Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Riekstu nams. Viens no daudziem

Kā Lego klucīši Iļģuciema ziemeļu daļā mīlīgi kārtojas dzīvojamās mājas, lielākas un mazākas, ar zaļumiem starp tām, bez nomācoša plāna un arhitektūras šedevriem. Jaunuzceltais Riekstu nams Riekstu ielā 11 ar 15 dzīvokļiem uz to fona daudz neizceļas, kaut tiek prezentēts kā "ekskluzīva dzīvojamā māja Iļģuciema klusajā un zaļajā daļā, tikai astoņu minūšu brauciena attālumā no pilsētas centra". Šāds rekords gan šķiet iespējams vienīgi naksnīgi tukšajās Rīgas ielās.

Riekstu nams iebūvēts mājīgi šaurā Iļģuciema pagalmā, ārēji solot iekšpusē sadalītu plašumu

Plašā telpa šķietama


Tiesa, Riekstu nams izskatās nedaudz savādāk - ar apaļākām formām un lielākiem logiem, tomēr noskaņas ziņā tas iederas Iļģuciema neskaitāmo pēckara ēku kategorijā - ar necilu arhitektonisku un apdares risinājumu, diezgan nepamanāms. Pat ekskluzīvi plašie logi ēkas austrumos un rietumos izrādās mānīgi - telpa aiz tiem ir sadalīta. Ja tagad Riekstu nama svaigi dzeltenā fasādes krāsa vēl ir spilgta, tad, iespējams, pēc gadiem tā košumu zaudēs un harmoniski saplūdīs ar apkārtni, kur aptuveni vienādās proporcijās dominē zaļumi un būvapjomi. Konkrētajā vietā gan būvapjomi ir ņēmuši nelielu pārsvaru, jo Riekstu nams šķiet esam izgriezis zaļu laukumu, kas reiz klājās vecas blokmājas priekšā. Ieejas daļa ar jumtiņiem šķiet nedaudz samudžināta.

Nepretenciozam vidusslānim


Riekstu nams vizuāli liekas piemērots aspirējoša vidusslāņa ģimenēm bez ekskluzīvām pretenzijām. Tajā tiek piedāvāti trīs un četristabu dzīvokļi ar pilnu apdari. Mājai pieguļošajā teritorijā paredzēts rotaļlaukums atvasēm un pazemes autostāvvieta mammām un papiem. Pierēķiniet stāvvietas cenu -

12 000 eiro, kā arī ikmēneša apsaimniekošanas maksu - 0,40 lati par kvadrātmetru. Riekstu nama atrašanās nepretenciozajā, patīkamajā un miegainajā Iļģuciemā, netālu no Dzegužkalna, liekas esam tā lielākā priekšrocība.

Riekstu nams. Riekstu iela 11, Rīga
  • Attīstītājs: SIA Riekstu nams
  • Arhitekti: Ivo Aizupietis, Baiba Maike
  • Ģenerāluzņēmējs: SIA TOPHAUSS
  • Finansētājs: a/s Aizkraukles banka
  • Dzīvokļu skaits: 15
  • Dzīvokļu platība: 79,4 m2 - 94,1 m2
  • Dzīvokļu cena: 1980 - 2370 eiro atkarībā no apdares materiāliem
  • Plānots nodot ekspluatācijā: 2007.gada oktobrī

Ekspertu vērtējums

Juris Lasis, arhitekts **

Ikreiz, dodoties apskatīt nule radītu objektu, domās tiek salikts bildēs redzētais un atrašanās vieta ar domu atrast patīkamu pārsteigumu, ko būtu sarūpējis arhitekts... Šoreiz notikums izpalika. Nekļūdīga ir vietas izvēle - klusumā un zaļumos ietērptā iekškvartāla daļa ir patīkama. Arī fona apbūvē daudzstāvu tipveida ēkas ar gadiem ir saplūdušas ar vecajiem kokiem. Jaunās ēkas būvapjoms atbilst apkārtējai apbūvei. Ļoti sarežģīta un nepārdomāta ir ieeja un iebrauktuve apakšzemes auto novietnē. Kāpņu un pandusu "ceļu tīkls" ēkas ieejas daļā, ko papildina plastikāta un metāla konstrukcijas simfonija, rada vēl lielāku šaurības sajūtu jau tā ļoti mazajā zemes gabalā. Tas viss arī labi pārredzams no diviem pirmā stāva dzīvokļiem. Neredzu, kur šeit būtu iespēja izveidot bērnu rotaļu laukumu. Lielie logi rietumu un austrumu fasādēs varēja būt vairāk akcentēti telpu plānojumā. Dzīvokļos, kas sadalīti vairākās mazās istabiņās, nav sajūtama fasādēs redzamā "skatu panorāma". Tumšā kāpņu telpa - šoreiz, iespējams piemērots risinājums, ņemot vērā nelielo apbūves laukumu, bet nesaprotu, kāpēc lielie balkoni ir ziemeļu pusē, ar skatu uz citas ēkas logiem, bet lielos, uz plašo apkārtni vērstos logus rotā pavisam neliels balkoniņš. Par krāsu - vai ļoti koši dzeltenais vēl joprojām ir modē? Kopumā - mazā zemes gabala trūkumi šajā gadījumā pilnīgi kompensējās ar neblīvi apbūvēto vidi, kas piesātināta ar iekškvartāla parkiem, plašām bērnudārzu un skolu teritorijām.

Pēteris Bajārs, arhitekts ***

Riekstu namu pārvietojot uz citu ielu, mēs iegūtu tādu pašu Sēņu, Gurķu vai Kabaču namu. Ēka ir savdabīgs mikslis starp simetriskām un nesimetriskām lietām. Nepamet sajūta, ka ēka bijusi tornītis, bet tad vēl pāris kvadrātmetru pielipināti sānos. Plānojumi mājaslapā iezīmēti ar raustītu līniju, it kā autori nebūtu pārliecināti par to, ko paši sadarījuši. Jo var saplānot labāk, likvidējot koridorus un priekštelpas. Riekstu nams ir kārtējais projekts, kur, lai nokļūtu no guļamistabas uz tualeti, jādricelē cauri visam dzīvoklim. Citādi ēka kā ēka. Saulaini dzeltena. Vāverēm patiks.

Reinis Liepiņš, arhitekts **

Jauna ēka ir uzbūvēta nelielā parciņā. Diez vai kādam, izņemot investoru un būvnieku, no tā ir liels labums. Samazināts izsauļojums, izcirsti pārdesmit koku. Pagalmu apbūvēšana nav veids, kā pilsētā iegūt vairāk kvalitatīvas dzīvestelpas. Ēkas arhitektūra atgādina jaunos guļamrajonus Maskavā vai Kijevā. Ēkas fasādes ļoti slikti ierakstās apkārtējā apbūvē. Pret ēkas vidu novietotais panduss uz pazemes garāžu izskatās svarīgāks par pašu ieeju ēkā. Uz ziemeļiem pavērstajos stūra dzīvokļos saule neiespīdēs. Kas būs tie dīvaiņi, kas tāda veida arhitektūru vēlēsies patērēt ikdienā, tas droši vien investoram labāk zināms.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Eleving Group IPO tuvojas noslēgumam

Otrdien, 8. oktobrī, noslēgsies Latvijā dibinātās finanšu tehnoloģiju uzņēmumu grupas Eleving Group sākotnējais publiskais akciju piedāvājums (IPO). Investori no Baltijas un Vācijas var parakstīties u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses