Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Mājokļu cenu kritums nesasniedz pircēju maciņa iespējas

Lai arī mājokļu cenu kritums nerimstas, tie joprojām ir pārāk dārgi - vairākumam iedzīvotāju tieši augstā cena ir galvenais šķērslis, kas liedz iegādāties jaunu māju vai dzīvokli. Tā rāda novembrī veikta 900 Latvijas iedzīvotāju aptauja, ko pasūtījusi SEB Unibanka. Vidējā sērijveida dzīvokļa cena 1.

decembrī bija 1433 eiro par kvadrātmetru, liecina nekustamā īpašuma biroja _Arco Real Estate_ tirgus analīzes dati. Toties arvien skaidrāka ir pārorientācija uz pircēja tirgu, novērojuši nozares dalībnieki. Pircēji kļūst aizvien izvēlīgāki un arvien lielākas prasības izvirza mājokļu kvalitātei, kas tiek izpildītas tikai daļēji, secināts nekustamā īpašuma kompānijas _Ober Haus_ tirgus pārskatā. Aktivizējies īres tirgus, jo nepārdoto mājokļu īpašnieki tomēr vēlas gūt no tiem labumu, bet pircēji, nespējot atrast savām prasībām atbilstīgu mājokli, kura dēļ uzņemties ilgtermiņa kredītsaistības, labprātāk noīrē mitekli uz laiku.

Galvenie šķēršļi jauna mājokļa iegādei

  • Augstas cenas 63%
  • Pirmā iemaksa kredīta saņemšanai 46%
  • VID izziņa kredītņēmējam 43%
  • Zema kvalitāte 18%
  • Kredīta nepieejamība 14%
Avots: SEB Unibankas un E-spy aptauja

Rudens neatdzīvina


Eksperti norāda, ka oktobris un novembris nav atnesis ierasto rudens atdzīvošanos nekustamo īpašumu tirgū, lai arī vajadzība pēc mājokļiem joprojām ir liela. Darījumu skaits oktobrī bijis zemajā vasaras beigu līmenī, secinājuši kompānijas Latio eksperti. Darījumi notiek tikai ar tiem mājokļiem, kuru pārdevēji noteikuši tirgus situācijai atbilstīgu cenu. Mājokļu īpašnieki, kuri nav to izdarījuši, cenas krituma apstākļos zaudē laiku un īpašuma vērtību.

Toties dzīvokļu cenas, pēc Arco datiem, ir par 1% zemākas nekā šā gada sākumā. Pēc Ober Haus datiem, šā gada novembrī mājokļu cenas vidēji kritušās par 1,7%, un novembra vidējā cena sakrīt ar 2006.gada novembra vidējo cenu 1520 eiro par kvadrātmetru. Savukārt Latio norāda pat 3% cenas kritumu novembrī, salīdzinot ar oktobri, un 1,6% samazinājumu, salīdzinot ar pagājušā gada novembri.

Novembrī cenu samazinājums vairāk skāris lielākos dzīvokļus, novērojuši Ober Haus speciālisti. Pārdevēji koriģējuši cenas visos segmentos, taču jauno projektu attīstītāju aktivitāte bijusi zema, jo nav pārliecības par pircēju aktivitātes atjaunošanos. Tā kā arī bankas situāciju vērtē līdzīgi, attīstītājiem arvien grūtāk saņemt kredītus projektu īstenošanai.

Vēl var kristies


"Kreditēšanas apjomi ir mazinājušies," atzīst SEB Unibankas Privātpersonu apkalpošanas atbalsta pārvaldes vadītājs Arnis Škapars, uzsverot, ka īpašumu iegādes kreditēšana noteikti "tiks atbalstīta arī nākotnē, bet ir svarīgi saprast, kas ietekmēs kredītu pieejamību iedzīvotājiem". Bankas pētījums rādot, ka inflācijas apkarošanas plāna soļi ir mazākais šķērslis - par lielāko joprojām tiek uzskatītas "īpašumu cenas, kuras skrējušas straujāk par ienākumu pieaugumu".

Kā norāda Arco eksperti, pašlaik nekustamo īpašumu tirgū ir divas cenu kategorijas - cena, ko nosaka pārdevējs, un cena, par kuru dzīvokli piekrīt iegādāties pircējs. Arvien biežāk novēroti gadījumi, kad pārdevēji spiesti samazināt cenas par 10-20%, lai darījums notiktu, tādēļ nākas secināt, ka dzīvokļu cenu samazinājums var būt vēl lielāks. Latio dati rāda, ka īpašnieki mēģina atbrīvoties no mājokļiem, kas netiek izmantoti kā pastāvīgā dzīvesvieta, un arvien vairāk jauno projektu attīstītāju samazina objektu cenu.

Īre kā stimuls


Viens no attīstītāju un īpašnieku glābšanas riņķiem varētu būt īres tirgus aktivizēšanās. "Ja īres cenas turpinās palielināties tādā pašā tempā kā šogad, tad arvien lielāka potenciālo pircēju daļa vēlēsies īpašumu iegādāties ilgtermiņa peļņas nolūkos. Palielināsies darījumu skaits, un tas var apturēt sērijveida dzīvokļu cenu kritumu," paredz SIA Balsts valdes priekšsēdētājs Aigars Zariņš.

Īres pieprasījuma attīstību novembrī atzīmē arī Ober Haus speciālisti, norādot, ka klienti par prioritāti izvirza dzīvokļa kvalitāti - labu remontu, funkcionālu virtuvi, gaumīgu mēbelējumu. Šāds pieprasījums ierobežojis cenu pieaugumu lielākajā daļā piedāvājuma, jo vidējā dzīvokļu kvalitāte nodrošina tikai daļēju prasību izpildi.

Diena jau rakstīja, ka Pilsētmāju institūts Urban Art, kurš savu projektu kvalitātei un racionālai apsaimniekošanai pievērš arvien lielāku vērību, apsver iespēju daudzdzīvokļu namu grupas Dienvidu pakavs trešās kārtas māju daļēji nodot īres tirgū. Firmas attīstības direktors Ilvars Metnieks atzīst, ka īres tirgus ir specifisks, jo ieguldījumu atmaksas periods tajā ir daudz garāks un apsaimniekošana prasa daudz lielāku atbildību.

Savukārt privātmāju tirgū piedāvājums joprojām pārsniedz pieprasījumu, pircēji ir mazaktīvi, projektu realizētāji izjūt klientu trūkumu un turpina samazināt celtniecības apjomus, novērojuši Ober Haus eksperti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Eleving Group IPO tuvojas noslēgumam

Otrdien, 8. oktobrī, noslēgsies Latvijā dibinātās finanšu tehnoloģiju uzņēmumu grupas Eleving Group sākotnējais publiskais akciju piedāvājums (IPO). Investori no Baltijas un Vācijas var parakstīties u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses