Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Latvijai par CO2 emisijām jau garantēti 200 miljoni eiro

Latvija varētu pārdot vairāk nekā pašlaik paredzētos 40 miljonus CO2 emisijas vienību, bet pašlaik Latvijai jau garantēti ienākumi no šīs vienību tirdzniecības 200 miljonu eiro apmērā.To Latvijas Zaļās enerģijas forumā teica Vides ministrijas Valsts sekretāra vietnieks Einārs Cilinskis. Viņš informēja, ka valdība jau tuvākajā laikā varētu lemt par papildu emisijas vienību pārdošanu. Vidēji cena par vienu emisijas vienību ir desmit eiro, līdz ar to, pārdodot pašreizējos 40 miljonus emisiju, Latvija varētu nopelnīt ap 400 miljoniem eiro.

Šo naudu gan nav paredzēts izmantot apēšanai, bet gan ieguldīt citos vidi saudzējošos projektos: ēku energoefektivitātes uzlabošanai, transporta sektoram un tehnoloģiju izstrādei atjaunojamo energoresursu jomā. Pašlaik no jau saņemtā finansējuma paredzēts nosiltināt 220 ēkas, galvenokārt skolas un bērnudārzus. Paredzēts finansēt arī projektus, kas veicina pāreju no fosiliem energoresursiem uz atjaunojamiem. Šajā jomā šonedēļ Valsts sekretāru sanāksmē paredzēts izsludināt jaunus noteikumus.

Savukārt ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL) forumā paziņoja, ka viņa prioritāte ir "lielāka zaļās enerģijas izmantošana Latvijas enerģētikā, nodrošinot papildu 10 000 darba vietas. Šo mērķi ekonomikas ministrs apņēmies sasniegt, nodrošinot jaunā Atjaunojamo energoresursu likuma pieņemšanu līdz šīs Saeimas sesijas beigām. Viņš piebilda, ka zaļajiem energoresursiem sabiedrībā gan nav sevišķi augsts prestižs - šis bizness tiek vērtēts kā politiski motivēts un koruptīvs, kas atsevišķu interešu vārdā sabiedrībai izmaksā dārgi. Tomēr šo priekšstatu A.Kampars sabiedrībā ir gatavs mainīt, lai Latvijai izdotos sasniegt savu līdz 2020.gadam nosprausto vides mērķi - 40% no enerģijas gala patēriņa saražot no atjaunojamiem energoresursiem.

Pirmais solis šajā virzienā varētu būt A.Kampara pirmdien no rīta paziņotā nostāja, norādot, ka jaunajam TEC-2 dabasgāzes blokam viņš savu parakstu un piekrišanu vēl nav devis un arī nedos, kamēr nav atrisināts cietā kurināmā stacijas jautājums Kurzemē, kurā paredzēts vismaz 10% izmantot biomasu. Saistībā ar jaunā TEC-2 400 megavatu gāzes bloka būvniecību Latvijā aktivizējās zaļo ideju aizstāvji, rakstot protesta vēstules ERAB, lai tā šim projektam nepiešķirtu aizdevumu, uzskatot, ka Latvijā prioritāri jābūvē zaļā kurināmā stacija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pozitīvas vēsmas kreditēšanā

Eiropas Centrālās bankas (ECB) sāktā procentu likmju samazināšana un ekonomikas dalībnieku noskaņojuma stabilizēšanās Latvijā šovasar iezīmējusi nelielu aktivizēšanos kreditēšanā. Savukārt noguldījumu...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses