Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega
Juridiskajā vidē iesakņojas savas profesionālās atbildības apdrošināšana

Izvēlas drošības spilvenu

"Juristu un zvērinātu advokātu profesionālās civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas apjomi ir mazi, jo šīs nozares pārstāvjiem tā ir brīvprātīga apdrošināšana. Kopumā šie apjomi Latvijas apdrošinātājiem svārstās no dažām polisēm līdz 3% no kopējā profesionālo civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas polišu klāsta," Dienai skaidro Latvijas Apdrošinātāju asociācijas prezidents Jānis Abāšins un turpina: "Savukārt atbildības limiti mēdz būt lieli, pat krietni virs 100 tūkstošiem eiro." Jāpiebilst, ka maksātnespējas administratoriem un zvērinātiem tiesu izpildītājiem profesionālās civiltiesiskās atbildības apdrošināšana gan noteikta kā obligāta, uzsver apdrošināšanas jomas pārstāvji.

Popularitāte aug

Interese par profesionālās civiltiesiskās atbildības apdrošināšanu patlaban aug. Šāda apdrošināšana "profesionālo pakalpojumu sniedzējiem dod iespēju pasargāt sevi no neparedzētiem finansiālajiem zaudējumiem, kas potenciāli varētu tikt radīti klientiem vai citām personām kļūdas vai nolaidības dēļ", šoruden medijiem skaidroja apdrošināšanas sabiedrības BALTA pārstāve Viktorija Antropova.

Atbildot uz Dienas jautājumu, vai juristi un zvērinātie advokāti savu profesionālo atbildību brīvprātīgi apdrošina arvien biežāk, BALTA Īpašuma un speciālo produktu pārvaldes produktu vadītājs Raimonds Bērziņš uzsver: "Redzam, ka interese apdrošināt savu profesionālo civiltiesisko atbildību šīs nozares speciālistu vidū palielinās – kopš 2015. gada pieprasījuma pieaugums ir aptuveni 50%. Tomēr, tā kā profesionālā apdrošināšana šīs nozares pārstāvjiem ir brīvprātīga, kopējais apdrošināto skaits tirgū joprojām ir mazs."
 

Atlīdzina zaudējumus

Informējot par to, ar kādiem gadījumiem parasti saistās atlīdzības izmaksa maksātnespējas administratoru un zvērināto tiesu izpildītāju profesionālās civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas jomā, Bērziņš skaidro: "Saskaņā ar normatīvajiem aktiem maksātnespējas administratoriem un zvērinātajiem tiesu izpildītājiem profesionālās civiltiesiskās atbildības ietvaros tiek segti trešajām pusēm nodarītie zaudējumi neatkarīgi no krimināltiesiskās atbildības."

BALTA dati liecina, ka "juristu, advokātu un maksātnespējas administratoru vidējais izvēlētais atbildības limits ir 54 tūkstoši eiro, savukārt līdz šim lielākā BALTA izmaksātā atlīdzība par maksātnespējas administratora nodarītiem zaudējumiem sasniedz 13,6 tūkstošus eiro. Visbiežāk maksātnespējas administratoriem zaudējumi tiek atlīdzināti par lēmumiem, kuru rezultātā radīti zaudējumi trešajām pusēm, bezdarbību, maksātnespējas administratora valdījumā esošajam īpašumam nodarītajiem bojājumiem un tamlīdzīgās situācijās", norāda BALTA Īpašuma un speciālo produktu pārvaldes produktu vadītājs un piebilst, ka patlaban BALTA profesionālās civiltiesiskās atbildības apdrošināšanu zvērinātajiem tiesu izpildītājiem nepiedāvā.
 

Kļūst apdomīgāki

Pieredze rāda, ka "juridisko pakalpojumu sniedzēji kļuvuši apdomīgāki un aizvien biežāk iegādājas profesionālās atbildības civiltiesiskās polises arī tad, ja likums to neprasa. Vēl pirms pāris gadiem interese bija tikai un vienīgi par likumā noteiktajām obligātajām civiltiesiskajām atbildībām", Dienai stāsta apdrošinātāja Seesam Insurance AS Latvijas filiāles mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja Renāte Vociša-Bērzkalne.

"Maksātnespējas administratoriem un zvērināto tiesu izpildītājiem profesionālā civiltiesiskās atbildības apdrošināšana ir obligāta jau septiņus gadus. Gadījumi, kad šo profesiju pārstāvjiem tiek izmaksātas civiltiesiskās apdrošināšanas atlīdzības ir dažādi – arī profesionāli strādājot, ievērojot un izpildot normatīvo aktu prasības, tomēr gadās kāda kļūme profesionālās darbības ietvaros, kam sekas diemžēl var būt tālejošas un izmaksas – dārgas. Jāuzsver, ka profesionālās darbības polise sedz nodarīto kaitējumu tikai tādā apmērā, par kādu puses, slēdzot līgumu, vienojušās. Ja nodarītais zaudējums ir lielāks nekā atlīdzība, saskaņā ar apdrošināšanas līgumu atlikusī daļa jāmaksā pašam profesionālās darbības veicējam," situāciju raksturo Vociša-Bērzkalne.

Viņa arī atklāj, ka Seesam praksē bijuši pat tādi gadījumi, ka juridiskās jomas pārstāvji, "izmantojot savu dienesta stāvokli, veic zādzības vai klientu mantas piesavināšanos. Šādas ļaunprātīgi veiktas darbības civiltiesiskās atbildības polise neatlīdzina, un šādos gadījumos zaudējumus nākas segt pašam vaininiekam".
 

Atbildība pret klientu

"Kaut arī zvērinātiem advokātiem un juristiem profesionālās darbības civiltiesiskās atbildības apdrošināšana nav obligāta, šo profesiju pārstāvji, it īpaši liela un vidēja izmēra advokātu biroji, būdami atbildīgi pret saviem klientiem, arvien biežāk labprātīgi apdrošina savu profesionālo civiltiesisko atbildību," Dienai skaidro apdrošinātāja If civiltiesiskās atbildības produktu vadītāja Uva Kaijaka.  

Patlaban var novērot tendenci, ka "advokāti un kopumā juristi rūpīgi izvērtē gan apdrošināšanas līguma nosacījumus, ar kādiem apdrošināt savu profesionālo atbildību, gan nepieciešamo atbildības limitu un tā pietiekamību", akcentē Kaijaka  un pauž viedokli, ka "zaudējumu atlīdzību izmaksu līmenis zvērinātiem advokātiem un juristiem šobrīd ir zems". 

Atbildot uz Dienas jautājumu par gadījumiem, kuros aktuāla atlīdzības izmaksa maksātnespējas administratoru un zvērināto tiesu izpildītāju profesionālās civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas jomā, If Īpašuma atlīdzību grupas vadītāja Una Vilgerte norāda: "Attiecībā uz pieteikto atlīdzību raksturu jāteic, ka galvenokārt tās saistītas ar procesuālo tiesību normu pārkāpumiem, proti, pieļautām kļūdām izsoles rīkošanas procesā, dažāda veida aprēķinos un informācijas pārbaudēs, kā arī nekvalitatīvi veiktu pārņemto mantu uzglābšanu."

Maksātnespējas administratoru un zvērināto tiesu izpildītāju profesijās pieteikto apdrošināšanas atlīdzību skaits "būtiski pārsniedz atlīdzību pieteikumu skaitu par advokātu profesionālās darbības rezultātā nodarītajiem zaudējumiem. Protams, to ietekmē fakts, ka zvērinātu tiesu izpildītāju un maksātnespējas administratoru civiltiesiskā atbildība ir obligāti jāapdrošina", akcentē 
Vilgerte.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses