Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

„Merks” atsakās no dalības konkursā par "Gaismas pils" būvniecību

AS "Merko Ehitus" un tās meitaskompānija SIA "Merks" atteikušās no dalības konkursā par "Gaismas pils" būvniecību. Kā iemesli šādai rīcībai tiek minēti nepietiekamais termiņš, neizdevīgie finanšu nosacījumi u.c.

"Merks" nesniedz plašus komentārus par savu lēmumu, vien norāda, ka iepirkuma komisijai nosūtīta vēstule, kurā atrodami visi skaidrojumi.

Arī pārējie konkursa dalībnieki atsakās vērtēt šādu konkurentu soli.

Valsts aģentūras "Jaunie trīs brāļi" direktors Zigurds Magone norāda, ka "Nav nekas neparasts, ja kompānija, pēc būtības iepazīstoties ar projektu un konkursa nosacījumiem un konstatējot, ka tai trūkst kapacitātes un resursu prasību izpildīšanai, no turpmākas dalības konkursā atsakās".

Viņaprāt, no vienas puses nav labi, ka kāds no iepirkuma pretendentiem atsakās no dalības konkursā, jo tas samazina konkurenci, taču vēl sliktāk būtu, ja konkursā uzvarētu pretendents, kurš apzinās, ka tā kapacitāte un resursi nav pietiekami darbu veikšanai.

"Jauno trīs brāļu" Komunikācijas nodaļas vadītāja Elīna Bīviņa skaidroja, ka "Gaismas pils" būvnieku atlases kritēriju vidū bija nosacījums, ka uzņēmumam paša spēkiem jāveic ne mazāk kā 40% ēkas būvdarbu, savukārt vidējam finanšu apgrozījumam attiecībā uz būvdarbiem pēdējos divos gados jāpārsniedz 45 miljonus latu gadā.

Magone, "būdams būvnieks ar daudzu gadu desmitu pieredzi šajā nozarē, vadoties no pieredzes apjomīgu konkursu rīkošanā, piemēram, lidostas "Rīga" celtniecībā un citviet", sacījis, ka šādos un līdzīgos konkursos gan Latvijā, gan ārvalstīs pretendentiem praktiski vienmēr rodas jautājumi par nolikumu, nereti pretendenti mēdz konkursa nolikuma punktus apstrīdēt, apšaubīt, prasīt labojumus. Tas neesot nekas neparasts, ja kompānija, pēc būtības iepazīstoties ar projektu un konkursa nosacījumiem un konstatējot, ka tai trūkst kapacitātes un resursu prasību izpildīšanai, no turpmākas dalības konkursā atsakās.

Izsludinot konkursu par LNB ēkas būvdarbu veicēju, "Jaunie trīs brāļi" esot darījuši maksimālo, lai par konkursa izsludināšanu informētu pēc iespējas plašu uzņēmumu loku - informācija par to bija publicēta Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā internetā un Eiropas kopienas oficiālajā vēstnesī "Official Journal of the European Communities", vienlaikus aģentūra vēstulēs uzrunāja 100 pasaules lielākās būvkompānijas.

Pēc Magones teiktā, nevar nosaukt vienu iemeslu, kādēļ ārvalstu būvkompānijas nepieteicās dalībai LNB būvnieka konkursā, jo tas ir vairāku iemeslu komplekss. Tas apliecinot acīmredzamo, ka ekonomiskais uzplaukums un caur to būvniecības apjomi ir lieli ne tikai Latvijā, bet arī Eiropā un citur pasaulē, savukārt būvniecības jaudas ir ierobežotas, turklāt, par spīti būvnieku vienotai saimei Eiropā, katrai kompānijai savā valstī strādāt tomēr ir vienkāršāk. Cits iemesls esot tas, ka LNB projekts ir liels Latvijas mērogam, taču vidusmēra projekts Eiropas mērogam.

Kultūras ministre Helēna Demakova (TP) laikrakstam norādīja, ka ne viņa, ne ministrija nekādus komentārus nesniegs, lai neietekmētu iepirkuma procedūru.

LETA jau ziņoja, ka Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ēkas jeb "Gaismas pils" būvniecības konkursā bez apvienības "Merks" pieteikusies nacionālā būvkompāniju apvienība, kurā apvienojušās AS "RBSSKALS", SIA "Skonto būve" un SIA "Re&Re", juridisko personu apvienība, kurā ir SIA "PBLC", SIA "Moduls Rīga" un SIA "PB Fasādes".

Visiem kandidātiem, kuri kvalificējušies otrajai kārtai, finanšu un tehniskais piedāvājums būs jāiesniedz līdz 31.augustam, bet līgumu ar būvuzņēmēju paredzēts noslēgt līdz 31.oktobrim.

"Gaismas pils" projekta kopējās izmaksas tiek lēstas 116 miljonu latu apmērā. LNB ēkas būvdarbu veicēju konkursa nolikumā noteikts, ka uzņēmējam, kas iegūs tiesības būvēt "Gaismas pili", būs arī jānodrošina būvniecībai nepieciešamā naudas plūsma. Valsts būvuzņēmējam naudas līdzekļus atmaksās ilgākā laika posmā, izmantojot līdzekļus, kas šim nolūkam paredzēti valsts budžeta ilgtermiņa saistībās - 6,9 miljonus latu no valsts budžeta nākamos 20 gadus, kā valdība nolēma 2006.gada rudenī.

Valsts aģentūra "Jaunie trīs brāļi" četru gadu laikā "Gaismas pils" projektam izlietojusi 20,909 miljonus latu, no tiem 189 000 latu 2004.gadā, 3,197 miljonus latu 2005.gadā, 6,365 miljonus latu 2006.gadā un 11,158 miljonus latu 2007.gadā.

Pie šīs summas ir jāpieskaita arī 1,1 miljons latu, kas "Gaismas pils" projektam tika iztērēti līdz 2004.gadam. No šīs summas par projektēšanu "Hill International Inc." bija samaksāti 629 987 lati, tomēr projektēšanas materiālu, kas bija tapis, Latvijas likumu izpratnē nevarēja uzskatīt par skiču projektu.

Iepirkuma komisija līdz 14.septembrim gaida LNB būvdarbu veicēja konkursa pretendentu piedāvājumus.
 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Eleving Group IPO tuvojas noslēgumam

Otrdien, 8. oktobrī, noslēgsies Latvijā dibinātās finanšu tehnoloģiju uzņēmumu grupas Eleving Group sākotnējais publiskais akciju piedāvājums (IPO). Investori no Baltijas un Vācijas var parakstīties u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses