Irbe dzīvo Suntažos un ir viena no astoņām skaistu gotiņu īpašnieces Annas Volkovas brūnaļām. Fotogrāfiju konkursam iesūtīja 16 gadus jaunais Raivis: „Pats dzīvoju un mācos Rīgā, bet vasaras un citas brīvdienas bieži pavadu laukos Suntažos pie omas. Fotografēšana ir mans vaļasprieks, bet konkursos līdz šim neesmu piedalījies.
Par Latvijas brūnaļas meklēšanu uzzināju tieši tad, kad atrados laukos un nolēmu pamēģināt. Gotiņu saimniece Annas kundze ir manas omas draudzene, un viņas saimniecībā ir 8 skaistas brūnaļas un arī mazie teliņi. Irbe, manuprāt, ir Latvijas brūnaļas titula cienīga, jo ir ļoti mīlīga un paklausīga gotiņa, turklāt, dienā Irbe dod pat līdz 30 litriem piena.”
Par brūnaļām visa konkursa laikā kopā atdotas 4116 balsis, bet Latvijas brūnaļu ekspozīciju Rīgas Zooloģiskajā dārzā līdz augusta beigām apskatījuši cilvēki no visas Latvijas.
Inga Pūce, veselīga dzīvesveida kluba „Figūras Draugi” konsultante un uztura speciāliste: „AT piena akadēmija priecājas par iespēju šādā veidā cildināt Latvijas gotiņas, īpaši tradicionālās brūnaļas, kas ir viens no Latvijas tautsaimniecības simboliem un galvenais piena avots. Piens ir vērtīgs uzturvielu avots. Piemēram, tas ir viens no vērtīgākajiem kalcija avotiem. Ne velti eksperti cilvēkam ik dienas iesaka izdzert glāzi piena.”
Konkurss organizēts AT piena kampaņas ietvaros, kurā Latvijā vieni no zinošākajiem piena ekspertiem izglīto sabiedrību par AT jeb augstā temperatūrā karsētu pienu, kas ir viena no piena kategorijām. Pateicoties pielietotajai īpašajai tehnoloģijai AT piena galvenās priekšrocības ir dabīgums un tai pat laikā iespēja saglabāt svaigu, turot istabas temperatūrā.
Par AT Piena akadēmiju
AT Piena akadēmijā apvienojušies dažādu jomu eksperti: Inga Ciproviča (Dr.sc.ing., Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes dekāne), Inga Šmate (Veselības ministrijas Uztura padomes locekle), Inga Pūce (kluba Figūras draugi konsultante un uztura speciāliste), Una Statkus (Pārtikas un veterinārā dienesta Piena un olu uzraudzības sektora vadītāja), dr. Zigurds Zariņš (Rīgas Stradiņa universitātes Uztura laboratorijas vadītājs), Laila Meija (Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas dietoloģe), Ints Poškus (AS „Rīgas Piena kombināts” ražošanas un tehniskais direktors) un Dace Grava („Maxima Latvija” Procesu un kvalitātes vadības departamenta direktore.
AT piens (piena kategorijas apzīmējums) ir augstā temperatūrā karsēts un īpašās pakās pildīts piens, kas ir ļoti populārs daudzviet pasaulē, jo AT apstrādes un iepakojuma tehnoloģija nodrošina, ka, to vairākus mēnešus var uzglabāt neatvērtu istabas temperatūrā, tai pašā laikā saglabājot savu dabīgumu. Latvijā pieejami trīs zīmolu - „Lāse”, „Rimi” un „Optima Līnija” - augstā temperatūrā apstrādāts piens.
Informāciju sagatavoja:Elīna Dreimane
AT Piena akadēmijas pārstāve
T: 22050907; 67350500
[email protected]