Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna

FM neatbalsta priekšlikumu par priekšlaicīgas pensionēšanās saglabāšanu

Finanšu ministrija (FM) neatbalsta priekšlikumu par priekšlaicīgas pensionēšanās saglabāšanu vēl uz diviem gadiem, un šāds viedoklis tiks iesniegts arī atbildīgajai Saeimas komisijai.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija 9.novembrī vienprātīgi atbalstīja piešķirt steidzamības statusu un virzīt pirmajam lasījumam grozījumus likumā "Par valsts pensijām", kas paredz saglabāt priekšlaicīgas pensionēšanās iespējas līdz 2013.gada 31.decembrim.

Komisijas priekšsēdētāja Aija Barča (ZZS) norādīja, ka Labklājības un Finanšu ministrijām līdz 14.novembrim jāiesniedz rakstveida atzinumus par šīm normām, savukārt galīgajā lasījumā grozījumus varētu izskatīt 1.decembrī.

Kā norāda FM, ņemot vērā, ka likumprojektā paredzētās normas attiecībā uz priekšlaicīgās pensionēšanās pagarināšanu un pensiju ar atvieglotiem noteikumiem par darbu sevišķi kaitīgos un sevišķi smagos un kaitīgos un smagos darba apstākļos piešķiršanas pagarināšanu līdz 2013.gada 31.decembrim ir saistītas ar sociālo un ekonomisko situāciju valstī, kā arī, ņemot vērā vidējā termiņā sagaidāmo valsts ekonomiskās situācijas uzlabošanos, ir saprotama nepieciešamība terminēto normu pagarināšanai uz diviem gadiem.

Tomēr minēto normu īstenošana ir saistīta ar ievērojamu papildu līdzekļu nepieciešamību - 2012.gadā 7,1 miljona latu apmērā, 2013.gadā 20,1 miljona latu apmērā - valsts sociālās apdrošināšanas speciālajā budžetā. Tas savukārt negatīvi ietekmēs valsts sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta fiskālo situāciju, tādējādi vēl vairāk apdraudot speciālā budžeta stabilitāti.

FM norāda, ka, valdībā apstiprinot ministriju un citu centrālo valsts iestāžu valsts budžeta bāzes izdevumiem 2012.-2014.gadam, Labklājības ministrijas valsts sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta bāzes projektā, lai nodrošinātu speciālā budžeta līdzekļu pietiekamību valsts sociālās apdrošināšanas pakalpojumiem, plāno aizņēmumu no valsts pamatbudžeta - 2012.gadā 14,3 miljonu latu apmērā, 2013.gadā 160,3 miljonu latu apmērā un 2014.gadā 77,9 miljonu latu apmērā.

Tāpēc FM uzsver, ka situācijā, ja nepieaugs valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas valsts sociālās apdrošināšanas speciālajā budžetā un netiks veikti citi valsts sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta finansiālās stabilitātes nodrošināšanas pasākumi, tas negatīvi ietekmēs valsts sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta fiskālo situāciju. Tādējādi būs vēl vairāk apdraudēta valsts speciālā budžeta stabilitāte, īpaši situācijā, kad valsts speciālajā budžetā nav pietiekami naudas līdzekļi, lai nodrošinātu izdevumus atbilstoši spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem, un tiek prognozēta aizņemšanās no valsts pamatbudžeta.

Ņemot vērā iepriekš minēto, kā arī nepieciešamību veikt papildu valsts budžeta konsolidāciju, FM nevar atbalstīt likumprojektu, kas rada papildu negatīvu fiskālo ietekmi uz valsts budžetu, kā arī kas rada papildu negatīvu ietekmi uz valsts sociālās apdrošināšanas speciālo budžetu.

Pieņemot likumprojektā paredzētās normas attiecībā uz priekšlaicīgās pensionēšanās pagarināšanu un pensiju ar atvieglotiem noteikumiem par darbu sevišķi kaitīgos un sevišķi smagos un kaitīgos un smagos darba apstākļos piešķiršanas pagarināšanu līdz 2013.gada 31.decembrim, būs nepieciešams papildināt konsolidācijas sarakstu 2012.gadam likumprojekta aprēķinātā nepieciešamā papildu finansējuma apmērā - par 7,1 miljonu latu.

Tāpēc FM norāda, ka šī likumprojekta turpmākā izskatīšana ir iespējama, tikai paredzot tā normu ieviešanu esošā finansējuma ietvaros.

Kā ziņots, grozījumi likumā "Par valsts pensijām" paredzēs arī pagarināt esošo pensijas sākuma kapitāla aprēķināšanas kārtību, kas paredz cilvēkiem ar darba stāžu no 30 gadiem noteikt pēc vidējās algas valstī no 1996.gada līdz 2000.gadam, ja viņu alga bija zemāka par vidējo valstī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses