Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Pieļauj, ka Gaismas pili varētu celt, sadarbojoties publiskajam un privātajam sektoram

Lielo kultūras objektu celtniecība netiks finansēta no valsts budžeta - uzsvēris premjerministrs Aigars Kalvītis (TP). Ministru Kabineta akceptētais 2008.gada valsts budžeta projekts paredz, ka nākamgad Latvijas Nacionālā bibliotēkas (LNB) projekta īstenošanai valsts tērēs nepilnus septiņus miljonus latu.

Paredzētais finansējums atbilst jau iepriekš valsts budžetā projektam rezervētajai summai. Kopējās prognozētās būvniecības izmaksas svārstās starp 130 un 555 miljoniem latu. Valsts aģentūra Jaunie trīs brāļi (J3b) gan cer, ka valdība drīzumā lems par Lattelecom privatizāciju un daļu tajā iegūto līdzekļu (ap 140 miljoniem latu) piešķirs LNB celtniecībai. Premjers šādu iespēju neizslēdz. Kā uzsver Kultūras ministrija, viņš paziņojis, ka lēmumu par Lattelecom privatizāciju valdība varētu skatīt tuvākajās nedēļās. Ja šie līdzekļi LNB tomēr netiks piešķirti, bibliotēku, iespējams, cels, sadarbojoties publiskajam un privātajam sektoram. "Tā ir izskatāma opcija, taču joprojām domājam, ka tas [Lattelecom privatizācijas ieņēmumi] būtu racionālākais risinājums," komentē J3b preses sekretāre Elīna Bīviņa. Gan Kultūras ministrijas, gan J3b pārstāvji iepriekš uzsvēruši - konkursā iesniegtās būvnieku tāmes pierādījušas, ka aizņēmums bibliotēkas celtniecības izmaksas nesamērīgi sadārdzinātu, tādēļ LNB uz parāda celt nevarēs. Ministru prezidents toreiz izteica bibliotēkas projektam "stingru atbalstu", gan nekonkretizējot finansējuma piesaistes avotus. "Pēc līdzšinējiem plāniem nauda bijusi paredzēta būvniecībai, un, kamēr nav valdības lēmuma, nauda tam arī tiks paredzēta," par valsts nākamā gada budžetā LNB paredzētā finansējuma - nepilnu septiņu miljonu latu - izlietojumu stāsta E.Bīviņa. Ls 70 000 tērēs J3b uzturēšanas izdevumiem, bet pārējos līdzekļus, ja reālā būvniecība nesāksies, ieguldīs, piemēram, objekta infrastruktūras projektēšanā. Vēl pirms divām nedēļām aģentūras vadītājs Zigurds Magone sarunā ar Dienu bija optimistisks, uzsverot, ka neredz principiālus šķēršļus, lai LNB jaunās ēkas celtniecība sāktos, kā plānots, šā gada 18.novembrī. Šobrīd cerības projekta būvniecības fāzi sākt laikā mazinās. E.Bīviņa uzsver: "18.novembrim jebkurā gadījumā jākļūst par pagrieziena punktu projektā - vai tā būtu pamatakmeņs simboliska ielikšana vai līguma parakstīšana, bet tai jābūt darbībai, kas vērsta uz projekta attīstību un tā likumsakarīgu novešanu līdz rezultātam. Svarīgi, lai līdz 18.novembrim visi lēmumi būtu pieņemti." Pēc KM agrāk izteikta ierosinājuma MK lēmuma par Laikmetīgās mākslas muzeja un Akustiskās koncertzāles būvniecību pieņemšana atlikta uz 2008.gadu. Šos objektus jau plānots celt privātā un publiskā sektora partnerībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Eleving Group IPO tuvojas noslēgumam

Otrdien, 8. oktobrī, noslēgsies Latvijā dibinātās finanšu tehnoloģiju uzņēmumu grupas Eleving Group sākotnējais publiskais akciju piedāvājums (IPO). Investori no Baltijas un Vācijas var parakstīties u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses