Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Divi lauksaimniecības tehnikas tirgotāji sodīti par aizliegtu vienošanos

Konkurences padome (KP) par aizliegtu vienošanos ar naudas sodiem 49 164 latu apmērā,  un 124 150 latu apmērā sodījusi divus lauksaimniecības tehnikas tirgotājus - SIA Terra Serviss un SIA Preiss Agro. Konkurējošie uzņēmumi saskaņojuši lauksaimniecības tehnikas, tās rezerves daļu un servisa pakalpojumu cenas, kā arī vienojušies par tirgus sadali.

Lietas izpētes gaitā KP konstatēja, ka Terra Serviss un Preiss Agro starpā jau 2010.gada 7.aprīlī noslēgts sadarbības līgums par lauksaimniecības tehnikas izplatīšanu, kas ievērojami pārsniedz atļautas sadarbības robežas.

Tā, saskaņā ar līgumu, uzņēmumi vienojušies par lauksaimniecības tehnikas mazumtirdzniecības tirgus sadali, sadalot Latvijas teritoriju divās daļās un vienojušies nepārdot preces interesentiem no otra uzņēmuma pārstāvētās teritorijas. Līgumā Terra Serviss bija uzlikts arī pienākums ar savu konkurentu saskaņot tehnikas tirdzniecības cenu, tādējādi deformējot savstarpējo konkurenci.

Tāpat, līgumā paredzot vienotu atlaižu politiku traktortehnikas NewHolland oficiālo izplatītāju tirgotajām rezerves daļām, uzņēmumi netieši vienojās par minimālo preces tālākpārdošanas cenu. Šāda rīcība ir aizliegta, jo ļauj uzņēmumiem būt pārliecinātiem, ka konkurents cīņā par pircēju cenu nepazeminās zem noteiktā līmeņa.

Savukārt vienošanās par lauksaimniecības tehnikas servisa pakalpojumu cenām abiem uzņēmumiem ļāva paaugstināt servisa cenas.

Gan Terra Serviss, gan Preiss Agro šī gada vasarā atzītas par maksātnespējīgām. Terra Serviss nav saistību pārņēmēja, savukārt Preiss Agro naudas sods tika piemērots solidāri ar tās mātes sabiedrību Preiss, kam pieder 100% Preiss Agro kapitāla daļu.

KP šādi lēma, atsaucoties uz Eiropas Kopienu Tiesas praksi uzņēmumu atbildības noteikšanā, un lēmumā skaidro, ka Preiss Preiss Agro īpašniece varēja kontrolēt savas meitas sabiedrības lēmumu pieņemšanu, tādējādi ir solidāri atbildīga par tās veiktajiem pārkāpumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses