļiem pircēji kā vēlamo cenu pagājušajā mēnesī minēja 1000 - 1250 EUR/m2. Tomēr tajā pat laikā februārī notika darījumi arī par augstākām cenām nekā vidēji tirgū - līdz pat 1800 EUR/m2, norāda Latio izpētes un produktu attīstības direktore Vita Gudkova un tirgus analītiķis Māris Grīnbergs

Samazinājies darījumu skaits


Saskaņā ar Zemesgrāmatā reģistrētajiem datiem par darījumiem ar dzīvokļu īpašumiem Rīgā, janvārī darījumu skaits, salīdzinot ar decembri, ir nedaudz samazinājies, tajā skaitā arī jauno projektu segmentā. Darījumi notiek, bet tikai ar objektiem, kas atbilst pircēju vēlmei un maksātspējai. Kopā janvārī Rīgā tika reģistrēti nedaudz vairāk kā 700 darījumi ar dzīvokļu īpašumiem, tajā skaitā jaunajos projektos nedaudz mazāk par 200. Dati par februāra darījumiem būs pieejami martā.

Sērijveida dzīvokļi. Visvairāk pērk lietuviešu projektus


Izvērtējot pēdējo trīs mēnešu laikā notikušos mājokļu pirkuma darījumus, var secināt, ka situācijā, kad notiek pastāvīga cenu pazemināšanās, pircēji iegādājas tikai mājokļus, kas apmierina noteiktas viņu prasības. Piemēram, dzīvokļus ar kvalitatīvu remontu, izdevīgu novietojumu utt., rūpīgi izvērtējot cenu.
Savukārt pārdevēji cenu samazina tikai atkarībā no nepieciešamības konkrētajā gadījumā.

Lielākais sērijveida dzīvokļu pieprasījums šā gada sākumā, līdzīgi kā decembrī, bija Purvciemā. Citi pieprasītākie mikrorajoni bija Ķengarags, Imanta, Rīgas tālais centrs, Ziepniekkalns.
Līdzīgi kā iepriekš, visvairāk darījumu noticis ar divistabu dzīvokļiem. Savukārt darījumu skaits ar vienistabas un trīsistabu dzīvokļiem nav būtiski mainījies.
Visvairāk darījumu notiek ar dzīvokļiem lietuviešu sērijas mājās.

Jaunie mājokļu projekti. Cenas samazinās. Pircēji gaida vēl zemākas


Jauno mājokļu projektos februārī projektu attīstītāji samazināja cenas. Tomēr ne līdz tādam līmenim, kas apmierinātu potenciālos dzīvokļu pircējus. Vienlaicīgi dzīvokļus jaunajos projektos turpina piedāvāt arī pārpircēji, kuru cenu piedāvājums ir zemāks nekā attīstītājiem, tādējādi veidojot konkurenci.

Vērojams, ka jauno mājokļu potenciālie pircēji pastiprināti pievērš uzmanību mājokļa izmaksām, apsaimniekošanas izdevumiem un citiem neatņemamiem maksas pakalpojumiem, kas būs jāmaksā papildus ikmēneša kredīta maksājumiem.

No īrei piedāvātajiem dzīvokļiem jaunajos projektos, kas turpina palielināties, potenciālie īrnieki interesējas pārsvarā tikai par dzīvošanai pilnībā pielāgotiem mājokļiem. Netiek akceptēts īrei izlikto dzīvokļu īpašnieku arvien biežāk izteiktais piedāvājums īres maksu uz vairākiem gadiem aizstāt ar ieguldījumiem dzīvokļa labiekārtošanā.

Mājokļu tirgus pārstrukturizējas uz komercīpašumu segmentu. Par šo tendenci liecina tas,, ka parādās attīstītāji, kuri izvērtē iesākto projektu stratēģiju un interesējas par iespējamām izmaiņām, piemēram, iespēju dzīvojamos projektus pārprojektēt par biroju ēkām.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses