Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

FOTO: Cēsīs atklāta lielākā saules elektrostacija Latvijā

Pie Cēsu apvedceļa atklāta līdz šim vērienīgākā saules elektrostacija Latvijā – Cēsu SES. Tā ik gadu ar zaļo elektroenerģiju apgādās 10 000 Cēsu un tuvējo Vidzemes novadu mājsaimniecību. Jaunās spēkstacijas izveidē investēti 12 miljoni eiro Latvijas privātā kapitāla.


Atklājot Cēsu SES, Latvijas Republikas Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa uzsvēra: "Inovācijas enerģētikā un uzņēmējdarbībā iet roku rokā, tāpēc man ir patiess prieks, ka šodien atklājam līdz šim lielāko saules paneļu parku Latvijā – Cēsu SES. Šis ir viens no būtiskākajiem reģeneratīvajiem energoresursu projektiem, kas iezīmē mūsu valsts kursu zaļajā enerģētikā. Cēsu saules elektrostacija ir simbols kopīgajam ceļam uz zaļāku un ilgtspējīgāku rītdienu. Ieguldot atjaunīgajos energoresursos, mēs palīdzam samazināt klimata pārmaiņu negatīvo ietekmi, un šādi projekti ilgtermiņā stiprina mūsu enerģētisko neatkarību un tautsaimniecību, padara mūs noturīgākus pret globālajiem izaicinājumiem un kalpo sabiedrības interesēm."
Cēsu SES ar uzstādīto jaudu 19,8 MW uzsākusi darbu testa režīmā un turpmāk ik gadu saražos vismaz 20 400 MWh atjaunīgās enerģijas, kas atbilst 10 000 Cēsu un tuvējo Vidzemes novadu mājsaimniecību gada elektroenerģijas patēriņam. 
 
"Mūsu mērķis ir turpināt veicināt atjaunojamās enerģijas projektu attīstību Latvijā, iespēju robežās diversificējot enerģijas ražošanas grozu. Pieejama atjaunīgo resursu enerģija nepieciešamajā apjomā ir pamats investīciju piesaistei, jaunām darbavietām, ekonomiskajai stabilitātei. Kļūt enerģētiski pašpietiekamiem, izmantojot atjaunīgos resursus un ilgtspējīgi lietojot saražoto enerģiju, ir ambiciozs, bet vienlaikus loģisks mērķis, kas dos pienesumu katram valsts iedzīvotājam. Tas gan būs sasniedzams vien ar aktīvu vietējo iedzīvotāju atbalstu, uzņēmēju ieinteresētību un vietējo pašvaldību iesaisti," teica Latvijas Republikas klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis.
 
Saules elektrostacija Cēsīs attīstīta ar pieslēgumu sadales infrastruktūrai, tādējādi elektroenerģijas ražošana notiek tuvu tās patērētājiem – novada iedzīvotājiem un uzņēmumiem. "Varam lepoties, ka esam starp nedaudzajiem novadiem Latvijā, kur nozīmīgu daļu iedzīvotāju un uzņēmēju patērētās elektroenerģijas ražos industriāla mēroga saules elektrostacija. Pēdējos gados Cēsu novads spēris vairākus soļus, lai Latvija kļūtu enerģētiski neatkarīga valsts, un šis ir kārtējais solis, ko šoreiz veicinājusi privāta investīcija," saules elektrostacijas atklāšanā norādīja Cēsu novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs.
 
Jaunatklātās Cēsu SES īpašnieks ir pašmāju investīciju fonds "Merito Sustainable Energy Fund I" ("Merito" fonds), šobrīd lielākais saules elektrostaciju operators Latvijā. Piesaistot vairāk nekā 80 Latvijas privāto un institucionālo investoru kapitāla, fonds kopā ar atjaunīgās enerģijas projektu attīstītāju "Saules Energy" realizējis septiņu vērienīgu SES izbūvi Zilupē, Brenguļos, Inčukalnā, Carnikavā, Kalkūnē, Koknesē un Cēsīs ar kopējo jaudu 63 MW. 
 
Cēsu SES projektā investēti 12 miljoni eiro Latvijas kapitāla, tostarp "Luminor" bankas aizdevums 6,5 miljonu eiro apmērā. ""Luminor" banka labprāt atbalsta Latvijas uzņēmumus, kuru īstenotie projekti dod pienesumu un pievienoto vērtību valsts uzņēmējdarbības izaugsmei. "Merito" fonda vērienīgais projekts ir nozīmīgs Vidzemes un visas valsts mērogā ar būtisku atdeves potenciālu," uzskata llze Zoltnere, "Luminor" Korporatīvā departamenta vadītāja.
 
Saules elektrostacijas teritorijā 23 hektāru platībā izvietoti vairāk nekā 33 500 saules paneļu. Projekta ģenerāluzņēmējs ir Latvijas uzņēmums "KL Systems", kas 15 gadus īsteno vērienīgus saules elektrostaciju projektus Eiropā un citviet pasaulē.
 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses