Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

EM rosina ieviest nodokļu brīvdienas un domāt par darbinieku noturēšanu

Saistībā ar jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 radītajām negatīvajām sekām Latvijas tautsaimniecībai Ekonomikas ministrija (EM) rosina ieviest nodokļu brīvdienas un risināt situāciju ar darbinieku noturēšanu un atlaišanu kritiskajās situācijās, aģentūru LETA informēja EM.

Ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV) piektdien iesniedza valdībā EM izstrādāto atbalsta pasākumu plānu uzņēmējiem Covid-19 ietekmes mazināšanai.

EM pēdējo nedēļu laikā organizējusi vairākas tikšanās ar dažādu tautsaimniecības nozaru organizācijām un uzņēmējiem, lai apzinātu esošo situāciju un problēmjautājumus, ar kuriem šobrīd saskaras uzņēmēji, kā arī uzņēmēju viedokli par viņiem nepieciešamo palīdzību un valsts atbalstu. Šo tikšanos laikā vairums uzņēmēju norādījuši uz diviem problēmjautājumiem - apgrozāmo līdzekļu trūkumu, kā arī darbinieku noturēšanu un atlaišanu kritiskajās situācijās. 

Apgrozāmo līdzekļu trūkuma novēršanai EM piedāvā risinājumus gan nodokļu jomā, gan operatīvi izstrādāt jaunus finanšu instrumentus. Kā nodokļu risinājums tiek piedāvāts izmantot nodokļu brīvdienas līdz vienam gadam - šāds regulējums šobrīd jau pastāv, tā piemērošanai uzņēmējiem jāiesniedz iesniegums Valsts ieņēmumu dienestā. 

Vienlaikus piedāvāts valdībai izvērtēt iespēju ieviest vairākus jaunus finanšu instrumentus - paplašināt garantiju programmu un aizdevumu programmu, kā arī veicināt riska kapitāla investīcijas.

Darbinieku noturēšanas un atsevišķos gadījumos darbinieku atlaišanu risināšanai EM piedāvā panākt vienošanos starp valdību, darba devējiem un arodbiedrībām, ka darbinieki vienkāršā veidā tiek nosūtīti bezalgas atvaļinājumā, kuriem attiecīgi finanšu nozare iesaldē saistību maksājumus līdz procesa normalizācijai. 

EM piedāvās atsevišķu nozaru darbiniekiem atbalstu apmācību organizēšanai līdz diviem mēnešiem, tādējādi saglabājot darba vietas. Tāpat svarīgi paredzēt atbalstu darbinieku pārkvalifikācijai, kā arī pārskatīt slimības lapu apmaksas kārtību.

Nemiro uzsvēra, ka ārkārtējā situācija un līdz ar to ieviestie pastiprinātie drošības pasākumi ietekmēs ikvienu un Latvijas ekonomiku kopumā. Pēc EM prognozēm, Covid-19 dēļ ekonomika var sabremzēties par vienu procentpunktu.

"Lai pēc iespējas mazinātu vīrusa izplatīšanās negatīvo ietekmi uz Latvijas ekonomiku - gan uzņēmējiem, gan darba ņēmējiem, šobrīd ir svarīga ātra rīcība un nekavējoši valdības lēmumi. Šodien iesniedzu valdībai priekšlikumus atbalsta pasākumiem uzņēmējiem koronavīrusa Covid-19 ietekmes mazināšanai uz Latvijas ekonomiku kopumā. Sagaidu, ka valsts budžetā uzņēmēju atbalstam ir pieejami līdzekļi un EM operatīvi sagatavos regulējumu atbalsta instrumentu ieviešanai," uzsvēra Nemiro.  

Jau  ziņots, ka saistībā Covid-19 izplatību Latvijā līdz Lieldienām izsludināta ārkārtējā situācija, nosakot virkni stingru ierobežojošu pasākumu. Ārkārtējā situācija būs spēkā līdz šā gada 14.aprīlim. Covid-19 Latvijā līdz šim apstiprināta 17 cilvēkiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses