Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Ilustratīvs attēls

Par šī gada putnu izraudzīta mežirbe

Latvijas Ornitologu biedrība par 2019.gada putnu izvēlējusies mežirbi jeb Bonasa bonasia, Latvijas radio raidījumā Zināmais nezināmajā sacīja biedrības priekšsēdētājs Viesturs Ķerus.

Kopš 2005.gadā sākta ligzdojošo putnu uzskaite, kuras laikā secināts, ka meža irbes populācija ir samazinājusies par aptuveni 80%. Ķerus norādīja, ka pērn sākta mežirbes aizsardzības plāna īstenošana.

Mežirbe ir balti raibs putns, kas ir baloža izmērā un labi maskējas. Šos putnus parasti vieglāk sadzirdēt, nevis ieraudzīt. Mežirbi var redzēt daudzveidīgos mežos, tuvāk zemei, kur ir krūmi vai lazdas. Mežirbes ārpus valsts teritorijas nemigrē, tādēļ meža daudzveidība sugas izdzīvošanai ir īpaši nozīmīga. Šīs sugas tēviņiem ir melna rīkle ar baltu josliņu apkārt, virs acs - kails sarkans pusmēness veida laukums. Savukārt mātītēm nav melnās rīkles un tās kopumā brūnganākas.

Gada putna akcijas galvenais uzdevums ir iepazīstināt sabiedrību ar to, ka šāds putns eksistē, kā arī nepieciešamību to aizstāvēt. Tāpat cilvēki īpaši aicināti ziņot šī putna novērojumus.

Ķerus norādīja, ka šogad gatavojas publicēt pētniecisku rakstu par mežirbes populācijas samazinājumu Latvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ko nogaršot Pjemontā?

Šis Itālijas ziemeļrietumu nostūris arvien tiek slavināts kā izcils gardēžu galamērķis. Pjemonta ir paradīze labas garšas meklētājiem. Tieši tur, Bra pilsētā, nobāzējusies Slow food mītne un atrod...

Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena