Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Lai mazinātu iedzīvotāju nabadzību, jāpaveic vēl ļoti daudz

Bezdarbnieku apmācības sistēmu nepieciešams pilnveidot, jo ne vienmēr tiek ņemtas vērā darba tirgus prasības, uzsver labklājības ministrs Jānis Reirs (Vienotība) intervijā Magdai Riekstiņai.Fragments no intervijas:Vai, nonākot no finanšu ministra amata labklājības ministra amatā, radies iespaids, ka sociālekonomiskā situācija ir smagāka, nekā iepriekš domājāt? Labklājības ministrija (LM) tomēr ir tā, kam jāstrādā ar vissarežģītākajām situācijām, kādās nokļūst iedzīvotāji.

Iepriekšējā valdībā man bija cieša sadarbība ar toreizējo labklājības ministru Uldi Auguli un veselības ministru Gunti Belēviču, tā ka sociālekonomiskās problēmas man ir zināmas. Arī tas, ka vadīju Saeimas Budžeta komisiju, ļāva ieskatīties sociālekonomiskajās problēmas, turklāt es allaž esmu centies tikties ar vēlētājiem reģionos. Varu teikt, ka zinu, kā Latvijā dzīvo cilvēki. Arī tagad, strādājot labklājības ministra amatā, jau esmu ticies, piemēram, ar pensionāru organizācijām.

Veidojās dialogs?

Jā, noteikti. Manuprāt, risinājums ir godīga saruna – pateikt to, ko vari paveikt, un nesolīt to, ko nevari. Godīgumu cilvēki saprot. Skaidrs, ka ir problēmas, ir smagas situācijas un problēmas jāmēģina risināt, bet cilvēkus nedrīkst mānīt. Ja kaut ko apsoli, tad tas jāizdara.

Ir bijuši gadījumi, ka ministri nevar savas idejas īstenot, jo pietrūkst atbalsta valdībā.

Tāpēc nedrīkst solīt to, kas ir ārpus iespēju robežām. Gribu gan uzsvērt, ka vēlos valdībā turpināt starpministriju sadarbību, neraugoties uz politisko piederību. Man, kad strādāju finanšu ministra amatā, daži teica: "Ko tu satraucies par veselības budžetu, tas taču nav tavas partijas pārziņā", bet veselības aprūpe ir viena no smagākajām problēmām sabiedrībā, un tā jārisina neatkarīgi no politiskās piederības.

Strādājot finanšu ministra amatā, bieži uzsvērāt nepieciešamību mazināt iedzīvotāju materiālo nevienlīdzību. Kā no labklājības ministra skatpunkta raugāties uz nevienlīdzības problēmu?

Pēdējā laikā kā negatīvs aspekts tiek minēts tas, ka pieaug nabadzības riska līmenī esošo cilvēku skaits. Pozitīvais ir tas, ka samazinās nabadzībā dzīvojošo cilvēku skaits, nevis cilvēki no vidējā slāņa pāriet uz nabadzības riska grupu. Uztraukumam nav iemesla. Tas būtu tāpat kā uztraukties, ka cilvēks no mācībām 1. klasē pārgājis uz mācībām 2. klasē. Tas taču ir normāls dzīves ritums. Problēma būtu, ja cilvēks no 3. klases tiktu pārcelts atkal uz 2. klasi. 

Ienākumu nevienlīdzība Latvijā gan aizvien ir nopietna problēma. Eiropas līmenī tiek uzsvērts, ka Latvijā pieaug plaisa trūcīgo un turīgo cilvēku vidū. Risks ir arī tas, ka algu un pensiju pieauguma temps nav vienāds, pensiju indeksācija ir lēnāka par algu kāpumu. Protams, lielāks risks tas būtu tad, ja patlaban būtu inflācija. Patlaban risks ir mazāks, jo inflācijas nav. Tomēr nevienlīdzības mazināšanā svarīga ir mazo pensiju palielināšana, un es uzsveru, ka jādomā par to, kā palīdzēt cilvēkiem, kuriem ir mazas pensijas, lai gan ir liels nostrādāto gadu skaits. 

Jūsuprāt, ir iespēja pielikt kādu konkrētu summu pie ikvienas nelielās pensijas?

Pareizais ceļš būtu to saistīt ar stāžu, teiksim, piemērot ilgam stāžam lielāku koeficientu. Mēs nerunājam par visām mazajām pensijām, jo tie cilvēki, kuri savas dzīves laikā vispār nav maksājuši sociālo nodokli, ir cita pensionāru grupa. Vispirms uzmanība jāpievērš cilvēkiem, kuriem ir liels darba stāžs, bet maza pensija. Ir izveidota darba grupa, un LM līdz augustam vērtēs iespējas, kā šo jautājumu risināt. Arī valdībā panākta vienošanās, ka šis jautājums jārisina.  

Kas plānots, lai uzlabotu patlaban vēl strādājošo cilvēku finansiālo situāciju?

Viens darba virziens ir saistīts ar trešā bērna politiku. Tas ir minēts valdības deklarācijā. Iepriekšējos gados jau sniegta diezgan liela palīdzība, bet tā nebija savstarpēji koordinēta, katrs speciālists autonomi mēģināja palīdzēt daudzbērnu ģimenēm. Ir daudz dažādu pabalstu un atbalsta mehānismu, bet nav sistēmas. Mēs vispirms izvērtēsim, kas jau iedots, un turpmāk palīdzību koncentrēsim tieši uz ģimenēm ar trim, četriem un vairāk bērniem. Vērtējot, kāds nodrošinājums Latvijā ir ģimenēm par pirmo bērnu, jāsaka, salīdzinot ar kaimiņvalstīm, mūsu valstī nodrošinājums ir labs. Savukārt Igaunija īsteno politiku, kas vērsta uz otro un trešo bērnu ģimenē, un tas ir ceļš, kas Latvijai jāiet.

Visu interviju ar labklājības ministru Jāni Reiru lasiet pirmdienas, 14.marta, avīzē Diena!

Top komentāri

Spidola
S
Lai mazinatu latvija esoso neiedomajamo nabadzibu, kur, lielaka dala iedzivotaju jaizdzivo ar nieka 200-300 eiro menesi , ir nekavejoties javeic Latvijas valsts politiskarezima reformas jo si pedejo 25. gadu banditu, zaglu, slepjkavu izveidota politiska sistema ir noziedziga un amorala, ir jaizmet no valsts dzivokliem Rumpis, Vikene, Zatlers, ir janonem viniem visas privlegijas, nepelniti lielas pensijas, miesassargi, valsts automasinas, ir jasamazina ministru, ierednu, politku, prezidenta algas par 50-70%, ir jarevide visi Latvija esosie likumi, kuros ir iestradatas amoralas tiesibu normas, lai tikai pilditu ierenu, ministru, prezidenta, Saeimas deutatu, Latvijas diplomatu, politku alkatigas rikles uz tautas rekina. Latvijas valsts un latviesu tautas lielakie ienaidnieki ir Latviajs prezidenti, mnstri, ieredni, Saeimas deputati, kur pedejos 25. gadu sto vien dara ka apzog latviesu tautu, izlaupa latviajs valsti un iznicina latvieus tautu un to vini dara ar vel nepieredzetu nekaunibu, nezelibu, brutalitati.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairāk raugās uz Rietumiem

Latvijā aizvien populārāks kļūst viedoklis, ka nepieciešama dziļāka integrācija Eiropas Savienībā (ES), pat ja tā nes līdzi politiskās un ekonomiskās suverenitātes mazināšanos. 2019. gada pavasar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē