Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Ronis uzdod PV vadībai tikties ar EK pārstāvjiem

Satiksmes ministrs Aivis Ronis uzdevis ministrijas un AS Pasažieru vilciens (PV) pārstāvjiem tikties ar Eiropas Komisijas (EK) pārstāvjiem, lai pārrunātu Finanšu ministrijas paustās bažas un publiskajā telpā izskanējušo informāciju par iespējamām jauno vilcienu līgumā attiecināmo izmaksu korekcijām.

Kā informē satiksmes ministra biroja vadītājs Aivis Freidenfelds, uz tikšanos Ronis ierosinājis pieaicināt arī Finanšu ministriju. Tikšanās laikā esot jāvienojas par turpmākajām darbībām ritošā sastāva modernizācijas iepirkuma finansēšanā un rīcībā saistībā ar noslēgto līgumu.

SM uzsver, ka Satiksmes ministrijai nav rakstiskas Eiropas Komisijas (EK) informācijas vai atzinuma par noslēgto līgumu starp PV un spāņu kompāniju CAF. Pēdējā informācija, kas saņemta no EK, ir februāra atbildes uz PV valdes uzdotajiem jautājumiem, kas ir sniegts, pirms PV un spāņu kompānija CAF noslēdza līgumu 2.aprīlī, par ko satiksmes ministrs ir informēts.

Finanšu ministrija, izvērtējot noslēgtā līguma atbilstību iepirkuma nolikumā pievienotajam līguma projektam, secinājusi, ka PV vērienīgajā jauno vilcienu iepirkumā ne tikai nav ievērojusi ministriju un citu iestāžu iepriekš oficiāli izteiktos iebildumus, lai nepieļautu būtisku izmaiņu veikšanu līgumā, bet arī nav ņēmusi vērā valdības iepriekš paustos norādījumus.

PV vadība gan noraida bažas par iespējamu līgumu punktu neatbilstību sākotnējam variantam un uzsver, ka, sludinot konkursu, bija sajaukti kopā divi līgumi - iepirkuma un uzturēšanas.

Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Nils Freivalds arī noraidīja apgalvojumu, ka CAF neatpirks vilcienus ar defektiem. "Nemaz nevar piegādāt vilcienus ar būtiskiem defektiem, un, ja kādi defekti tiek konstatēti, tos novērš un nomaina detaļas, kā tas notiek jebkur, kaut vai auto pērkot. Turklāt ir noteiktas gan garantijas, gan sodi, tas viss līgumā eksistē," uzsver Freivalds.

"No Finanšu ministrijas joprojām neesam saņēmusi nekādus objektīvus vērtējumus vai pārmetumus ar korekciju riskiem," uzsver Freivalds.

Jauno vilcienu iepirkuma kopējās izmaksas tiek plānotas 144 miljoni latu, no kuriem ES Kohēzijas fonda līdzfinansējums būs 100 miljoni latu. Savukārt otra līguma daļa paredz šo vilcienu uzturēšanu 30 gadu periodā. Kopumā līguma vērtība ir 610,76 miljoni eiro (429,24 miljoni latu).

Gadījumā, ja tiks lauzts PV un CAF līgums par jauno vilcienu piegādi, AS Rīgas vagonbūves rūpnīca un CAF vilcienu ražošanu izvietos kādā citā valstī, iepriekš sacīja RVR valdes priekšsēdētājs Valērijs Igaunis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses