Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Par 10 procentiem pieaudzis ēnstrādnieku skaits

Valsts darba inspekcija (VDI) šī gada pirmajos 5 mēnešos, salīdzinājumā ar tādu pašu periodu 2011. gadā, atklājusi par 10 procentiem vairāk ēnstrādnieku. Šogad atklāti 1127 bez rakstveida darba līguma nodarbinātie, savukārt pērn to bijis 1011, liecina VDI operatīvie dati.

Pieaudzis arī uzņēmumu skaits, kuros cilvēki tiek nodarbināti, neslēdzot rakstveida darba līgumu. Šogad par darba līguma nenoslēgšanu tika piemēroti 342 administratīvie sodi, pērn – 289. Palielinoties ēnstrādnieku skaitam un atkārtotas nereģistrētās nodarbinātības gadījumiem, par 74 procentiem pieaudzis arī piemēroto administratīvo sodu apjoms. 2012. gada 5 mēnešos piemēroti administratīvie sodi par kopējo summu Ls 432 643 (pērn šajā pašā laika periodā Ls 249 275).

Vienlaikus VDI šogad pieaudzis no darbiniekiem saņemto iesniegums skaits par pārkāpumiem darba līgumu noslēgšanā vai par tā nenoslēgšanu. Pērn 5 mēnešos VDI saņēmusi 321 sūdzību nenoslēgtu darba līgumu, savukārt šī gada 5 mēnešos –332 sūdzības.

VDI direktors Renārs Lūsis norāda: „Joprojām uzņēmumi vēlas ietaupīt, neslēdzot darba līgumus vai tos nelikumīgi aizstājot ar cita veida līgumiem, kur darbinieks zaudē virkni sociālo garantiju, bet valsts – nodokļus. VDI izsaka pateicību visiem, kas ziņojuši par nodarbināšanu bez rakstveida darba līguma. Pieaugošais ziņojumu skaits no sabiedrības ir labs signāls, ka tai nav vienaldzīga valsts ekonomika un ar to saistītā sabiedrības labklājība. Gribētos arī no uzņēmēju puses, kas atrodas pelēkajā sektorā, sagaidīt ilgtermiņa domāšanu, kas vērsta uz pievilcīgāku darba apstākļu radīšanu darbiniekiem. Ne bez viņu līdzdalības ir notikusi arī darbaspēka aizplūšana no Latvijas, jo ne tikai ilgstošie bezdarbnieki, bet arī darbinieki, kas saskārušies ar Latvijas uzņēmumu nelikumībām, izvēlas meklēt darba iespējas ārpus valsts.”

Lai nodrošinātu iespēju operatīvi un ērti paziņot VDI par nereģistrētās nodarbinātības gadījumiem, izveidota e-pasta adrese [email protected], kā arī iespēja ziņot tiešsaistē VDI interneta mājas lapā www.vdi.gov.lv. Par nereģistrētās nodarbinātības faktu iespējams ziņot arī uz anonīmo uzticības tālruni 67312176.

VDI atgādina, ka neslēdzot rakstveida darba līgumu, darbinieks zaudē sociālās garantijas, piemēram, tiesības uz apmaksāto atvaļinājumu, bezdarbnieka pabalstu, apmaksātu darba nespējas lapu, kā arī riskē nesaņemt darba algu.

Pirmajā reizē par nodarbināšanu bez rakstveida darba līguma VDI soda ar administratīvo sodu no Ls 750 līdz Ls 5000. Konstatējot, ka uzņēmumā bez rakstveida darba līguma gada laikā atkārtoti ir nodarbināti cilvēki, VDI var piemērot administratīvo sodu no Ls 5000 līdz Ls 10 000.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses