Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

VDI: No pieķertajiem valsts uzņēmumiem vienīgi Lattelecom neatzīst nelegālo nodarbinātību

Ir skaidras atšķirības, vai uzņēmums ar darba darītāju slēdz darba ņēmēja līgumu vai uzņēmuma līgumu, taču no valsts uzņēmumiem vienīgi Lattelecom to nesaprot, norāda Valsts darba inspekcijas (VDI) pārstāvis Aivis Vicinskis.

"Lattelecom VDI konstatēja, ka tā saucamie uzņēmumi jeb privātpersonas, kas ar Lattlekeom bija slēgušas uzņēmumu līgumu ir pakļautas vienai privātpersonai, tie tai sniedz atskaites, ievēro iekšējos uzņēmuma noteikumus, ierodas noteiktā darba laikā un uzrāda citas pazīmes, kas liecina par tādām darba attiecībām, kādas pastāv starp darba devēju un darba ņēmēju," viņš stāsta.

Papildus VDI uzmanību izpelnījusies situācija, ka vienā Lattelecom uzņēmuma telpā puse no strādājošajiem bijuši "uzņēmēji", bet puse - darbinieki. "Kāpēc vienai pusie nepienākas atvaļinājumi, slimību pabalsti un citi labumi, bet otrai pienākas," retoriski jautā VDI pārstāvis.

VDI norāda, ka uzņēmuma līgumā darba rezultātam jābūt noteiktam konkrēti, piemēram, izstrādāt mācību materiālu un tas nevar būt vispārīga darba veikšana. Turklāt līguma izpildes rezultātu jānodod ar pieņemšanas – nodošanas aktu.

Tāpat uzņēmuma līguma izpildi fiziska persona veic, izmantojot savus resursus, tajā skaitā telpas un iekārtas, kā arī patstāvīgi veic pakalpojumu ārpus darba tiesiskajām attiecībām, pamatojoties uz uzņēmuma līguma nosacījumiem, bet darba izpildītājam nav jāpakļaujas pasūtītāja rīkojumiem un darba kārtībai un līguma puses ir uzskatītas par vienādi "spēcīgām".

Aivis Vicinskis norāda uz vienkāršu piemēru, kas atšķir uzņēmēju no darbinieka - "ja jākrāso māja, uzņēmējs saņem darba termiņu un nosaka cenu, bet šajā termiņā pats par saviem materiāliem pats sevis noteiktajā grafikā darbu veic, taču uzņēmuma darbinieks darbu veic uzņēmuma noteiktajā darba laikā izmantojot uzņēmuma otu un krāsas."

Viņš norāda, ka problēmas iepriekš bijušas novērotas arī citos valsts un pašvaldības uzņēmumos, bet vienīgi Lattelecom šo atšķirību nav izpratuši, kā rezultātā viena lieta ir pārsūdzēta VDI, otra jau nonākusi līdz administratīvajai tiesai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses