Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Pirmās cenas eiro varētu parādīties nākamā gada rudenī

Preču un pakalpojumu cenas un tarifus gan eiro, gan latos paredzēts uzrādīt trīs mēnešus pirms eiro ieviešanas dienas un sešus mēnešus pēc tās, paredz Valsts sekretāru sanāksmei pieteiktais eiro ieviešanas likumprojekts. Pieņemot, ka eiro ieviešanas diena ir 2014. gada 1.janvāris, pirmās cenas eiro Latvijas iedzīvotāji varētu ieraudzīt nākamā gada 1.oktobrī, vēsta laiksraksts Dienas Bizness.

Eiro un latus vienlaicīgi varēs izmantot divus nedēļas pēc eiro ieviešanas, cenas abās valūtās būs deviņus mēnešus.

Paredzot trīs mēnešus pirms eiro ieviešanas dienas uzsākt cenu un tarifu atspoguļošanu, tiek dota iespēja uzņēmumiem pārveidot visus kases aparātus un kases sistēmas darbam ar eiro, skaidro Finanšu ministrija (FM). Savukārt divu nedēļu vienlaicīgās apgrozības termiņš noteikts, izvērtējot citu jauno eiro zonas valstu praksi – Igaunijas, Slovākijas un Slovēnijas, kurās tika noteikts divu nedēļu vienlaicīgās apgrozības periods. Turklāt Igaunijas pieredze liecina, ka jau divās nedēļās pēc eiro ieviešanas vairāk kā 90% darījumu tiek veikti eiro.

Vienlaicīgi divu nedēļu periods samazina pakalpojumu sniedzēju – tirgotāju, transporta, sabiedriskās ēdināšanas, medicīnas, u.c. nozaru izmaksas un slogu, nodrošinot divu paralēlo valūtu naudas darījumu pakalpojumus, skaidrots likumprojektā. Šajā laikā komersantiem, saņemot latus, kā atlikums jāizdod eiro. Termiņš cenu norādīšanai eiro pirms eiro ieviešanas varētu būt arī ilgāks, norāda Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas izpilddirektors Noris Krūzītis. «Jāņem vērā psiholoģiskās nianses, iedzīvotāji pašlaik pērk preces un pakalpojumus par zemākām cenām, bet tad tie paši pakalpojumi maksās vairāk,» viņš skaidro. To, cik ilgs laiks būtu nepieciešams, N. Krūzītis gan neņemas minēt.

Laiks pierašanai pie jaunajām cenām eiro būs pietiekams, saka Maxima Latvija preses sekretārs Ivars Andiņš. Pēc viņa teiktā, eiro kurss Latvijas iedzīvotājiem jau tagad ir labi zināms, turklāt atšķirība ar lata vērtību nav tik liela, kā, piemēram, Igaunijā ar kronu. Eiro konvertācijas kursu Latvijai nosauks Eiropas Savienības Padome, un plānots, ka tas notiks 2013. gada jūlijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses