Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Svētdiena, 27. oktobris
Lilita, Irita, Ita

Pētījums: Nekustamo īpašumu tirgus ārpus Rīgas un Jūrmalas pērnā gada otrajā pusē bija apstājies

Nekustamo īpašumu tirgus ārpus Rīgas, Rīgas rajona un Jūrmalas pagājušā gada otrajā pusgadā ir faktiski stāvējis uz vietas, liecina laikrakstā "Dienas bizness" piektdien publicētais "Baltic Screen" pētījums par lielākajiem nekustamā īpašuma darījumiem Latvijā.

Pētījuma autori norāda, ka 2006.gada otrajā pusgadā ārpus Rīgas, Rīgas rajona un Jūrmalas notika vismaz 14 darījumi virs pusmiljona latu, pagājušā gada pirmajos sešos mēnešos tādi ir bijuši 18, un tieši tāds pats ir bijis oficiālo lielo darījumu skaits 2007.gada otrajā pusgadā, turklāt tikai četri no tiem pārsnieguši miljonu latu.

Apkopotie dati liecina, ka, apstājoties tirgus attīstībai, vienlaikus gan pieaug lielo darījumu ģeogrāfija - līdzās Jelgavai, Ogres pilsētai un rajonam pārējās Latvijas lielie nekustamā īpašuma darījumi veikti virknē lielo Vidzemes un Kurzemes pilsētu. Faktiski tikai Latgalē nekas lielāks par dažiem simtiem tūkstošu latu vismaz oficiāli (pētījumā nav uzskaitīti uzņēmumu - zemes īpašnieku - kapitāldaļu pirkuma darījumi, kuru summas nekādos publiskos reģistros neparādās) nav ne pirkts, ne pārdots.

"Pieprasījumam būtu vēlams pavasarī aktivizēties, jo šobrīd negatīvais faktors varētu būt, ka apmēram pusgadu mājokļu pircēji un potenciālie kredītņēmēji dzīvo nepārtrauktu izmaiņu gaidās, īsti nezinot, kāda būs situācijas nekustamā īpašuma tirgū tālāka attīstība," tālāko attīstību proognozējis "DnB NORD bankas" Pārdošanas vadības pārvaldes vadītājs Ilmārs Vamzis.

Savukārt "Latio" valdes priekšsēdētājs Edgars Šīns bijis pesimistisks: "Prognozēju, ka šis gads būs smags. Kā jau pēc ballītes. Glāzes sasistas, un kādam ir jāmaksā rēķins. Jautājums, kad cenas beigs savu lejupslīdi un kad tās sāks atgriezties vecajās gultnēs. Vai tas būs pēc 3, 5 vai 10 gadiem? Un vai tās vispār vēl jelkad sasniegs savu vēsturisko maksimumu?"

Pēc "Baltic Screen" apkopotajiem datiem, lielākais nekustamo īpašumu darījums pērn otrajā pusgadā ārpus Rīgas, Rīgas rajona un Jūrmalas pērn bijis 1,687 miljonu latu apjomā - mazumtirdzniecības uzņēmums "Maxima Latvija" pagājušā gada oktobrī par šādu summu nopirka 1,4 hektārus zemes ar četrām ēkām Cēsīs, Valmieras ielā. Īpašumu pārdeva diviem Cēsu uzņēmējiem - Gintam Gaiķim un Aigaram Vasiļjevam piederošā "Sinhro-C".

Otrā lielākā darījuma apjoms bija 1,155 miljoni latu - tajā "LIDL Latvija" zemesgabalu Liepājā, Ganību ielā, pārdeva topošajai Igaunijas "Selver" veikalu ķēdei - "TKM Latvija".

Savukārt trešajā lielākajā darījumā uzņēmējiem Ivo Zonnem un Kasparam Viškintam līdzīgās daļās piederošā "Ēdoles pils" no Kuldīgas rajona Ēdoles pašvaldības pērn augustāpar 1,15 miljoniem latu nopirka Ēdoles pili ar 7,1 hektāru zemes.

Ceturtā lielākā nekustamā īpašuma darījuma ārpus Rīgas, Rīgas rajona un Jūrmalas summa pērn bija 1,125 miljoni latu - par tādu naudu 1954.gadā dzimušais Romāns Grahoļskis pārdevis "TKM Latvija" 10 743 kvadrātmetrus zemes ar kafejnīcas ēku Ogrē, Rīgas ielā.

Piektais lielākais darījums bija 0,986 miljonu latu apjomā - 7,04 hektārus liels zemesgabals Ogres rajona Ikšķiles lauku teritorijā par šādu summu pagājušā gada jūlijā nonāca firmas "24/7" īpašumā. Iepriekš tas piederēja 1967.gadā dzimušajai Larisai Bondei.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses