Laika ziņas
Šodien
Migla
Rīgā 0 °C
Migla
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Vajadzība pēc dzīvokļa nezudīs

Sērijveida dzīvokļu cenas pirmo reizi šogad noslīdējušas zem pagājušā gada atbilstīgā perioda līmeņa — tās ir par 1,6% zemākas nekā pērn novembrī, liecina nekustamo īpašumu kompānijas Latio tirgus pārskata dati. Dienas aptaujātie eksperti uzsver — tā vairāk ir psiholoģiska reakcija, nevis objektīvi apstākļi, kas liek pircējiem atteikties no īpašumu iegādes, jo pieprasījums saglabājas augsts.

"Darbs ar klientiem nav apstājies — ļoti intensīvi tiek apskatīti iegādes objekti, sevišķi pēc izstādēm, cilvēki pieņem lēmumu par pirkumu un bankas izsniedz kredītus," Dienai stāsta Pilsētmāju institūta Urban Art attīstības direktors Ilvars Metnieks. Patlaban klientu lēmumus nosaka vairāk psiholoģiski aspekti, un "nekustamā īpašuma tirgus līdzīgi šovbiznesam kļuvis par emociju tirgu", secina I.Metnieks. "Šobrīd, pērkot mājokli, cilvēki savus nākotnes mērķus balsta ticībā. Ja tā ir un pārdevējs spēj cilvēku pārliecināt — darījums notiek!" Dzīvokļu cenu kritums otrreizējā tirgū būtu noticis arī objektīvu apstākļu dēļ, vienīgi pakāpeniskāk, norāda starptautiskās kompānijas Colliers International Baltijas partneris Mihails Morozovs. "Milzīgais padomjlaika sērijveida namu dzīvojamais fonds Latvijā ir tik vecs un nolietojies, ka par to nav vērts maksāt kredītu," uzsver speciālists. Reālu argumentu, kāpēc nekustamā īpašuma tirgū jābūt kritumam, nav, piekrīt I.Metnieks. "To rada vairāki sakritīgi apstākļi — nedaudz pārkarsusi ekonomika, neveiksmīgais pretinflācijas plāns, krīze ASV hipotekārajā tirgū un sabiedrības neuzticēšanās valdībai. Tomēr tie neviens nav pietiekami iespaidīgi, lai izsauktu nopietnu tirgus recesiju, un prognozes par 30—50% īpašuma vērtības samazināšanos ir vien cilvēku baidīšana."

Ir kur augt. Dzīvojamā platība uz vienu cilvēku (m2) dažās Eiropas valstīs
  • Dānija 43
  • Vācija 39
  • Francija 35
  • Spānija 30
  • Igaunija 29
  • Latvija 26
  • Lietuva 24
Dati: Valstu statistikas biroji

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Eleving Group IPO tuvojas noslēgumam

Otrdien, 8. oktobrī, noslēgsies Latvijā dibinātās finanšu tehnoloģiju uzņēmumu grupas Eleving Group sākotnējais publiskais akciju piedāvājums (IPO). Investori no Baltijas un Vācijas var parakstīties u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses