Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
Šobrīd politiskajā vidē nav tāda piedāvājuma, kurš spēj konkurēt ar esošo Rīgas vadību, uzskata Bondars

Bondars nevedīšot Trojas zirgu Rīgā

Par Latvijas Reģionu apvienības un partijas Latvijas attīstībai iespējamo kopīgo startu pašvaldību vēlēšanās Rīgā un zemūdens akmeņiem, kas ar to saistīti, Latvijas Reģionu apvienības valdes priekšsēdētāju Mārtiņu Bondaru izvaicā Agnese Margēviča.

Fragments no intervijas

Pirms jūs intervēt, sazinājos ar SKDS direktoru Arni Kaktiņu. Viņš saka, gaisā virmo un cipari rāda, ka Andra Amerika un Nila Ušakova koalīcija 3. jūnija vēlēšanās Rīgas domē var neiegūt drošu vairākumu. Pārsvars ir, bet statistiskās kļūdas rāmjos, tāpēc viņi nevarot gulēt mierīgi. Līdz ar to "zelta kārti" pie teorētiska salikuma, kurā Saskaņa un Gods kalpot Rīgai! vieni paši nevar izveidot koalīciju, var iegūt vēl kāds trešais spēks. Tas uzliek ļoti lielu atbildību tām partijām, kuras pieteiksies konkurēt uz Rīgas domes vadību – ir svarīga to motivācija, to attieksme pret esošo domes vadību un diagnoze, kādu tās nosaka Ušakova un Amerika darbībai. Vai jūs ietu kopā ar partiju Latvijas attīstībai uz Rīgu, ja jums nebūtu apsolīts, ka jūs būsiet mēra kandidāts?

Kad intervija iznāks? Vienkārši, lai es saprastu to laika limitu. [Intervija notiek 27. janvārī, un prognozēts, ka otrdienas, 31. janvāra, vakarā Latvijas Reģionu apvienības pārstāvju sapulcei jāizlemj, vai piekrist sadarbības līguma nosacījumiem un kopīgam sarakstam ar Latvijas attīstībai]. Es izstāstīšu to kopējo situāciju. Ja tas būtu ceturtdien, tad es varbūt…

…taisnība jāsaka vienmēr. Cik svarīgi jums ir būt šī kopīgā saraksta mēra kandidātam?

Tas varbūt kādam citam ir svarīgi. Tas ir tas, uz ko mani cilvēki mudina – šo lēmumu pieņemt, šāda lēmuma nav un šobrīd nav runa par to – viens vai otrs kandidāts, runa ir par visaptverošu piedāvājumu, kurš spēj konkurēt ar esošo Rīgas vadību. Jo šobrīd politiskajā vidē nav tāda piedāvājuma. Šobrīd Reģionu apvienība strādā ar partneriem, lai mēs izveidotu tādu piedāvājumu Rīgai, kurš ir patiešām konkurētspējīgs ar pie varas esošo piedāvājumu, tas ir, ar esošo situāciju.

Kas ir tie partneri bez Latvijas attīstībai? Neslēpsim, Dienai ir izdevies iepazīties ar abu partiju līguma projektu, un 63 vietas sarakstā plānots sadalīt tā: pa 16 katrai no partijām un 31 vieta neatkarīgajiem kandidātiem.

Jūs esat labi informēta, gandrīz jums taisnība, ar nebūtisku nobīdi. Tas koncepts, par ko mēs runājam, ir, ka pēc būtības politika nav tikai politiķiem vai politiskajām partijām. Politika, it sevišķi pašvaldību līmenī, – tas ir atvērts jautājums arī sabiedrībai, arī cilvēkiem, kuri ir gatavi ziedot savu laiku, zināšanas un enerģiju, lai ieguldītu tos vai nu savas vides sakārtošanā, vai uzlabošanā, vai kādu jaunu mērķu un uzdevumu sasniegšanā.

Jā, ir cilvēki, kuri atbalsta tās idejas, kuras atbalsta divi politiskie spēki attiecībā uz to, kā viņi redz ekonomisko attīstību valstī kopumā, kā viņi redz nacionālās drošības jautājumus, reģionālās politikas jautājumus, cilvēkbrīvības jautājumus. Tie ir fundamentāli jautājumi, par ko mēs nerunājam programmās un par ko mēs nerunājam pašvaldību vēlēšanu kontekstā kopumā. Tie ir cilvēki, kuru skatījums neiet pretrunā ar to, par ko mēs iestājamies. Ir kopējas apņemšanās par to, ka, ja jau mēs strādājam kopā un ejam kopā uz vēlēšanām, tad pēc vēlēšanām, neskatoties uz iznākumu – pozitīvs, ne tik pozitīvs, labs, vidēji labs, attiecīgi mēs turpinām strādāt kopā nākamos četrus gadus. Tā nav opcija, ka kāds no, piemēram, kandidātiem, vienalga – partijisks, nepartijisks, no partijas varētu atšķelties un izveidot atsevišķu, teiksim, viedokļu grupu.

Kā jūs pret to nodrošināsieties? Mums cilvēki ir gājuši baznīcā, mums cilvēki ir parakstījušies – tas nestrādā.

Agnese, zināt ko, ir tā –

ja cilvēks ir vienreiz piekrāpis, viņš vai viņa var piekrāpt arī otro reizi,

 tāpēc tie cilvēki, kuri redzēs kāda cilvēka parakstu un dokumentu, kur ir apņemšanās darīt kaut kādas lietas, un, ja cilvēks to būs pārkāpis, tad acīmredzot šī cilvēka reputācija būs cietusi no šī. Es uzskatu, ka to cilvēku, kuri nāks sarakstā un kuri kandidēs uz Rīgas vēlēšanām no mūsu saraksta, rūpēm par savu reputāciju ir jābūt daudz augstākām nekā tam parakstītajam dokumentam.

Jā, bet jautājums ir, vai jūs personiski viņus pazīstat un esat vismaz Reģionu apvienības proporciju atlasījis? Vai arī tie ir Jaunupa, Pūces izvēlēti, kaut kādu potenciālo sponsoru piespēlēti?

Es domāju, ka šobrīd ir pāragri runāt par sarakstu kopumā, jo šobrīd vēl 63 cilvēku saraksts nav sastādīts. Šobrīd ne par saraksta līderiem, ne par sarakstu kopumā nebūtu pareizi runāt, jo pēc būtības tāda nav, saraksta kā tāda. Ir ieskicēts, ir skaidrība par cilvēkiem, kuri varētu būt šajā sarakstā, bet, lai mēs šobrīd ļoti konkrēti runātu par to: vārds, uzvārds, esošais ieņemamais amats, esošā politiskā pieredze vai politiskās, ja tā var teikt, ambīcijas attiecībā uz to, ko vēlas izdarīt, esot Rīgas domē, šobrīd par to runāt ir pāragri. Sadarbības līgumā, kuru, iespējams, mēs parakstītu tuvākajā laikā, ir veto tiesības abām pusēm uz jebkuru no kandidātiem.

Rīgā jau runā, ka šis veidojums tiks izmantots kā tāds "Trojas zirgs", lai iespēlētu no sponsoru puses kontrolējamus, politikā nepieredzējušus cilvēkus, kuri būs šīs "zelta kārts" gadījumam, ja Amerikam ar Ušakovu kaut kādā salikumā pietrūks šo te dažu uzticamu balsu.

Es pats personīgi... Jūs esat pirmā, no kuras es dzirdu kaut ko tādu par mani vai par manis vadītu politisko spēku, vai par tiem cilvēkiem, ar ko mēs sadarbojamies. 


Visu interviju ar Mārtiņu Bondaru lasiet laikraksta Diena trešdienas, 1.februāra, numurā!

Top komentāri

Daina
D
Izskatās ka Margevicas kundze kā vienmer megina ne no ka uzspust ziloni vai sencasicu. Laikam vel nav aizmirsusi pietik.com laikus. Izskatas pec Saskanas pasutijuma raksta!
Alla Borisovna
A
Tas viss ir jauki, bet viņiem Rīgā nav nekādu izredžu, manuprāt. Nule redzēju dažas Saskaņas/GKR priekšvēlēšanu reklāmas. Viņi runā tikai par to, ko sauc par "atbildīgu sociālo politiku", t.i. - bezmaksas braukšanu transportā pensionāriem un skolēniem un tā joprojām. Ko var piedāvāt konkurenti? Runāt par "veiksmes stāstu"? Piedāvāt arī Rīgā veikt optimizējošu konsolidāciju?
Trollis JT
T
Kāpēc jāved Rīgā vēl Trojas zirgu, ja tur vairāki tādi jau ir priekšā?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē