Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Ražotāju cenas pirmajā ceturksnī pieaugušas par 10,9%

Šā gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar iepriekšējā gada atbilstošo laiku, ražotāju cenas caurmērā cēlušās par 10,9%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes informācija.Vislielākais sadārdzinājums bija vērojams ūdens ieguvē, attīrīšanā un sadalē — par 33,8%, pārtikas produktu un dzērienu ražošanā — par 22,3%, mēbeļu un citur neklasificētā ražošanā — par 20%, iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanā — par 15,1%, nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanā — par 14,6%.

Savukārt salīdzinājumā ar pagājušā gada pēdējo ceturksni šogad ražotāju cenas kopumā palielinājās par 2,6%. Daudz straujāk cenas pieauga otrreizējā pārstrādē — par 13,8%, ķīmisko vielu, to izstrādājumu un ķīmisko šķiedru ražošanā — par 10,1%, metālu ražošanā — par 8,4%, mēbeļu un citur neklasificētā ražošanā — par 7,7%, izdevējdarbībā, poligrāfijā un ierakstu reproducēšanā — par 6,6%. Vienlaikus nozīmīgākā cenu pazemināšanās bija koksnes un koka izstrādājumu, izņemot mēbeļu, ražošanā.Martā ražotāju cenas Latvijas rūpniecībā, salīdzinot ar februāri, palielinājās par 0,6%, bet, salīdzinot ar 2007.gada martu, tās pieauga par 10,5%.Martā, salīdzinot ar februāri, ražotāju cenu kopējo līmeni visvairāk, proti, par 0,4 procentpunktiem katrā nozarē, paaugstināja tarifu celšana elektroenerģijā, gāzes, tvaika un karstā ūdens apgādē un cenu kāpums metālu ražošanā. Savukārt kopējo cenu līmeni visbūtiskāk pazemināja cenu krišanās pārtikas produktu un dzērienu ražošanā, it īpaši piena pārstrādē un siera ražošanā, gatavo metālizstrādājumu, izņemot mašīnu un iekārtu, ražošanā, mēbeļu un citur neklasificētā ražošanā.Gada laikā vislielāko iespaidu uz ražotāju cenu kopējo līmeni, palielinot to par 4,3 procentpunktiem, atstāja cenu celšanās pārtikas produktu un dzērienu ražošanā. Tarifu kāpums elektroenerģijā, gāzes, tvaika un karstā ūdens apgādē kopējo cenu līmeni paaugstināja par diviem procentpunktiem. Produkcijas sadārdzināšanās mēbeļu un citur neklasificētā ražošanā kopējo ražotāju cenu līmeni pacēla par 0,7 procentpunktiem, izdevējdarbībā, poligrāfijā un ierakstu reproducēšanā, nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanā, kā arī metālu ražošanā — par 0,5 procentpunktiem katrā nozarē. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Eleving Group IPO tuvojas noslēgumam

Otrdien, 8. oktobrī, noslēgsies Latvijā dibinātās finanšu tehnoloģiju uzņēmumu grupas Eleving Group sākotnējais publiskais akciju piedāvājums (IPO). Investori no Baltijas un Vācijas var parakstīties u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses