Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

PR: LAB un VAK: Latvijas sabiedrība nenovērtē ūdens nozīmi

„Latvijas sabiedrība nenovērtē savas valsts vienu no lielākajiem resursiem – dzeramo ūdeni, kuru nepietiekami lieto, piesārņo, jo pagaidām vēl neizjūt tā trūkumu,” 18.martā notikušajā Latvijas avotiem veltītajā seminārā uzsvēra Latvijas Avotu biedrības un Vides Aizsardzības kluba vadošie speciālisti, uzsverot, ka jau pēc 10 gadiem ūdens varētu būt ne mazāk stratēģiski svarīgs un dārgs kā tagad, piemēram, nafta.

Irita Bukāne, Latvijas Avotu biedrības pārstāve uzsvēra, ka daudzi starptautiskās sabiedrības pārstāvji ir uzsvēruši, ka Latvijas ir viena no bagātākajām valstīm Eiropas Savienībā saldūdens krājumu ziņā, kuru pazemes krājumi izceļas ar lielisku kvalitāti. Tai pat laikā no vairāk nekā 7000 Latvijas avotiem, no kuriem top upes un ezeri, kā arī tie atjaunina savus resursus, valsts aizsardzībā ir tikai 22.

Vides Aizsardzības kluba Viceprezidente Elita Kļaviņa uzsvēra, ka Latvijā ir novērojama katastrofāli nolaidīga sabiedrības un atsevišķos gadījumos valsts attieksme pret avotiem, jo tie tiek aizbērti, apbūvēti un, ja neietilpst 22 valsts aizsargājamo objektu sarakstā, tad to pastāvēšana ir apdraudēta. „Ja jau iedzīvotāji drīkst legāli ar būvgružiem aizbērt ezerus, lai paplašinātu savas zemes, tad mazos avotiņus neviens pat nepamana savos būvniecības vai zemes labiekārtošanas projektos,” uzsver E.Kļaviņa.

Dabas pētnieks un vēsturnieks Andris Grīnbergs informēja, ka Latvijā ir arī ļoti dažādu veidu avoti, kuriem ir sava unikalitāte un specifika kā vasarā tā ziemā un tie ir kā vizuāls baudījums, tā arī kultūrvēsturiskas vērtības un nopietns tūsrisma piesaistes un dzeramā ūdens resurss.

„Ja mēs jau šai laikā nesāksim ūdeni apzināties kā nākotnes stratēģisko resursu, tad nākotnē mums šī resursa vienkārši nebūs vai arī tas būs nekvalitatīvs, bet pašreiz vēl mēs šo situāciju varam mainīt, bet šim uzdevumam ir nepieciešams visas sabiedrības atbalsts, jo lielākā daļa no Latvijas avotiem vēl gaida aizstāvību no civilizācijas ietekmes,” uzsver I.Bukāne.

Papildus informācija:
Irita Bukāne
Latvijas Avotu biedrība
Tel. 26002263
E-pasts: [email protected]

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses