Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 28. oktobris
Ninona, Ņina, Antoņina, Oksana

Zaļi būvēt nozīmē domāt plašāk

Ja baidāties no publicitātes, nogaidiet ar zaļas ēkas būvniecību — ekskursanti pusotra gada laikā teju katru dienu mūs jau nomocījuši, jokojot brīdina Pasaules Dabas fonda (WWF) Nīderlandes nodaļas attīstības projektu vadītājs Jans van den Brēmers. Viņa stāsts par WWF Nīderlandes biroja ēkas — patlaban Eiropā spilgtākā ilgtspējīgas būves parauga — tapšanu ceturtdien bija viens no saistošākajiem zaļās būvniecības seminārā Rīgā.

Sabraukušie pasaules mēroga eksperti visai vienoti grāva mītu par ilgtspējīgu celtniecību kā ievērojami dārgāku procesu, uzsverot — tā vispirms prasa nopietnu, skrupulozu plānošanu, kura ļauj ar labām idejām ietaupīt krietnu summu.

"Ja mēs tagad celtu ilgtspējīgu ēku, vairākas lietas darītu citādi," Dienai stāsta J.Bremers, "brīžiem gājām par tālu vienā šaurā sfērā, piemēram, pērkot koku no Dienvidamerikas, nedomājām, ka to atved ar lidmašīnu, kura piesārņo atmosfēru ar ogļskābo gāzi. Tagad saprotam, ka vajadzēja ierīkot ūdens vairākkārtējas izmantošanas sistēmu. Svarīgs ir visu aspektu līdzsvars, ne tikai enerģijas patēriņš vai transporta izmaksas."

Vispilnīgāk ilgtspējīgas būvniecības aspektus patlaban aptverot Lielbritānijā dibinātās organizācijas One Planet Living (OPL) 10 pamatprincipi, pēc kuriem vērtē jebkura projekta draudzīgumu videi un cilvēkiem. Ilgstspējīga būve nozīmē ārkārtīgi precīzu, sīku plānošanu ne tikai celtniecībai, bet arī ēkas ekspluatācijai, Dienai stāsta Eduardo Gonsalvess, OPL globālās saziņas koordinators. "Piemērotas tehnoloģijas izvēle, pareiza ēkas novietošana pret debespusēm faktiski nemaksā vairāk, taču ļauj ekonomēt laiku, līdzekļus transportam, apkurei utt. Tā ir mājas dzīves cikla plānošana. Piemēram, jūs uzceļat koka māju ar minimālu cementa piedevu, bet piebāžat to ar enerģiju rijošām ierīcēm. Jūsu māja būs pilnīga vides katastrofa! Nepietiek tikai ar sertificētu zaļu materiālu, jādomā, kā tas tiks lietots 60 gadus, kamēr māja tiek apdzīvota," uzsver speciālists.

Pēc E.Gonsalvesa vērtējuma, zaļo materiālu dārdzība ir mīts, ko radījuši ne visai godīgi uzņēmēji, kas to izmanto kā mārketinga triku. OPL ar WWF palīdzību plāno veidot globālu tīklu, kurā ar atlaidēm piedāvātu zaļus, ilgtspējīgus būvmateriālus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses