Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 25. jūnijs
Maiga, Milija

FOTO: Oriģinālu slēpņu Latvijā netrūkst

Geocaching jeb slēpņošana kā specifisks aktīvās atpūtas veids radās pirms pārdesmit gadiem Amerikā un ļoti ātri iekaroja popularitāti visā pasaulē, arī Latvijā pulcējot arvien vairāk piedzīvojumus alkstošo. Pēc slēpņa devās arī Dabas Diena.

No apmēram 3000 Latvijas aktīvo slēpņu piedzīvojumus garantē daudzi. Daļa no tiem izvietoti objektos, kas nav atzīmēti ceļvežos un atrodas tālu no tūristu takām, bet ir vesela ceļojuma vērti. Daļa paslēpti pilsētvidē tā, ka piekļūšana tiem ir vesels piedzīvojums. Lai uzdevumus risinātu, dažreiz vajadzīga tikai izdoma un pacietība, ko neapšaubāmi ielicis arī pats slēpņa autors. Dažreiz būs vajadzīgs spēks, drosme, īpašs ekipējums un prasmes.

Ir slēpņi un slēpņu sērijas, kas garantēs lielisku pārgājienu un skaistu vietu apskati, piemēram, pārgājiens gar Amatas krastu, multislēpņi Siguldas apkārtnē vai Jelgavas orientēšanās poligonā. Tiem, kam patīk mazliet asākas izjūtas, piemērots būs veselas dienas piedzīvojums Cenas tīrelī, kur Slapjā kaķa uzdevums vasarā izpildāms peldot, rudenī, iespējams, vienīgais variants būs pārvietošanās ar gumijas laivu, bet ziemā visvieglāk veicams, kad purvs aizsalis un pa to var slēpot. Oriģinālu slēpņu tiešām netrūkst. Partizānu bunkurs, kas paslēpts zem celma. Vecs mednieku namiņš Slīteres nacionālajā parkā. Meža vidū, kokos ieaugusi, nekurienē pamesta pareizticīgo baznīca pie Gulbenes. Batuts purvā un tā tālāk...

Aktīvs slēpņotājs Valts Vīze, kas pats publicējis aptuveni simts punktu, saka, ka slēpņošana ir ļoti vispusīga, kur katrs var atrast sev kaut ko interesantu. Kad pats bija visus sarežģītos slēpņus Latvijā paņēmis, sāka veidot savus. Arī lielākā daļa viņa likto slēpņu būs sasniedzami tikai tādiem, kam ir prasmes un nepieciešamais ekipējums, lai uzkāptu augstu kokā vai kādā īpašā vietā pilsētvidē. Kopā ar domubiedriem viņi ir izveidojuši grupu Terrain Team, kurā ir apvienojušies kāpēji, un slēpņus izlikuši arī Itālijas un Francijas klintīs grūti sasniedzamās vietās. Vairāki slēpņotāji atzīst, ka kopumā Latvijā, salīdzinot ar citām vietām, ir daudz grūti sasniedzamo slēpņu. Valts ir izveidojis interesantu slēpņu sēriju Vaiņodē, kura sākotnējo ideju neatļāva realizēt. "Vēlējos slēpņus izlikt tā, ka uz kartes tie attēlotu ugunskrustu. Mans mērķis bija izstāstīt pozitīvās lietas par šo zīmi, kas vēsturiski vairākām tautām apzīmē sauli, gaismu un aizsardzību. Taču pēc vairāku mēnešu pārdomām Geocaching vadība nolēma neļaut šo projektu publicēt šādā izskatā. Nācās divus ugunskrusta zarus iztaisnot un vairāku slēpņu aprakstus pārveidot," stāsta Valts.

Plašāk lasiet trešdienas, 13.novembra, laikraksta Diena pielikumā Dabas Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Dabas aizsardzības panākumus atzīmējot

Dabas aizsardzības pārvalde un saistītās organizācijas šogad atzīmē 20 gadus, kopš Latvija iestājās Eiropas Savienībā un pievienojās Natura 2000 aizsargājamo teritoriju tīklam.

Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena