Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 8. septembris
Ilga

Samazinās lauku putnu populācijas

Lauksaimniecības intensifikācija izraisa bioloģiskās daudzveidības samazināšanos Eiropas lauksaimniecības zemēs, tostarp Centrāleiropas un Austrumeiropas valstīs, kuras līdz šim ir uzskatītas par būtiskiem atbalsta punktiem bioloģiskajā daudzveidībā lauksaimniecības zemēs.

Pievienojoties Eiropas Savienībai (ES), jaunajās dalībvalstīs strauji pieaug lauksaimniecībā balstīta ražošana, vienlaikus palielinoties arī izdevumiem agrovides un klimata shēmām.

"Pētījuma rezultāti liecina, ka, neraugoties uz Eiropas Savienības vides tiesību aktiem, kuri vērsti uz apdraudēto sugu populāciju stāvokļa uzlabošanu, lauku putnu populācijas sarūk," secina pētījuma līdzautors – Latvijas Ornitoloģijas biedrības ligzdojošo putnu uzskaišu zinātniskais vadītājs, bioloģijas doktors Ainārs Auniņš, vienlaikus izsakot pateicību brīvprātīgajiem putnu uzskaišu veicējiem Latvijā. 

"Viena no sugām, kurai populācija pieauga līdz 2004. gadam, bet pēc tam seko samazinājums, kas ir īpaši straujš pēdējos desmit gados, ir lukstu čakstīte. Šai sugai ir vajadzīgas zālāju un atmatu platības, kas ir gājušas mazumā," uzsver A. Auniņš. 

Balstoties ilgtermiņa putnu uzskaišu datos par lauku putnu populācijām septiņās Centrāleiropas un Austrumeiropas valstīs – Bulgārijā, Čehijā, Igaunijā, Latvijā, Lietuvā, Polijā, Ungārijā –, pētnieki secinājuši, ka pēc iestāšanās ES ir vērojams lauku putnu populāciju sarukums. Izpētīts, ka negatīva ietekme uz lauku putniem bijusi arī agroķīmijas izmantošanas pieaugumam lauksaimniecības zemēs. 

Uzsverot lauku putnu populāciju apdraudētību un bioloģiskās daudzveidības sarukumu kopumā, pētnieki vienlaikus norāda uz nepieciešamību pārskatīt pašreiz spēkā esošo lauksaimniecības politiku jaunajās ES dalībvalstīs, veicinot videi saudzīgākas prakses. Latvijas gadījumā īpaši svarīgi lauksaimniecības zemēs ir atjaunot un uzturēt mitrājus. "Esošie Eiropas Savienības lauku attīstības līdzekļi netiek mērķtiecīgi izmantoti bioloģiskās daudzveidības saglabāšanai, tādēļ ir nepieciešami jauni, precīzāk mērķēti pasākumi," uzsver biologs. 

Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB) ir lielākā dabas organizācija Latvijā, kuras aptuveni 800 biedri veic savvaļas putnu izpēti un kura tiecas saglabāt to dzīvotnes Latvijā, rūpējoties par dabas daudzveidību cilvēku un putnu labklājības vārdā. 

Par putnu daudzveidību biedrība iestājas kopš 1985. gada. Izdod vienīgo žurnālu par putniem latviešu valodā – Putni Dabā. Ir starptautiskās putnu aizsardzības organizācijas BirdLife International pārstāve Latvijā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena