Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Tualetes vietā - veikali un biroji

Pelēcīgi balta, nolupusi un nodrupusi sabiedriskā tualete, kas ilgāku laiku darbojās starp Kalēju, Rīdzenes un 13.janvāra ielu, jau pāris nedēļu stāv ieskauta ar plēvi apvilktu žogu. Kuru katru mirkli tualete tiks nojaukta, lai tās vietā varētu sākt īstenot firmas Namsaimnieks 9 projektu, proti, tirdzniecības, pakalpojumu un biroju ēkas būvniecību. Līdz reāliem darbiem gan paies vismaz gads, jo būs jāveic teritorijas arheoloģiskā izpēte.

Alberta laukumā jau pēc gada varētu sākties daudzfunkcionāla centra celtniecība

Zaļo skvēru saglabās


Runas par iespējamo tirdzniecības centra būvniecību blakus Alberta laukumam sākās 2000.gadā. Tad Vides aizsardzības klubs, iebilstot pret ieceri apbūvēt arī zaļo skvēru blakus tualetei, savāca 10 000 parakstus un panāca to, ka tagad uz apbūvi pretendē vien zemes gabals vecās tualetes vietā, iepretim ieejai tunelī zem 13.janvāra ielas.

Publiskā tualete gan nekur nepazudīs. Tā atgriezīsies pēc būvniecības darbu pabeigšanas, jo uzņēmumam uzlikts par pienākumu atrast tai telpas jaunajā ēkā. Tas arhitektu biroja Legzdiņš un partneri izstrādātajā sešstāvu nama projektā ir ņemts vērā.

Uzlabo skices


Projekta skices uzņēmums gan pagaidām nevēlas publiskot, skaidrojot, ka tās vēl nav galīgas, jo atbildīgās institūcijas lūgušas piestrādāt pie fasāžu risinājumiem, apstiprina Namsaimnieks 9 pārstāvis Ainārs Škapars un atklāj, ka ēkai būs sabiedrisks raksturs - pagrabstāvā atradīsies tualetes, pirmajā - tirdzniecības platības, bet pārējos stāvos pārsvarā izvietos birojus. "Taču mēs vēl pētīsim, kā Rīgā trūkst," viņš piebilst, pieļaudams, ka otrajā stāvā, varētu atvēlēt telpas arī bērnudārza grupiņai.

Projektu varētu koriģēt arī arheoloģiskā izpēte, kas tiks sākta tuvākajā laikā. Pēc tās būs skaidrs, kā notiks apbūve, tiks izsniegti tālāki saskaņojumi, saka Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas vadītājs Juris Dambis. Attīstītāji pieļauj, ka arheoloģiskā izpēte un tai sekojošā jaunās ēkas pamatu ielikšana aizņems deviņus mēnešus vai pat gadu.

Robs jāaizlāpa


Pret apbūvi šajā vietā liela arhitektu daļa neiebilst, jo tā šeit ir bijusi jau pirms kara un tagad šo neglīto robu prasās aiztaisīt. "Šī vieta nav pievilcīga, un kaut kādai apbūvei tur ir jāparādās," atzīst arī Rīgas pilsētas arhitekts Jānis Dripe, piebilzdams, ka projekta saskaņošana notikusi pirms viņa biroja izveides.

Arhitekts Pēteris Blūms gan atceras, ka savulaik, darbojoties Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un attīstības padomē, viņš ieceri nav atbalstījis, jo tad tā pretendējusi gan uz tualetes, gan skvēriņa vietu un izskatījusies "diezgan monstroza". Viņš pieļauj, ka projekta autori to ir pamainījuši un, iespējams, tagad tas izskatās labāk. "Svarīgi, lai ēka tur labi iederētos," uzsver P.Blūms, aicinot pašvaldību izmantot iespēju un izvērtēt, kādu šo centra rajonu kopumā tā vēlētos redzēt nākotnē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Eleving Group IPO tuvojas noslēgumam

Otrdien, 8. oktobrī, noslēgsies Latvijā dibinātās finanšu tehnoloģiju uzņēmumu grupas Eleving Group sākotnējais publiskais akciju piedāvājums (IPO). Investori no Baltijas un Vācijas var parakstīties u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses