Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Latvijā samazinājies meža zemju pirkšanas - pārdošanas darījumu skaits

Infācijas apkarošanas plāna īstenošana, pārdevēju pieprasītā augstā cena slāpējusi meža zemju pirkšanas - pārdošanas darījumus. Laikrakts "Dienas Bizness" piektdien raksta, ka par to liecina gan Latvijas meža īpašnieku un apsaimniekotāju konfederācijas dati, gan pašu īpašnieku teiktais.

«Šobrīd tirgū ir sarucis saprātīgo piedāvājumu klāsts,» laikrakstam sacījis viens no Latvijas lielākajiem mežu īpašniekiem Modris Fokerots, norādot, ka vēl pavisam nesen no kādiem padsmit piedāvājumiem vismaz divi bija adekvāti, bet paļaik to skaits ir sarucis.

«Lielā mērā šo tirgu ir «piemēslojuši» starpnieki, kuri īpašnieka pārdotajam īpašumam pieliek vēl kādus 20-30 %,» stāstījis Fokerots.

«Pēdējo mēnešu laikā mežu zemes tirgū valda sasalums,» secina Latvijas meža īpašnieku un apsaimniekotāju konfederācijas valdes priekšsēdētājs Māris Liopa.

Viņš norādījis, ka Latvijā potenciālie pircēji saskaroties ar pārdevēju neizpratni par cenas veidošanos (purvu nevar pārdot par tādu pašu cenu kā mežu pie ceļa), jo jaunaudzes un vidēja vecuma audzes nereti rēķina kā ciršanas vecumu sasniegušas, un nerēķinās, ka pircējam būs jāiegulda nauda arī nopirktā īpašuma apsaimniekošanā.

Liopa arī minējis, ka ārvalstu kompānijas vairs tik agresīvi nepērk mežu īpašumus, bet pārdevēji joprojām turpina cerēt, ka šī aktīvā iepirkšanās no ārzemnieku puses turpināsies.

Tāpat viņš norādījis, ka inflācijas apkarošanas plāna dēļ privātpersonām, kas iegādājas katru nākamo meža zemes gabalu, ir jāmaksā daudz lielāka zemesgrāmatas nodeva - 4% no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības, bet iepriekš tie bija 2% taču ne vairāk kā 30 tūkstoši latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Eleving Group IPO tuvojas noslēgumam

Otrdien, 8. oktobrī, noslēgsies Latvijā dibinātās finanšu tehnoloģiju uzņēmumu grupas Eleving Group sākotnējais publiskais akciju piedāvājums (IPO). Investori no Baltijas un Vācijas var parakstīties u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses